„Ennél nagyobb megalázás elnököt nem nagyon érhet az őt megválasztó és támogató politikai többség részéről” – írta Facebook-oldalán Török Gábor annak kapcsán, hogy Novák Katalin hivatala csütörtökön közölte, a köztársasági elnök „jó szívvel” fogja aláírni azt az Orbán Viktor által benyújtott alkotmánymódosítást, amely pont azt akadályozza majd meg, hogy a jövőben a bicskei igazgatóhelyetteséhez hasonló kegyelmi döntéseket hozhasson.

Török Gábor politológus, egyetemi docens Facebook-oldalán azt írta, hogy a kegyelmi ügy két közjogi főszereplője közül Novák Katalin politikai karrierjének vége, még akkor is, ha ezt egyelőre nem veszi észre, és még akkor is, ha esetleg hivatalban marad.

Orbán Viktor megalázta Novák Katalint, az államfő politikai karrierjének vége Török Gábor szerint

Novák Katalin köztársasági elnök és Orbán Viktor miniszterelnök itt még mosolyognak egymásra. Fotó: MTI/Máthé Zoltán

Az államfő azt közölte, jó szívvel fogja aláírni azt alkotmánymódosítást,

amely arról szól, hogy ne írhasson alá többet a mostanihoz hasonló kegyelmi döntéseket… Ha ezt átgondolja, világossá válik számára, hogy ennél nagyobb megalázás elnököt nem nagyon érhet az őt megválasztó és támogató politikai többség részéről.

Török Gábor szerint a kegyelmi ügyet előterjesztő-ellenjegyző volt igazságügyi miniszter, Varga Judit politikai kára még nem ennyire világos, de az nyilvánvaló, hogy ő is roncsolódik, és nem lenne meglepő, ha – mivel a Fidesz nem akarja, hogy az ügy hónapokra napirenden maradjon – végül mégsem ő vezetné a Fidesz EP-listáját. A politikai elemző szerint ebben az ügyben is Orbán a valódi főszereplő, övé a végső politikai felelősség, a legnagyobb politikai kockázat. A miniszterelnök számára

a legnagyobb tanulság talán az lehet, hogy még egy ennyire aszimmetrikus, domináns politikai helyzetben sem teljesen mindegy, hogy kik állnak a vártán.

Török szerint az államfőség látszólag nem egy bonyolult feladat, de elég egy ilyen kegyelmi ügy, és kiderül:

nagyon nem mindegy, hogy a politikus mennyire felkészült, hogyan képes megszervezni, felépíteni a csapatát, milyen érzéke van a közjogi és politikai megfontolásokhoz stb.

Elképzelhetetlennek tartja, hogy a kegyelmi kérvényt Mádl Ferenc, Sólyom László, Áder János átengedte volna, bármi, bárki is állt az előterjesztés hátterében, ne szólalt volna meg a vészcsengő az elnöki hivatalban.

Török Gábor szerint az egyik tanulság, hogy a politika klasszikus szabályai, logikái egy domináns rendszerben sem változnak meg, és a rossz döntéseknek itt is következményei vannak.

A másik, hogy „bár az ellenzék ebben a rendszerben önmagában nem képes arra, hogy ártson a kormányoldalnak, a hatalmon lévők nincsenek védve saját hibáiktól, és ezeknek a hibáknak bizony lehet a rendszer egészére nézve is következményük”.

A pedofil-botrány előzménye

Múlt pénteken az egész országot felháborította, amikor kiderült, hogy a bicskei gyermekotthon pedofil igazgatóját fedező K. Endre elnöki kegyelemben részesült.

Novák Katalin egy kedd délelőtti sajtótájékoztatón csak annyit reagált, „undorodik a pedofíliától”, az ő elnöksége alatt nem lesz kegyelem a pedofiloknak, és a jogszabályok szerint az elnöki kegyelmi döntések indokolása nem nyilvános.

A kegyelmi döntés ellen egyébként nincs lehetőség fellebbezni, és a köztársasági elnök utólag nem tudja visszavonni vagy korrigálni azt.

Csütörtökön aztán Orbán Viktor bejelentette, alkotmánymódosítást nyújt be, „amely lehetetlenné teszi, hogy kiskorú gyermekek sérelmére elkövetett bűncselekmény esetén az elkövető kegyelmet kaphasson”.

Forrás: Telex, 24.hu

13 hozzászólásarrow_drop_down_circle

kulabombaafityiszre
Azért egyvalamit ne feledjünk.As pedofil igazgatónak,meg az őt védő helyettesének az orbán családdal és a katolikus egyházzal volt nagyon jó viszonya.Szóval orbán is a feje tetejéig szaros ebben az ügyben.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
human
A plagiuáló Schmitt pali írta alá a törvényt ami alapján a tisztségre méltatlanná vált közt.elnökök is életük végéig kapják a zsíros fizut, autót, irodát stb.

Nem kell félteni a Katát. Ha bukik is az a jövedelmét nem fogja érinteni. Orbán egy csicskát sem hagy az út szélén.
Eladott Ország
A fidesz megteremtette, majd kivégezte hősnőit.
twitter.com/PardiZoltan/status/1755716429473632668/photo/1
Én még azért megvárnám Fásy Zsülike politikai elemzését is, Török Gábor véleménye után. Mi pedig ebben reménykedünk. Remélem nem dalban mondja el. "- Röf-röf. Kb. ennyi lesz.
uploads.disquscdn.com/images/55ff1df82cbb5b6b240c4bfff991e6bd4183814c5e7e422977f197b51b30c738.jpg?w=800&h=398
csak úgy....
viktor ez nagyon csúnya dolog! elöször megparancsolod katyinak,hogy erissze szabadon a székely pedofilt dugdosót, erre most leveszed róla a fönséges enyves kezed? tudod viktor,hogy neked ki való köztársalkodó elnöknek , csak is a gyözike akivel ti egy vérböl valók, - abból a hazudós hisztisböl...
Péter2
Ilyenek történnek , mikor olyan emberek kerülnek olyan helyre, amihez fogalmuk sincsen , pl nincsenek tisztában a magyarországi joggyakorlattal, és a párthűség felülírja a magyar emberek elvárásait . Ezek a dolgok lejáratják az országot , és a magyar társadalmat , mégpedig úgy , hogy el lehet gondolkodni rajta , hogy ezek a hozzá nem értő emberek , hogy kerülhettek oda , kiknek a révén , ezen kell sürgősen változtatni , lásd a plagipalit , nem az első eset ! Jó volna ide is egy alkalmassági vizsga , pl minimum 2 idegen nyelvtudása felső fokon , történelmi vizsgák az ország történelméről , Európáról , és jogról , mellette egészségügyi alkalmassági vizsga . Köztársaság nélküli elnök csak úgy lehessen valaki aki 100% feddhetetlen legyen , ne lehessen párttag ,és semmilyen párt kötődése és a lakosság válasza meg , csak így kerülhető el a párthűség , és az ilyen országot embereket lejárató botrányok !
kulabombaafityiszre
Azért egyvalamit ne feledjünk.As pedofil igazgatónak,meg az őt védő helyettesének az orbán családdal és a katolikus egyházzal volt nagyon jó viszonya.Szóval orbán is a feje tetejéig szaros ebben az ügyben.
Pusztai
Orbán semmi könyörületet nem gyakorolt Novák Katalin felé, a magyarázkodását sem fogadta el, megkezdődött a kihátrálás az államfő mögül
.
A geczi hárít magáról és a fidesztől akarja távol tartani ezt a mocskot!
..
---------------------------------------A FIDESZ A PEDOFILOK PÁRTJÁN ÁLL ---------------------------------------
...Aki erre a hazug tolvaj, hazaáruló csürhére szavaz a fidesz cinkosává válik!!...
Pusztai
Huhh! Eszembe jutott, mi lenne ha 1x az egyik ilyen megalázott fideszmaffiózó akit a geczi leváltott, hátra tett, begurul és kitálal?
Cherry
Sosem volt egy elismert államfő ez a fülbevalós s@rki, hát ez nem jött be, a főni elárult mert neki senki vagy,,. ha nagy a baj, tesz rád magasból hogy védje a mocskos putris érdekeit, remélem egy nap ő is igy végzi a zsiros becstelen patkány
laja70
Lehet, hogy Novák politikai karrierjének vége, de becsüljük meg, mert ő hozta létre a nemzeti egységet.
jesz
Megmondó ellenzéki főemberek szerint, ha most nem buktatják meg Orbánt, akkor soha. eddig nem áll bukásra...
balos
@Pusztai: Ez elképzelhetetlen!Aki nem lép egyszerre,"golyót kap a fejébe"!
bence
@kulabombaafityiszre: ! Sőt ! a legszarosabb !

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.

További ajánlatok