A büfé bevétele miatt egymásnak esett a karmester és az igazgató, ennek következtében Bogányi Tibor visszalépett a Magyar Állami Operaházban jelenleg is futó a Carmina Burana dirigálásától.

Visszalépett a Magyar Állami Operaházban jelenleg is futó a Carmina Burana dirigálásától Bogányi Tibor karmester és rendező.

"Mától kezdve az Operaház Carmina Burana produkcióját, a saját produkciónkat már nem dirigálom" – írja Bogányi Tibor a Facebook-oldalán, szúrta ki a Blikk.

A karmester azt állítja, azért lépett vissza a produkciótól, mert azt az utasítást kapta, hogy a büfé bevételének növelése érdekében ketté kell vágni a darabot. Bogányi szerint a döntés mindenféle szakmai egyeztetés nélkül történt meg.

Bál van az Operaházban! A büfé bevétele miatt egymásnak esett a karmester és az igazgató

Carl Orff művét legközelebb március 9-én tekintheti meg a közönség, de még nem tudni, hogy ki vezényel majd    Fotó: Facebook/Bogányi Tibor

"A Nemzeti Opera szakmai színvonala megkérdőjelezhetetlen, ennek mindenek felett kell állnia – ezért dolgozunk éjjel nappal, erre tettük az életünket! A Carmina Burana sikere is az egységben, feltartóztathatatlan ívében rejlik – ezt söpri el a mostani döntés. Hogyan lehet egyszemélyben meghozni ezreket érintő szakmai kérdést? Hogy lehet, hogy ignorálják a produkciot megalkotó művészeti vezetőket, rendezőt, karmestert, vizuális tervezőket? Az 5 éve futó előadásokat már közel 70.000 ember látta- sikere töretlen- mai naptól kezdve a rendezői koncepcióval szemben pedig kettévágjuk az előadást!? Mindez a Nemzeti Operaházunk és kicsi országunk realitása ma" – írta Bogányi.

A Magyar Állami Operaház igazgatója szintén Facebook-posztban válaszolt arra, hogy Bogányi Tibor karmester elfogadhatatlannak nevezte az eljárást, és visszalépett. Az írja: "több tiszteletet Orffnak – aki a szerző, ugyebár, és a világhírt művének ő vívta ki. Több tiszteletet az előadás lelkének, a Magyar Állami Operaház énekkarának! És több tiszteletet a 140 esztendeje Szküllák és Kharübdiszek között is fennmaradó, előrejutó OPERA intézményének. Több tiszteletet az éjszakai karmestersértődés nyomán órák alatt beugró dirigensnek!”

10 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Kapanyél
A büfét üzemelteti a mészáros&mészáros kft! :))))
Clavigo
épp olyan szánalmas,,mint amilyen az ország maga...
Sakk Matt
@csak úgy...: Károly, te tetted ezt ;)
csak úgy....
@Sakk Matt: ö a benfentes büfés ? -igaza van, 0rbanisztánban legyen minden darab 45 perces,félidövel , - akkor tán még a góré is odamegy szotyizni!
csak úgy....
fogadok,hogy a demeter sziszi és a vidnyánszki vezényelni is tudnak...,na meg ott a kotta!
namihami
Akkor a jövőben egy 3,5 órás Wagner min 5, de inkább 6 szünettel megy majd?
Vajon a szerző mit szólna ehhez az újításhoz?
jáger laszló
3s profil az operában
étel,ital,kultúra már nem jön össze!!
Hiába erősködik a karmester és az igazgató!!
csak ennyi
barátilag
J.L.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.