A református püspök szerint a kegyelmi ügy kapcsán felmerült kérdéseket le kell zárni, akkor is, ha nem mindenre tudunk mindenkinek kielégítő választ adni.

Balog Zoltán a dunamelléki lelkipásztorok és főgondnokok szombati konferenciáján bejelentette, hogy nem akar újra zsinati elnök lenni, a püspökséget azonban megtartaná, mert az egy lelki vezetői pozíció. Az előbbi pozícióhoz még azután is ragaszkodott, miután kiderült, hogy ő javasolta Novák Katalinnak, hogy adjon kegyelmet K. Endrének, csak később mondott le.

Bűnbánatot tart Balog Zoltán – van miért

Balog Zoltán szerint a kegyelmi ügy kapcsán felmerült kérdéseket le kell zárni   Fotó: MTI

A Parokia.hu-ra felkerült beszámoló szerint Balog azt mondta, megrendülés és bűnbánat van benne a tekintetben, hogy az elmúlt három évben mit is tett és mit nem tett. A kegyelmi ügyről azt mondta, kegyelmet kért egy általa ártatlannak vélt embernek. Azt továbbra sem tudni, hogy a jogerős bírósági ítélet ellenére miért gondolta ártatlannak a bicskei gyermekotthon volt igazgató-helyettesét, hiszen a botrány épp akkor robbant ki 2016-ban, amikor Balog volt a területet felügyelő miniszter.

Balog kijelentette, önvizsgálatot és bűnbánatot kell tartania, hogy hogyan lehet és kell közéleti kapcsolatrendszerét érvényesíteni. „Hol marad meg ebben az evangéliumi tisztaság és mérce, és hol lépi ezt túl? Amikor ez mérlegre kerül, számos olyan helyzet jut eszembe, amikor a cél, amiért a közéleti befolyásomat érvényesíteni akartam, helyes volt – ahogy megtettem, az a lelkület nem volt helyes. Amikor úgy gondolom, hogy az én saját súlyom, értékem, teljesítményem a döntő, akkor abból gőg lesz, nem hálaadás az Istentől kapott áldásokért.”

Balog később azt mondta, hogy az ártatlanság az ő szubjektív megítélése volt, az elnöki kegyelem nem ezen az alapon született. Ennek lényegéhez tartozik, hogy a jelenlegi szabályozás szerint nem szükséges azt megindokolni. Majd végül azt mondta:

„A kegyelmi ügy kapcsán felmerült kérdéseket le kell zárni, akkor is, ha nem mindenre tudunk mindenkinek kielégítő választ adni. A missziói hitelesség és képesség kérdését pedig meg kell nyitni, és nyitva kell tartani”

8 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Pusztai
Akkor van lezárva, ha eltakarodsz és a pofátlan közpénz juttatásokat visszaadod, lemondod és eltünsz!!!
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Pusztai
Akkor van lezárva, ha eltakarodsz és a pofátlan közpénz juttatásokat visszaadod, lemondod és eltünsz!!!
simmering73
Seggbe kéne téged rúgni. Többet használna a Református Egyháznak, mint a te bűnbánatod.
Csak Norisz és senki más
Akkor add oda a szegényeknek a bükkszentkereszti házadat is!
Dr. Proktor
Balog pispök rendesen lenullázta egyháza tekintélyét, a többi egyházfő többségének lelkes segítségével...
Kutya ugat, egyház a pénz és politika felé halad!
Yoda69
balog mondj le a püspöki címedről! Méltatlanná váltál rá, es miattad ez egész egyház szembesül az emberek megvetésével.
A kérdéseket pedig akkor fogjuk lezárni, ha megválaszolódottak.
Havanagi
@Yoda69: Nem vált méltatlanná,mert eleve MÉLTATLAN volt rá.Orbán intézte neki,miután folyamatosan lefizette az egyházakat.Ha ő egy tiszta lelkületű pap,már régen le kellett volna mondani minden egyházi tisztségéről,de nem ezt teszi.Még mindig kampányol saját magáért,hátha bejön az ótvar bűnbánat.
justhpeter
Lassan Balog püspök is olyan lesz mint Tóth Gabi. Róla is kell szólnia legalább egy cikknek naponta. Annyit fordult a világ, hogy mára ez a két ripacs is tényező.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.