Vajon készül majd társadalmi mérleg a brazíliai, világraszóló sporteseményt követően? A társadalmi egyenlőtlenségek százezreket mozgósított, tüntetések, tömeges megmozdulások voltak a VB során, rendőri visszaélések, kegyetlenkedések, a jogtalan kilakoltatásokat követően.

A világ mások oldaláról, kijelzőkön keresztül nézve Brazíliát – pontosabban azt, amit megmutatnak nekünk –, valótlan élményben lehet részünk. Ki látta ugyanis, azt a 250 ezer szegény embert, akiket a világbajnoksághoz kapcsolódó fejlesztések miatt kilakoltattak és nem biztosítottak számukra lakhatást? Maracana fénykorában, amikor még csak állni lehetett a stadionban, nem fért volna el ennyi ember!

Miből? Hogyan?

A stadionépítéseket közpénzből támogatták, ennek ellenére szegény telepek felszámolásakor, ezrek voltak kénytelenek hajléktalanként tüntetni, mert bár az egyik oldalon megvalósították a kormány álmát, a másik oldalon a nyomor pusztít. A társadalmi egyenlőtlenségek százezreket mozgósított, tüntetések, tömeges megmozdulások voltak a VB során, amiről a nyugati társadalom a lehető legkevesebbet beszélt. Gondoljunk csak a brazil vereséget követő hírfolyamra!

Cél: desztináció fejlesztés

A legtöbb kitelepített – jellemzően nagy családok – kapott ugyan kompenzációt, de ez az eltulajdonított ingatlan értékének csupán 20-40 százaléka volt, amiért rosszabb infrastruktúrával ellátott, távolabbi kerületekbe tudnak legfeljebb elköltözni, mindenképpen alacsonyabb életszínvonalat lehetővé tevő körülmények közé.

Ne gondoljuk, hogy egyedülálló a szegénytelepek ilyen módon történő felszámolása, az idei Szocsiban megrendezett téli olimpia előtti fejlesztés, ugyanilyen módon történt meg: felszámolták a nyomornegyedeket, az ott élők elhelyezése nélkül.  Bár a világsajtó tudott róla, mégsem ez lett a tél híre, Szocsival kapcsolatban.

Míg, mi itthon a Labdarúgó Világbajnokság nyitó ünnepségét néztük, Brazíliában tüntetők ezreit oszlatták könnygázzal, lőtték gumilövedékkel. Ez csak a csúcsa volt a korábbi eljárásoknak, a kilakoltatások során is kegyetlen módszerekkel élt a hatóság: ellepték a nyomornegyedeket, a hátrányos helyzetűeket bűnözőknek titulálták és egyszerűen felszámolták a telepeket.

A foci VB-vel – vagy épp bármelyik olimpiával kapcsolatos, ilyen típusú városfejlesztéssel – legalizált, antidemokratikus lépések hosszú távú társadalmi hatásai egyszerűen kikövetkeztethetőek, ahogy egy népszerű graffiti utal rá: "Foci VB – kinek?" A társadalmi különbségek, az életszínvonalbeli eltérések, a közösségen belüli feszültségek egyre mélyülnek, amelyek egyenesen a folyamatosan konfrontálódó brazilok képét vetíti előre, a szegények folyamatos morgolódását a nyomor ellen.

2 hozzászólásarrow_drop_down_circle

tivoli
Hogy teljes legyen a brazil nép megalázása, még 7:1-et is lenyelettek velük a Németek.
Mobil123
Orbán is kiment megnézni hogy kell ezt csinálni, ötleteket vett hogy lehet Bennünket is olyan nyomorba dönteni a focival mint a Brazilokat.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.