A Vatikán magyarázata szerint úgy értette, ez segítheti őket a fejlődésben, felnőttéválásban – írja a hvg.hu a Die Welt online kiadása alapján.

A pápa a héten audenciát tartott az apák családon belüli szerepéről. Ennek kapcsán mondta el, hogy a gyerekeket nevelési célzattal lehet verni, de csak úgy, ha közben nem sérül az emberi méltóságuk.

A jó apa szerinte megbocsátó, a hibákat bizonyossággal korrigálja, anélkül, hogy közben elbátortalanítaná a gyermeket.

A Vatikán szerint a pápa szavai nem azt jelentik, hogy a gyerekekkel erőszakkal kell bánni.

27 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
wagabund
Gratulálok...
elvégre a házasság hete van...és ha valaki tudja, mit lehet tenni egy gyerekkel, hogy sérülésmentes felnőtté váljon, akkor az ő...
micfild
@wagabund: Az biztos. Mindig a katolikus egyház tudja a legjobban hogyan kell élni egy családban - házasságban- hogy kell bánni egy gyerekkel. Elvégre nekik sosem volt sem családjuk - házastársuk... gyerekük ettől még lehetett, csak nem ők nem nevelték... hanem mondjuk a házvezetőnő vagy valami árvaház.
A pedofil papokról ne is beszéljünk!
Álszent banda az egész katolikus egyház.
Csizmás Kond
Az élet minden terén meg lehet állapítani tehát itt is, hogy ki volt szülői szigorral nevelve és mi nemántsd virágként...
wagabund
@micfild: ezt már le sem mertem írni, de így van.
oncogito
A verés ellenére is lehet valaki tisztességes ember. De hogy nem a veréstől lett az, azt állítom. A verés agressziót szül. Igaz a mondás, hogy aki veréssel nevel, hazudni tanít.
A neveletlen gyerek nem azért neveletlen, mert nem verték meg, hanem azért, mert nem nevelték. A nevelés meg összetett dolog, nem elég annyi, hogy "ne csináld ezt meg azt", vagy hogy "csináld ezt meg azt". Ha a szülő nem tud nevelni, marad a verés - ami csak arra jó, hogy a gyerek ennek ellenére is ember legyen.
A szavak súlya sajnos a felnőtteknek egyre kevesebbet ér és azt hiszi, a gyereknek is. Ezzel a gyereket is erre neveli.
Mert a szülői tettek éppúgy beszélnek, mint a szavak. Ha a szülő mást mond és mást tesz, akkor akár félholtra is verheti a gyerekét, az látni fogja, hogy hazugság és képmutatás az, amit a szülő elvár tőle.
micfild
@oncogito: Én is azt vallom, semmi sem nevel jobban mint a szülői példa.
Katalina62
@micfild: Ezt azért ne szűkítsük csak a katolikus egyházra!
oncogito
@36: - nem árt, de azért a nevelésnél azt kellene elsősorban szem előtt tartani, hogy mi használ. Nem?
oncogito
Unokatestvérem, mikor kicsi volt és először (és utoljára) rávertek a hátsójára valamiért, megdöbbent, majd így kiáltott fel: "ne üss te bolond, mert az fáj!"
36
@oncogito: Persze hogy figyelembe kell venni. Egy atyai, vagy anyai már csak a végső megoldás. A szülőknek fel kell állítaniuk egy egységes normát és ahhoz tartsák magukat, mind a ketten. A gyerek nem lehet megosztott, apa és anya között. Bíznia kell a szüleiben. Én csak akkor kaptam apámtól és anyámtól egy-egy fülest, amikor elhalgattam előllük. Rossz jegyet kaptam az iskolában és nem mondtam el. A szülőin tudták meg. Mindkettejüktől, csak egy-egy pofont kaptam, 4.-es sulis voltam. Azután elmondtam a hibám, gondom. Leültünk, megbeszéltük és segítettek, hogy javítani tudjak. Hozzáteszem, egyikük sem akarta, hogy kitűnő tanuló legyek. De hülyére dolgozták magukat, hogy nekem jó legyen. És ők, nem árultak el engem soha. Hát. Azután már én sem reckíroztam meg a bizalmatlanságot. Kamaszként még cirkuszoltam velük egy párszor. De csak verbális volt az egész. Apám ekkor mindíg azt mondta. "Ilyen koromban én is hülye voltam. Majd túl leszel rajta."
oncogito
@36: - szerinted melyik volt a hatásos - a pofon, vagy a bizalmas beszélgetés?
Melyik tartott vissza - a pofon, vagy a bizalmas beszélgetés elvesztése?
36
@oncogito: Mindkettő hatásos volt. A pofonban, benne volt a szüleim lelki fájdalma is. Nem vesztettem el később sem, azóta sem a pofont és a mögötte rejlő érzést, sem a bizalmas beszélgetést. És mindenért hálás vagyok a szüleimnek.
oncogito
@36: - pofon nélkül tényleg nem lett volna ugyanaz?
Tudod, én úgy vagyok ezzel, hogy pofon csak azt tudnám vágni, aki vissza is tudna ütni. Aki nem gyerek és minimum velem egy fizikumú.
A pofon - arcul csapás. És ezt csak akkor szabadna, ha megaláztak, vagy bántottak.
Mindenképpen az önuralom elvesztése. Ami emberi dolog - de tudatosan tenni szerintem hiba. Nevelés gyanánt tudatosan pláne.
Még szerencse, hogy legtöbbször nem ad maradandó sérülést, mert megtanulja a gyerek elviselni, hogy a megalázás az erősebbek joga. És eszerint is fog élni...
micfild
@oncogito: Igy igaz, ahogy irod. egyetértek.
és jó olvasni, hogy nem csak mi gondolkodunk igy.
wadnarancs
Szerintem nagyon sokan kaptunk gyerekként néha, mégis láss csodát ma ittvagyunk, boldogok vagyunk szeretjük a szüleinket. Én legalábbis ,ha kaptam akkor megérdemeltem. Én is ilyen szellemben fogom nevelni a gyermekeim akárki akármit mondhat, néha kell...
36
@oncogito: Látod. Én már csak így jártam.:))) De azért, nem érzem ám magam nyomorultul.:))) Na de komolyan. Tiszteletben tartom a te nézőpontodat is.
oncogito
@36: Nem is kell. Csak annyit akartam érzékeltetni, hogy a pofon mindig a tehetetlenség jele. Van ilyen, de ez helyettesítő eszköz, ezt kellene megérteni.
És ha a szülőnél elszakad a cérna, a gyereknél is elszakadhat. Valahogy ezt kellene egyensúlyba hozni és nyugodt körülmények között megbeszélni, hogyha valamelyik indulatos, várjanak, míg lecsillapodnak a kedélyek. Tapasztalatból tudom, hogy a gyerek ezt megérti.
Persze, ehhez kell egy kontaktus. Ahol nincs meg, ott jobb híján van a pofon, ami időnként még hatásos is lehet. De nem ideális megoldás!
A nevelés nevelést kellene hogy jelentsen...
Nil
Hol mondja Jézus hogy a gyerek és hozzáteszem az asszony verve jó?
Ja! Sehol!
Nem baj - majd valamelyik zsinat beleveszi a Bibliába
wagabund
Nos, most olvasom a 444.hu-n, hogy a főnök beleszaladt a saját egyházi méltóságainak tiltakozásába...elhatárolódtak a kijelentésétől...mert nem szabad megütni a gyermeket.

...ezek nem tisztelnek senkit? ellentmodani egy maflás miatt? mi van itt?
csa-csa
azért egy jó időben elhelyezett seggre verés még ártott egy kölyöknek sem!
tivoli
@csa-csa: február 8., 17:35
Mindig ez volt a mottóm nekem is.
Nem hiszek a gyermekverés mindenhatóságában, de vannak helyzetek, amikor igenis meg kell félemlíteni a gyereket egy veréssel, vagy egy verés ígéretével. Amikor sokkal komolyabb a tét, mint egy kétes beszélgetés kimenetele.
Mint a vakbélgyulladásnál is -, amikor már kevés a vizesborogatás, azonnali műtétre van szükség.
Nil
@tivoli: ez az a bizonyos makarenkói pofon
de a napi rendszeres verés nem nevelő hatású - inkább árt mint használ - ov sem véletlenül olyan amilyen - beteg lélek, beteg elme
Nil
@csa-csa: ha arra gondolsz hogy bizonyos feleségek verik a férjüket- hát igen - van ilyen - az sem helyes

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.