Megrázó érzés a semmiből a filmes világ közepébe belekerülni, de az volt a legfontosabb, hogy beszéljenek erről a filmről. Teljesítettük ezt a feladatot – mondta vasárnap este az MTI-nek Nemes Jeles László Cannes-ban, miután első nagyjátékfilmje, az auschwitzi koncentrációs táborban játszódó Saul fia elnyerte a zsűri Nagydíját a 68. cannes-i fesztiválon.

"Nagyon komoly dolog, hogy a zsűrinek is ennyire tetszett a film azok után, hogy a fesztiválon sokat volt róla szó, és hogy el tudtuk adni mindenhol a világban. Ráadásul a Sonynak (az amerikai forgalmazónak) nagyon nagy tervei vannak vele" – hangsúlyozta a rendező.

Megszólalt a Saul fia rendezője a cannes-i díjak után

Elmondta, hogy filmje készítésekor egyáltalán nem díjakban gondolkodott, elsősorban az érdekelte, hogy az alkotás mennyire tud a kortársaihoz szólni. A cannes-i szereplés pedig érzése szerint azt bizonyítja, hogy a Saul fia képes rá.

A világ legrangosabb filmes seregszemléjének hivatalos versenyprogramjába meghívott magyar film legutóbb harminc évvel ezelőtt kapott díjat a nemzetközi zsűritől: Szabó István a Redl ezredesért a zsűri díját vehette át 1985-ben.

A Franciaországban felnőtt, és filmes iskolát nem végzett rendező a filmes világban "outsidernek" tartja magát. Meghatározó számára, hogy sokat élt külföldön, de ugyanakkor – mint emlékeztetett rá – mindenhol fontosnak tartja megemlíteni, hogy teljesen magyar filmet készített, jóllehet az alkotásban nyolc nyelven beszélnek és hét ország színészei játszanak. Azt is kiemelte, hogy továbbra is Magyarországon szeretne dolgozni.

A Soá című kilenc és félórás francia dokumentumfilm rendezője, Claude Lanzmann – aki a fesztiválon megnézte a magyar versenyfilmet – telefonon gratulált Nemes Jeles Lászlónak a Nagydíjhoz.

"Mi egy családhoz tartozunk. Nem lehet az európai zsidóság megsemmisítését, ezt a tragikus eseménysorozatot bárhogy ábrázolni. Ez egy bizonyos hozzáállást igényel. Lanzmann és én hasonló dolgokat tartunk problematikusnak" – mondta a 90 éves rendezővel való találkozásáról Nemes Jeles László.

A díjátadót követő sajtótájékoztatón a rendező elmondta: nagyon örül, hogy a filmet az egész világon forgalmazni fogják és a lehető legtöbb emberhez eljuthat, ebben a cannes-i díj nagyon nagy segítséget nyújthat.

"Európát a mai napig kísérti a holokauszt emléke a zsidó lakosság elpusztítsa miatt. Ez az érzés minden nap velünk van, Magyarországra pedig ez különösen igaz. Onnan deportálták a legtöbb embert: nyolc hét alatt csaknem félmillió embert, ebből pedig mintegy százezer gyermeket, többségüket egyenesen a gázkamrákba. Ez pedig a mai napig nincs feldolgozva" – mondta a rendező.

A film új nézőpontját illetően megjegyezte, hogy a fiatal generációknak akart érthetően beszélni a holokausztról, mert nekik már nincs lehetőségük a túlélőktől megtudni az igazságot. "Ez a film nem a túlélésről szól" – tette hozzá.

25 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Anna Mária
@Mariner1: Nem fogtok tudni megint ész nélkül gyilkolászni, arról ne is álmodj, nem tudtok újabb holokausztot rendezni.
Ne felejtsd el, hogy a nácik rosszul szoktak járni: öngyilkosok lesznek a szaros bunkerjukban, felkötik őket, menekülésre kényszerülnek és bujkálhatnak életfogytig - szóval nem igazán érdemes nácinak állni.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Mariner1
@kkalman: Kertész Imre óta :
"...nincs magyar identitásom, nem érzek s nem gondolkodom együtt a kétségbeesett magyar ideológiával... ...Nem kell nekem se haza, se otthon, se ország – nem tudok mit kezdeni a nemzet fogalmával."

Szóval, ez nem magyar siker.
JAJMÁR
@Mariner1: Mindig szerettem a történelmi műveket, könyveket. Egy-egy korszak, történelmi tragédia, esemény különböző nézőpontból feldolgozva más és más, mégis ugyanaz a kor.
Hiszem, hogy a fenti témát soha nem lehet elégszer feldolgozni - vissza kell, hogy vigye az embert a múltba, hogy jobban megértsük.
Nekünk megvan a lehetőségünk megnézni és nem megnézni, unni, vagy végigsírni, és elkerülni, hogy valaha is valóság legyen.
Mariner1
Az utolsó zsidó témájú magyar siker a Jób lázadása és a Napfény íze voltak. Aztán jött Kertész Imre... Aki (plusz Tamás Gáspár Miklós őt méltató publicisztikája) és Kertész Ákos óta, az ilyen már nem magyar siker.
Ez zsidó siker amit Magyarországon élő zsidók értek el.
Mariner1
@JAJMÁR: Rendben. Ezzel nincs semmi baj. Értem és elfogadom, hogy ez érdeklődés, szemlélet dolga. Azt meg te fogadd el, hogy türelemé is.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.