Bársonyöklű diktátorként emlegeti Orbán Viktort többek közt Putyin, és Erdogan mellett a New York Times. A lap szerint míg a 20. században milliókat gyilkoltak meg a totalitárius rendszerek, ma a "puha diktátorok" összpontosítják a hatalmat, elfojtják az ellenzéket és kiiktatják a fékeket, illetve ellensúlyokat.

Ezek a rendszerek azzal fenyegetnek, hogy a maguk képére formálják át a világot, cinizmussal és korrupcióval váltva fel a szabadság és a jog elveit – írta a lap. A magyar miniszterelnök kapcsán azt jegyezték meg: míg Orbán gúnyolta Európa politikai korrektségét és csökkenő versenyképességét, addig az EU-nál kilincselt fejlesztési támogatásokért.

Amikor a gazdaságnak jól megy, az illiberális vezetők anyagi jutalmakkal hallgattatják el kritikusaikat, ha pedig nem, akkor cenzúrázzák a híreket, blokkolják az internetet. Az erőszak nemcsak költséges, de szükségtelen is. Nem kell mártírokat gyártani, amikor az ellenzéket az időre játszva is lehet győzni – fejtegette a New York Times.

A cikk szerint a Nyugatnak először is tisztáznia kell saját szerepét az autokraták uralmának fenntartásában. A diktátorokért történő lobbizást az üzleti etika súlyos megsértésének kell tekinteni. A nyugati demokráciáknak objektív hírforrásokat kell indítani az adott ország anyanyelvén, mert így ellensúlyozhatják a hivatalos propagandát, valamint a cenzúrát. Miután az információra épülő diktatúrák érzékenyen reagálnak a modernizáció nyomására és az elkerülhetetlen gazdasági kudarcokra, ezért türelmesnek is kell lenni.

20 hozzászólásarrow_drop_down_circle

papa.49
Régen hajtogatom ha a magyarság kicsit is fontos a Nyugat számára újra kell indítani a SZER.-t...
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
papa.49
Régen hajtogatom ha a magyarság kicsit is fontos a Nyugat számára újra kell indítani a SZER.-t...
vonotok
Miért hagyta jóvá az EBEZ a 2014-es választás eredményét. Mikor tudták, hogy a választási kiírás is csalás volt, hogy engedheti meg az Európai Unió, hogy a Fidesz delegáltak le üljenek közéjük. Végül,Kövérnek a véleménye lesz valós amit az EU -ról alkotót???
karma1
@papa.49: Es majd hallgatjuk a Cseke Laszlo zenes sziv kuldi szivnek szivesen c. musorat...:o)) (Tudom, ez a musor nem az ove volt, de jo zeneket is adott...:o))
karma1
Van egy olyan erzesem, hogy az a nemzedek, akikhez a legjobban szolhatna, az mar nyugaton van, aki viszont itthonmaradt, annak nincs igenye - esetleg lehetosege, mert eldugott faluban el, rovidhullamu radioadot nem kepes befogni -, igy aztan marad az M1 meg az a par lap, ami az MTI amugyis kormanyparti hireit sugarozza, tehat hogyan??? Mert persze igazad van @papa.49, nagyon...:o((
nemjoezigy
Segítsetek, mert én ezt nem értem, vagy nem így érzem: "Amikor a gazdaságnak jól megy, az illiberális vezetők anyagi jutalmakkal hallgattatják el kritikusaikat,..."– fejtegette a New York Times.
Én úgy érzem: nem a kritikusokat hallgattatják el (mert amelyiket el lehet(ne) hallgattatni az nem kritikus, esetleg hanem ellenzéki politikus), hanem a sajátjaikat segítik, támogatják olyan milliárdokkal, amire pl a szegénység, a munkanélküliség,... ellen kellene felhasználni! És segítik olyan, -közvetve pénzzel nem kifejezhető- kapcsolatokkal, jövőképpel, ami a többség számára elképzelhetetlen!
papa.49
@karma1: A tinédzser parti volt az övé...De sok jó számot felvettem akkor a jó öreg Terta magnóra, a szabcsiról, csináltam hozzá olyan készüléket amelyik a lehalkulást is kitudta küszöbölni, csak a kádári zavaróadókat nem...
papa.49
@sziljozs: Már ne haragudj de csak jobban tudom mint te az bizony Terta volt, szalagos, ős öreg magnó, Terta TM 9. az volt az első magnóm...
Gonoszgólya
"...cinizmussal és korrupcióval váltva fel a szabadság és a jog elveit..."
Stimmel.
karma1
@sziljozs: Fiatalka vagy, a Tesla sokkal kesobb jott, a Terta volt az elso szalagos magno...:o)))
karma1
@papa.49: 14.50-re: Huuu, akkor Te nagyon ugyes vo'tal, mi siman "csak" hallgattuk,... (Tudom, hogy a Tinedzser parti" volt a musora, csak hirtelen nem jutott eszembe, viszont a "sziv kuldi szivnek szivesen" is egy musor volt, amikor a disszidensek uzentek haza a radio hullamain a szeretteiknek, egy-egy zeneszamot kuldve. Neha az uzenetek olyan rejtjelesek voltak, hogy azon is lehetett rohogni: "Jozsinak uzenem, hogy a lekvar mar jo helyen van, csak varjuk a biztositotut, harom nap mulva". meg ilyen baromsagok...:o))))
papa.49
@karma1: Ismerős, ez is Anyám keresztanyja is hasonló stílusban üzente meg hogy hová varrta be a ruhába az aranynyakláncot, mikor csomagot küldött, Anyám szülinapjára...
Én akkor kezdtem a szakmát mint műszerész, és építettem magamnak egy olyan készüléket ami a fédinget kitudta szabályozni, ez okozta a rövidhullámon a lehalkulásokat, csak a zavaróadókat nem tudtuk kiszűrni...
mate03
@papa.49: Antenna szűrővel megoldottam!Nekem még 1957-ben VÖRÖS SZIKRA magnóm volt!'18-kg súlya volt!Ökölnyi felvevő és lejátszó fejjel! Egy gyűjtő ötven ezret kínált érte!De nem adom!Srác korom egyik ereklyéje!
papa.49
@mate03: Egyetlen gondom volt hogy a ,,zavaróadó,, légvonalban kb. 50 km. volt a házunktól, így hát a hullámsávokat kellet váltogatni, a rádió meg egy 2X transzponálású szuper volt, erősítésszabályzás mindkét kf. körben, ja és még ,,csöves technika,,...
A magnó még nekem is megvan én se válok meg tőle, sőt a rádió is megvan még, EMLÉKEK...
karma1
@mate03: @papa.49: Jesszusom, itt van ketto fijju, akinek bizony nagy lelke is vagyon...:o))Most cukkoljalak Benneteket? Mondjam, hogy "de jo, hogy megoriztetek, lehet, hogy ujra be kell oket uzemelnetek?"...:o))))
papa.49
@karma1: Tudod mindig azt mondják a ,,hozzáértők,, hogy az ócskaságoktól meg kell válni, de én úgy vagyok evvel mint ahogy a ,,Tini,, írta a dalban, NEM TUDOM KIDOBNI ŐKET!!!
mate03
@karma1: Most nevess! Még mindig üzemképes,sőt tisztább a hangja, mint sok mai magnónak!Neked nemvolt fiatal korod?Semmi emléked?Miért bánt az téged ha valaki,megőrzi azt ami a szívének kedves volt!?
karma1
@mate03: Bocsika, de valamit nagyon felreolvastal! Hol irom en azt, hogy kar volt megorizni a regi magnot??? Inkabb azt irtam, hogy jo, hogy megoriztetek, hatha megint ujra szukseg lesz rajuk (valoban szerintem is megbizhatobbak, mint sok ujabb keszulek...:o))
mate03
@karma1: Akkor elnézést!Biztos félreértettem valamit!
karma1
@mate03: Neked minden el van nezve, meg az elnezesed is!...:o))))) (Apukamnak nagyon komoly magno- es radiogyujtemenye volt, termeszetesen volt Sokol radionk is szep barna bortokban - igaziban!- es nekem volt meg egy Vosztok kisradiom is, na ezen a vilagon semmi nem jott be, csak a Kossuth, viszont paranyi volt, akkora volt, mint egy negyzetalaku szappan. Annak is volt szep barna bortokja,...:o))))

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.