A Földtől alig 410 ezer kilométerre halad el a 2015 TB145 elnevezésű aszteroida – hangzott el az M1 aktuális csatorna szerda reggeli műsorában.

Mizser Attila, a Magyar Csillagászati Egyesület főtitkára elmondta, hogy a viszonylag nagyméretű, néhány száz méter átmérőjű égitest a bolygónkhoz szokatlanul közel repül el. Az aszteroida október 31-én délben mindössze 410 ezer kilométerre – a Hold mintegy 384 ezer kilométer távolságra van – közelíti meg a Földet.

Hozzátette azt is, hogy a csillagászat meglehetősen "statikus dolog", ezért szakmailag egzotikus élmény, ahogy a távcső látómezejében a megfigyelt aszteroida elmozdul a csillagos háttérhez képest. Az égitest egy eléggé megnyúlt pályán halad, jelenleg a Nap közelében száguld, ezért is nagy a sebessége a Földéhez viszonyítva.

Amennyiben az aszteroida keresztezné bolygónk pályáját, egy több kilométer átmérőjű krátert vájna a földfelszínbe és lokális katasztrófát okozna. "De nem fog becsapódni" – hangsúlyozta Mizser Attila, hozzáfűzve, hogy a csillagászati értelemben közelinek nevezhető 410 ezer kilométeres távolság is harmincszorosa a Föld átmérőjének.

1 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Szeparepa-
Pár napja még arról volt szó, hogy 3-szoros Hold távolságra megy el mellettünk... 410 ezer km az már kritikus közelség. Bármi módosítja a pályáját pl a Hold, akkor igen könnyen belénk jöhet... néhány száz méteres, az ha tengerbe csapódik elég nagy cunamit fog csinálni, az érintett partközeli települések mind elpusztulnak. Ha szárazföldbe csapódik lakatlan területen, azt megúszhatjuk (hasonlóképp ahogy a Tunguz meteort). Ha sűrűn lakott területre pottyan, nagyon nagy pusztulás, lesz, akár New York-ot is eltörli a föld színéről, és nyilván 50-100 km-es körzetben mindent... Az emberiség még nem pusztul ki egy ekkorától, de nem kis pofont fogunk kapni az biztos... már ha belénk jön... Most olvasom, hogy van ahol azt írják 2 km átmérőjű.. nos ha valóban ekkora és becsapódik bárhová a Földbe (de az sem jobb eset, ha a Holdba), akkor az emberisgének reszeltek... én szóltam...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.