A finn kormány hamarosan beterjeszti a parlament elé az állampolgári alapjövedelem bevezetéséről szóló törvényjavaslatát. A szakértők körében vitatott juttatás – amely kiváltja az összes többi szociális támogatást – a tervek szerint havi 800 euró lehet.

Havonta 800 eurót kapna minden finn, állampolgári jogon

Finnország lehet a világon az első olyan ország, amely bevezeti a minden finn lakosnak járó állampolgári alapjuttatást – jelentette a Bloomberg. Az előkészítéssel a társadalombiztosítási hivatalt (KELA) bízták meg, amely a múlt héten jelezte, hogy havonta átlag 800 eurós (251 ezer forint) jövedelemre fog javaslatot tenni. Az adómentes összeg ki fogja váltani az összes szociális támogatást.

A bevezetés első szakaszában csak 550 euró (173 ezer forint) járna a finneknek és megmaradna néhány szociális juttatás. A KELA a jövő év novemberére állhat elő végleges javaslatával – a nagy kérdés az, hogy mit engedhet meg magának Finnország, amely a stabilitás látszata ellenére Európa ingatag gazdaságai közé tartozik. 

A 800 eurós alapjövedelem az évente 52,2 milliárd euró állami kiadással járna az 5,4 milliós országban, miközben a kormány 49,1 milliárd euró bevétellel számol 2016-ra.

20 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Dr. Felipe
Marhák. Mikor 47 ezerből is meg lehet élni.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
emerencia
@KERKA: Magyarországon szégyenletesek a fizetések, dúl a dolgozói szegénység de az előbb nem erre céloztam. A hosszú évek alatt teljes jövedelme alapján dolgozó MINDEN EMBER megérdemelné a méltó öregséget. Sok embert ismerek, aki kényszerűségből beletörődött, hogy alacsonyak a bérek de nem szeretne belebetegedni a rossz, veszélyes, egészségre ártalmas munkakörülményekbe. A még ötvenes éveinkben is meghosszabbított nyugdíjkorhatárt mindenki szeretné épen, egészségesen megélni. Arra játszik a hatalom, hogy úgyis hamar elpusztulunk és akkor nem kell nyugdíjat fizetni. A művelt Európa pedig simán elnézi, hogy az egyik tagállamában az éhező gyermekektől a nyugdíjasokig nagyon sokan nem tudnak megélni. :-((((
kkalman
Ez az alapjövedelem nálunk még a vágyálom kategóriába se fér be. Nem jutna stadionra, úttörő, sicc, kisvasútra és egyéb ilyen "hasznos" dolgokra.
Desischado
A finneknek van eszük. Sajnos, nálunk ez nem megy, mert jól írta kkalman, akkor kevesebbet lehetne lopni!
Feraj49
@Desischado: tegnep 23.26-ra.Jaj drága ! Azt nem lopásnak hívják,hanem "törvényes jövedelem"-nek, ! Hiszen ők alkották a törvényeket hozzá. Meg is szavazták maguknak,ellenszavazat nélkül.Az átlag ember meg nem olvassa - és sokszor nem is érti- mi minden fér bele a törvénybe.Évente ezernél is több törvénymódosítást adnak be "igényeiknek"megfelelően "honatyáink és hon leányaink.
KERKA
@emerencia: 20.00 az itt leírtakkal totálisan egyetértek veled. Sőt, hozzáteszem, hogy a keservesen megdolgozott nyugdíjak is lassan, de biztosan veszítenek az értékükből. A kormánynak esze ágában sincs emelni a nyugdíj összegét, így az devalválódik, és a vásárló értéke 10 év múlva sacc/kb 1/3-val csökkenni fog.
Akik most mentek nyugdíjba, és még élnek 20 évet, ezzel a rendszerrel nyomorogni fognak.
Benne leszek én is, már látom előre!
karma1
@Dr. Felipe: Azt hiszem, az osszeget egy picit benezted: nem 550 euro, hanem 800 jarna fejenkent, ami ujzelandi dollarban 1600-at jelent. Itt a minimalber jelenleg adozas elott 2.360 dollar, ennek 20 %a megy el AFA-ra, SZJA-ra meg nyugdijjarulekra, TB0re... Es ebbol eppen hogy csak meg lehet elni, nagyon szormenten.

Viszont a norvegok azert fognak elmenni dolgozni, mert ez a fizetes arrafele nagyon-nagyon keves a jo kozepes szinthez, viszont valoban senkit nem hagynak az utcan a 800 euroval.
Valoszinu, a csokkent munkakepessegu, beteg emberek fognak tovabbra is meg mas ellatast is kapni, hogy tudjak fizetni a gyogyszeruket, esetleges draga dietajukat, gyogyeszkozeiket.
Az alapjogon jaro berezes valoban arra jo, amit KERKA mondott: csokkenti az adminisztraciot, egyszerusiti az atlagemberek eletet.
Nem irigykedni kell., hanem utanuk csinalni,...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.