A finn kormány hamarosan beterjeszti a parlament elé az állampolgári alapjövedelem bevezetéséről szóló törvényjavaslatát. A szakértők körében vitatott juttatás – amely kiváltja az összes többi szociális támogatást – a tervek szerint havi 800 euró lehet.

Havonta 800 eurót kapna minden finn, állampolgári jogon

Finnország lehet a világon az első olyan ország, amely bevezeti a minden finn lakosnak járó állampolgári alapjuttatást – jelentette a Bloomberg. Az előkészítéssel a társadalombiztosítási hivatalt (KELA) bízták meg, amely a múlt héten jelezte, hogy havonta átlag 800 eurós (251 ezer forint) jövedelemre fog javaslatot tenni. Az adómentes összeg ki fogja váltani az összes szociális támogatást.

A bevezetés első szakaszában csak 550 euró (173 ezer forint) járna a finneknek és megmaradna néhány szociális juttatás. A KELA a jövő év novemberére állhat elő végleges javaslatával – a nagy kérdés az, hogy mit engedhet meg magának Finnország, amely a stabilitás látszata ellenére Európa ingatag gazdaságai közé tartozik. 

A 800 eurós alapjövedelem az évente 52,2 milliárd euró állami kiadással járna az 5,4 milliós országban, miközben a kormány 49,1 milliárd euró bevétellel számol 2016-ra.

20 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Dr. Felipe
Marhák. Mikor 47 ezerből is meg lehet élni.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Dr. Felipe
Marhák. Mikor 47 ezerből is meg lehet élni.
sokanvagyunk
...a rokonok meg le vannak sz@rva? - szerintem induljunk neki, Finnország felé... :)
Eriksson
Ki akar majd dolgozni? Ki fogja kitermelni ezt az irdatlan összeget, ha munka nélkül is meg lehet élni?
jancsipapa
Nem igaz ,hogy az első lesz . Líbiában " Kadhafi rémuralma " alatt minden líbiainak járt alanyi jogon pénz az államtól ,valamint ingyenes elektromos áram ,nulla százalékkos kamatozású állami kölcsön , teljesen ingyenes oktatás ,minden szinten ,a megvásárolt autó vételárának fele ,teljesen ingyenes egészségügyi ellátás ,stb ...
Csizmás Kond
...persze hogy beterjesztik de hogy nem lesz semmi belőle az is biztos.
Dr. Felipe
@Eriksson: Kik fogják kitermelni? Nyilván hogy azok akik nem elégszenek meg a havi 550 euróval hanem többre vágynak és még dolgoznak is. Ott ugyanis nem kisvasutak és stadionok vannak hanem munkahelyek.
A lustábbaknak meg nyilván hogy elég a havi 550 euró amit Finnországban költenek el, ezzel is pörgetve a finn gazdaságot és az újabb munkahelyek létrehozását. Aztán majd a lusták is elmennek dolgozni mert látják hogy az 550 eurónál mégis csak jobb a 850 euró amit a munkahelyen kereshetnek.
Eriksson
@Dr. Felipe: Van logikája az írásodnak, de akik nem elégszenek meg az 550 euróval, elmennek dolgozni 850.-ért? A különbözettel nagyon alulfizetettek lennének, tekintve az ingyen alapösszeget.
A mások dolog pedig ahol kevés a pénz, ott minden olcsóbb, ahol több, lehet árakat emelni. Félő, hogy nagyon hamar elértéktelenedik az az ingyen pénz, maradnak ott, ahol a part szakad.
( kisvasutak és stadionok építése is munkahelyteremtés amíg az építkezés tart, utána meg a működtetéshez is kell a munkaerő).
kamazuka
Hogyan 5,4 millió lakosra ennyi ?
Ha azt nézem hogy a finn mezőgazdaság gabonatermelése hányszorosa hazánkénak akkor érthető.
F_Viktor
@jancsipapa: Írod:
"Líbiában " Kadhafi rémuralma " alatt minden líbiainak járt alanyi jogon pénz az államtól..."

Nem tudom ki kezdte el a jobber médiákban írni a sületlenségeket, de szinte mindegyik átvette szóról szóra (pl. a " Líbiában a benzin ára 0,14 USD literenként. Ez a mai magas USD/HUF árfolyammal számolva is csak 31 Ft." mondatra rákeresve 21 cikk, hozzászólás a találat).

Az igazságról ajánlom figyelmedbe Besenyő János–Marsai Viktor Országismertető Líbia című ingyenesen letölthető könyvét (az MH Összhaderőnemi Parancsnokság tudományos tanács kiadványát).
KERKA
A finnek ezt meg is fogják csinálni, mert megtehetik. Az állam pénze abból van, amit az állampolgárok adó fejében befizetnek. (és ezt az állam nem b@el értelmetlen beruházásokra, pl stadionok).Tehát az állam a beszedett adót visszajuttatja az állampolgárainak.
De biztos lesz rá kikötés, hogy ez csak a dolgozó,vagyis az adózó polgárait érinti.Jövedelmén felül.
Viszont eltörli az egyéb szociális jellegű juttatást, pl családi pótlék, ingyen étkezés, lakhatási támogatás, az önkormányzatok által juttatott egyéb lakossági juttatásokat.
Összesítve, egyszerűsítik az állami könyvelést, sokkal átláthatóbb a juttatások rendszere.
emerencia
@KERKA: Magyarországon is be van vezetve a garantált jövedelem de csak azok számára, akik a törvényhozók által önkényesen meghatározott jogosultsági feltételeknek megfelelnek. A törvényes szolgálati idő nem jogosít ilyen kiváltságra. A korosztályomban (szül: 1956 ) azon szerencsés hölgyek akik nem vagy csak súrlódásos munkanélküliek voltak, ill. dolgoztak vagy az adófizetők pénzén otthon nevelhették nyugodtan a gyermekeiket, már nyugdíjasok. Sokan közülük még épen, egészségesen élhetik az életüket, hiszen nem kényszerültek strapás, gyötrő munka elvállalására a keserves munkanélküliség elleni menekülésként. Mivel annak idején sem kellett megküzdeniük a munkanélküliséggel, idősebben is többet érdemelnek. Mi viszont megszenvedtük anno a rendszerváltást, mindent megtettünk, hogy legális munkához jussunk és midőn alkalmunk volt rá elvállaltunk olyan munkát mely testileg, lelkileg, az évek hosszú során leamortizál. Hasonló sorsú férfitársainkkal egyetemben gyakorta fájdalmakkal kínlódva húzzuk az igát még hatvan körül is. Még az is bűn, hogy nagykorúan tovább tanultunk. Nincs más választásunk, nekünk jutott az a szerep, hogy akár saját személyes tragédiáink árán is megkeressük a szerencsésebb női polgárok biztonságos, a nyugdíjkorhatárnál korábbi idősb éveinek alapjövedelmét.
KERKA
@emerencia: Drága! tökéletesen egyetértek veled abban,amit az elején írtál. A nők helyzete sem a múltban sem a jelenben nem volt egyszerű. Akik nehéz fizikai munkát végeztek, azoknak sem, akik magasabb iskolai végzettséggel magasabb beosztásban dolgoztak, azoknak sem volt rózsás az életük.
A rendszerváltást sokan megsínylették, nem csak a nők, hanem a férfiak is, sokan elvesztették a munkájukat.
Az is igaz, hogy a sok nehéz év után gyalázatos az a nyugdíj, amit jelenleg fizetnek és esély sincs rá, hogy ezen javítanának. Marad tehát a nyugdíj nyomor.

innentől kezdve nem értek egyet azzal, amit írtál:

"Nincs más választásunk, nekünk jutott az a szerep, hogy akár saját személyes tragédiáink árán is megkeressük a szerencsésebb női polgárok biztonságos, a nyugdíjkorhatárnál korábbi idősb éveinek alapjövedelmét."

Ugyanis, ha a te jövedelmed alacsony volt, nyílván keveset adóztál, és kevesebb ny. járulékot fizettél be, mint a "szerencsésebb női polgárok" Bár nem egészen tiszta, hogy kiket értesz szerencsésebb nők címszó alatt.
Valószínű drága, hogy el vagy keseredve, de azt is be kell látnod, hogy akinek több a nyugdíja, az többet is fizetett be, az utolsó 20 év átlagkeresete alapján.
emerencia
@KERKA: Magyarországon szégyenletesek a fizetések, dúl a dolgozói szegénység de az előbb nem erre céloztam. A hosszú évek alatt teljes jövedelme alapján dolgozó MINDEN EMBER megérdemelné a méltó öregséget. Sok embert ismerek, aki kényszerűségből beletörődött, hogy alacsonyak a bérek de nem szeretne belebetegedni a rossz, veszélyes, egészségre ártalmas munkakörülményekbe. A még ötvenes éveinkben is meghosszabbított nyugdíjkorhatárt mindenki szeretné épen, egészségesen megélni. Arra játszik a hatalom, hogy úgyis hamar elpusztulunk és akkor nem kell nyugdíjat fizetni. A művelt Európa pedig simán elnézi, hogy az egyik tagállamában az éhező gyermekektől a nyugdíjasokig nagyon sokan nem tudnak megélni. :-((((
kkalman
Ez az alapjövedelem nálunk még a vágyálom kategóriába se fér be. Nem jutna stadionra, úttörő, sicc, kisvasútra és egyéb ilyen "hasznos" dolgokra.
Desischado
A finneknek van eszük. Sajnos, nálunk ez nem megy, mert jól írta kkalman, akkor kevesebbet lehetne lopni!
Feraj49
@Desischado: tegnep 23.26-ra.Jaj drága ! Azt nem lopásnak hívják,hanem "törvényes jövedelem"-nek, ! Hiszen ők alkották a törvényeket hozzá. Meg is szavazták maguknak,ellenszavazat nélkül.Az átlag ember meg nem olvassa - és sokszor nem is érti- mi minden fér bele a törvénybe.Évente ezernél is több törvénymódosítást adnak be "igényeiknek"megfelelően "honatyáink és hon leányaink.
KERKA
@emerencia: 20.00 az itt leírtakkal totálisan egyetértek veled. Sőt, hozzáteszem, hogy a keservesen megdolgozott nyugdíjak is lassan, de biztosan veszítenek az értékükből. A kormánynak esze ágában sincs emelni a nyugdíj összegét, így az devalválódik, és a vásárló értéke 10 év múlva sacc/kb 1/3-val csökkenni fog.
Akik most mentek nyugdíjba, és még élnek 20 évet, ezzel a rendszerrel nyomorogni fognak.
Benne leszek én is, már látom előre!
karma1
@Dr. Felipe: Azt hiszem, az osszeget egy picit benezted: nem 550 euro, hanem 800 jarna fejenkent, ami ujzelandi dollarban 1600-at jelent. Itt a minimalber jelenleg adozas elott 2.360 dollar, ennek 20 %a megy el AFA-ra, SZJA-ra meg nyugdijjarulekra, TB0re... Es ebbol eppen hogy csak meg lehet elni, nagyon szormenten.

Viszont a norvegok azert fognak elmenni dolgozni, mert ez a fizetes arrafele nagyon-nagyon keves a jo kozepes szinthez, viszont valoban senkit nem hagynak az utcan a 800 euroval.
Valoszinu, a csokkent munkakepessegu, beteg emberek fognak tovabbra is meg mas ellatast is kapni, hogy tudjak fizetni a gyogyszeruket, esetleges draga dietajukat, gyogyeszkozeiket.
Az alapjogon jaro berezes valoban arra jo, amit KERKA mondott: csokkenti az adminisztraciot, egyszerusiti az atlagemberek eletet.
Nem irigykedni kell., hanem utanuk csinalni,...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.