Belső gondokkal küzd, vezetői félelemben élnek, s szakadozóban van az Iszlám Állam (IÁ) nevű terrorszervezet – erről beszélt az amerikai The Daily Beast munkatársának Isztambulban a szervezetből kiugrott egyik terrorista.

Az Abu Khaled álnéven szerepeltetett terrorista hosszasan beszél az Iszlám Állam belső ügyeiről; legalábbis arról, amit ő megismerhetett. A többi között például arról, hogy a szervezet egyre jobban támaszkodik a külföldről érkező fanatikusokra, ám a vezetők tartanak is attól, hogy esetleg nem teljesen lojálisak. A terrorszervezet vezetőit az is aggasztja, hogy a szervezet széttöredezhet, etnikai és nemzeti hovatartozástól függően bomolhat csoportokra.

A terrorista arról is beszél, hogy a külföldi militánsokat származási országuk szerint szervezik csapatokba, mert így könnyebb a kommunikáció velük, és könnyebben is ellenőrizhetőek. Legalábbis így volt ez mostanáig. Ezt a gyakorlatot ugyanis nemrégiben, az úgynevezett Líbiai Brigád feloszlatásakor megszüntették. A 750 tagot számláló, al-Battarként ismert Líbiai Brigádot ugyanis nem tartották eléggé lojálisnak az Iszlám Állam szervezetéhez. "A Líbiai Brigád tagjai az Iszlám Állam szerint lojálisabbak voltak az emírhez, mint magához a szervezethez" – állítja Abu Khaled. Az emír egyébként nem más, mint Abu Bakr al-Bagdadi, az Iszlám Állam vezetője.

A külföldi harcosok iránti bizalmatlanság okán az Iszlám Állam vezetői úgy döntöttek: vegyes csapatokat szerveznek, így az egyes csoportokban sokan nem tudnak egymással sem kommunikálni, ugyanis nem beszélnek arabul.

Az interjúban – amelynek csupán az első részét publikálta a The Daily Beast – Abu Khaledről csak annyi derül ki, hogy szíriai, nem fiatal fanatikus, hanem középkorú, tanult, több nyelven beszélő férfi, aki önként csatlakozott a terrorszervezethez. Ennek okáról azt mondja: Amerika miatt tette, az amerikai politika ugyanis szerinte Iránnal és Oroszországgal együtt hatalomban tartja az alavita kisebbséghez tartozó Bassár el-Aszad szír elnököt, s ő ez ellen akart küzdeni. "Ám egyfajta kalandvágy is volt ez" – teszi hozzá. Saját bevallása szerint miután rendes katonai kiképzést kapott az Iszlám Állam területén, ő képezte ki az újonnan érkező regrutákat.

Kiábrándultan hagyta ott a terrorszervezetet, ugyanakkor új terrorcsoportot alapított azoknak, akik szintén kiábrándultságuk miatt léptek ki az Iszlám Államból.

19 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Mobil123
"Kiábrándultan hagyta ott a terrorszervezetet, ugyanakkor új terrorcsoportot alapított azoknak, akik szintén kiábrándultságuk miatt léptek ki az Iszlám Államból." - És ezek után mindenki hisz neki, hogy félelemben élnek az IÁ vezetők?
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Mobil123
"Kiábrándultan hagyta ott a terrorszervezetet, ugyanakkor új terrorcsoportot alapított azoknak, akik szintén kiábrándultságuk miatt léptek ki az Iszlám Államból." - És ezek után mindenki hisz neki, hogy félelemben élnek az IÁ vezetők?
human
@Mobil123: Persze lehet dezinformáció is, de ezt majd eldöntik a szakértők. Azért az nagyon nem jó jel, ha ezek még szaporodnak is. Azaz több fajta terrorszervezet jön majd létre. Mint a sárkány, akinek egy feje helyére másik kettő nő.
Mobil123
@human: Hát a szakértők 100 vannak és 1000 féleképp pofáznak, és tuti hogy egy sem úgy van ahogy mondják.
Hacsak kettő nőne egynek a helyére :-( minden nagy okos pilitikus pofázik mindenről de nincs se eleje se vége semminek . Ezek meg nagyon beindultak és csak gyilkolnak, gyilkolnak,...
lópicigáspár
Ködösítés és félrevezetés! A terror alappilléreként említi a törzsi viszálykodást, ami még hihető is, de akkor miért terjeszti ki ezt a háborúskodást az egész világra?
pbalage
szerintem szalonnazsírral megkent golyókkal kell kivégezni az összeset, mert attól fossák össze magukat a legjobban ezek a hatalmas tudású faszkalapok.
Ez is bele van írva a koránba, na.
KERKA
Pénz fegyver, utánpótlás meg van bőven. Mindenhol az egész világon bőven van ködös fejű hőzöngő. Majd még ezután vetik be a kiképzett női és gyerek"harcosokat".
Mindent el tudok képzelni róluk, a kiszámíthatatlan vallási fanatikusok gyülekezete.
Amíg a vallási kérdésben nincs egyezség, addig béke sem lesz.
pbalage
@KERKA: én beleegyeznék akár abba is, hogy a NAGY NYEKERE teremtette meg a fingot, aminek a büdös szaga belediffundált az emberi gondolkodásba.
A NAGY NYEKERE ezért megteremtette az okádást, és mivel látá hogy ez jó úgy hagyta az egészet a picsába, mert a NAGY NYEKERE egy lusta, kövér bunkó.
NYEKERE AKBAR!
KERKA
@pbalage: Hű a mindenit, ezt kicifráztad ám! csak 1 kérdésem van, ki az a nagy nyekere?
pbalage
@KERKA: mittudomén, most találtam ki az egészet, ő az isten, aki ideszarta a világot, de már végképp megbánta. Ez az új vallás szerintem meg is oldaná a világ összes problémáját.
KERKA
@KERKA: 19.13 ezt most külön neked, mert olyan igazság osztó hangulatban valék:

Második Eljövetel

„széthull minden; már nem tart a közép;
a földet anarchia dúlja szét;
vérszín áradat dúl, s amerre jár,
az ártatlanság áldozata megfúl;
hitehagyott a jó, s a rosszakat
a meggyőződés szenvedélye fűti.”

W. B. Yeats: A Második Eljövetel /részlet/
Fordította: Ferencz Győző
KERKA
@pbalage: jaj, elütöttem, neked írtam 21.04-kor:))
Aki Én
Nekünk ez óriási megnyugvás.
Ez olyan, mintha mondjuk a rogán kilépne a fideszből, mert csalódott, de alapítana egy új pártot a többi csalódott fideszesnek. Hú de jó lenne minden hirtelen, mi?.
pbalage
@KERKA: "Az Elektromos Szerzetes pontosan ugyanolyan háztartási gépezet, mint a mosogatógép vagy a videó. A mosogatógép elvégzi az ember helyett a fárasztó mosogatást, a videómagnó megnézi helyette a fárasztó tévéműsorokat, az Elektromos Szerzetes pedig arra való, hogy mindenfélét elhiggyen az ember helyett, és így megkímélje attól az egyre terhesebb feladattól, hogy neki kelljen elhinni azt a számtalan dolgot, amit a világ el akar hitetni vele."
(douglas adams)
Freewolf
Persze, hogy bomlik! Merkel mutti ütősebb, mint a mostani vezetőjük!
KERKA
@pbalage: fárasztó, de jó:))
08.58
Strong
azt gondolom, hogy nem teljesen így van ez...

inkább azt látom (így Párizs után), hogy szétszélednek, és ahová mennek ott folytatják a terrort..
Vizual
Ezek nem többek mint egy bűnöző. Van elég belőlük itthon is. ( bűnözőből )

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.