Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által hétfő este a zikavírus miatt kihirdetett globális egészségügyi vészhelyzet elsősorban összehangolt nemzetközi intézkedéssorozatot jelent a vírus terjedésének mérséklésére – mondta a szervezet magyarországi irodavezetője az M1 aktuális csatorna műsorában.

Pusztai Zsófia elmondta: az ilyen vészhelyzet elrendelésekor operatív forgatókönyvet állítanak fel, elkülönítenek költségvetési forrásokat, fejlesztik a járványügyi védelmet és megelőző lépéseket tesznek.

Példaként említette, hogy a vírust terjesztő egyiptomi csípőszúnyog szaporodásához szükséges körülményeket igyekeznek megszüntetni, illetve környezetbarát szúnyogirtásokat végeznek, annál is inkább, mert egyelőre csak a szúnyogok terjesztik a vírust, az emberről emberre nem terjed.

A vészhelyzet elrendelését indokolhatja, hogy egyelőre nem áll rendelkezésre sem célzott kezelés, sem pedig vakcina a megelőzéshez, viszont már 22 országban jelent meg a vírus – ismertette a szakértő.

Hozzátette: Európában sem a jelenlegi téli időjárás, sem az éghajlat nem kedvez a meleg, párás időt kedvelő egyiptomi csípőszúnyognak, ezért a kontinensen nem kell tartani a vírus terjedésétől.

9 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Butautáló
@Szókrakész: Tőle nem is vártam jobbat. Micsoda baromság!
Szókrakész
Azért csak ébredeznek az emberek.
Amúgy a rokkerferi alapítványoknak vállig benne a keze a buliban.
Sőt a szíjjjjááájjé is érdekelt a vírusban.
Szókrakész
@Butautáló: Nemhogy örülnél, hogy felnyitják a szemed, vagy legalábbis Eriksson vagy hasonlók segítenek abban, hogy kicsit más oldalról is tájékozódhass.
Helyedben inkább örülnék a sokoldalú megközelítésnek, "szélesebb" internet sávnak.
Mindenkit érdemes meghallgatni, aztán már a te dolgod, hogy a te mesevilágodba melyik verzió illik bele, melyik hihető.
A te döntésed, hogy milyen mélyen mész le a nyúlüregbe.
(Alice csodaországban, Mátrix, kék-piros pirula)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.