A szombati parlamenti választáson a felvidéki magyarok jelentősen alacsonyabb arányban mentek el voksolni, mint a szlovákok, ez okozta a magyar voksokra számító pártok és közülük leginkább a Magyar Közösség Pártja (MKP) korábbinál gyengébb szereplését – elemezte a választás eredményeit Öllös László politológus.

"Ez (az alacsony választási részvétel) az MKP-t, amely szinte kizárólag magyar szavazatokból él, különösen sújtotta" – hangsúlyozta. Rámutatott: a két, magyar szavazatokra számító párt, az MKP és a Most-Híd szlovák-magyar vegyespárt közül a magyar lakosság körében az MKP világosan nyert, de ez kevés volt ahhoz, hogy bejusson a parlamentbe.

"Sokkal nagyobb mozgósítási képességre volna szükség, de ez most hiányzott" – jegyezte meg, rámutatva: a négy évvel ezelőtti eredményéhez képest az MKP abszolút számokban vesztett néhány ezer voksot, de választói magját megőrizte, és ha választóinak részvételi aránya meghaladta volna a szlovák választókét, a párt minden bizonnyal bejut a parlamentbe.

A két, magyar szavazatokért küzdő párt viszonylatában a politológus elmondta: a szombati voksoláson a Most-Híd előző eredményeihez képest az MKP-nál is több szavazatot veszített, ami képviselőik számában is megmutatkozik, ráadásul magyar képviselőik aránya is romlott. Bugárék 11 parlamentbe juttatott képviselője közül hét a magyar lesz. "A Most-Híd lefelé tartó pályán van, a második parlamenti választáson rosszabb eredményt ért el, mint az elsőn, és most a harmadikon még rosszabbat, mint a másodikon" – mondta Öllös László.

A voksolás után kialakult erőviszonyok azt mutatják, hogy amennyiben nem Robert Fico alakítana kormányt, hanem a legtöbb voksot szerzett ellenzéki párt, a Richard Sulík vezette liberális Szabadság és Szolidaritás (SaS), akkor csak egy olyan hatpárti koalíció létrejöttére van elvi esély, amelynek a Bugár Béla vezette Most-Híd vegyes párt és a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) is része lenne. Egy ilyen koalíció lehetőségéről Bugár Béla azt mondta: azt nagyon nehezen lehetne megmagyarázni a választóiknak, ugyanakkor hozzátette: semmi sem megmagyarázhatatlan. 

7 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Fradigege
Ebből látszik, hogy a felvidéki magyarok nem büszkék az anyaországra, valamilyen szinten szégyelik. Az mkp-t pedig erősen tolta hátulról a zsírmore. Nem akarják, hogy a Berényi mellett ott feszítsen a felcsúti törpe. Halál ciki, ahogy kinéz.
magyarbakancs
Szlovákiai magyarok többsége vegyes házasságban él.
Dr. Felipe
Még mindig nem jöttek rá az elvtársak, hogy amelyik pártot a g..i támogatja, az megy a levesbe elvtársak. Ez így volt Romániában is.
namihami
Attól, hogy szlovákiai magyar, attól még nem kéne hülyének nézni.
A Gazda és haverjai megint tökön lőtték magukat, mert azt hitték, hogy elég nekik a pofájukba vágni, hogy ""Magyar vagy"".
Ez igaz, magyar, de nem hülye.
És ezt a Most-ra való nagyobb arányú szavazással bizonyították is.
A fiúk pedig ismét díszmenetet vágtak ki a lóf@szhoz történő házhozmenetel céljából.
javit
Újabb Nemzeti Nagy Magyar csuti ,Siker,csak azt nem baxxa szét,amivel nem találkozik.

Bár szerintem ,azt is.
papa.49
Nem kevesen mentek szavazni csupán leszarták a csutifélkegyelmű mkp. ez csak nem a régi magyar kommunista párt, mert annak igen rossz ázsiója van ott is!!!
SAVANYÚ A SZŐLŐ ELVTÁRSAK))))))))))))

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.