Júliusban 12,4 százalékkal volt több a nettó átlagbér Romániában a tavalyi hetedik hónaphoz mérten – közölte kedden a román országos statisztikai intézet.

A nettó átlagbér 2078 lej (144 649 forint), a bruttó havi átlagbér pedig 2875 lej (200 128 forint) volt.

Az infláció alakulásának figyelembe vételével kiszámolt reálkereset 13,3 százalékkal volt magasabb júliusban a tavalyi hetedik hónaphoz mérten.

Romániában tavaly 25 százalékkal emelték az orvosok és a tanárok bérét. A magánszférában kisebb mértékben ugyan, de emelkedtek a jövedelmek. A reálbér növekedését az infláció csökkenése is segítette, amelynek éves értéke júliusban mínusz 0,8 százalék volt.

A statisztikai intézet előző nap közölte, hogy a második negyedévben 11,97 százalékkal nőtt az óránkénti munkaerőköltség a tavalyi második negyedévhez mérten, és 5,86 százalékkal az első három hónaphoz képest.

A Ziarul Financiar című pénzügyi napilap kedden emlékeztetett, a bérek emelkedése és munkaerőköltség növekedése következtében júliusban 1,1 százalékkal csökkent a román GDP egynegyedét adó és a román export legfőbb hajtóerejének számító ipar termelékenysége. A termelékenység csökkenésének egyik oka a lap szerint, hogy a bérek növekedése rontja azon vállalatok versenyképességét, amelyek nyereségüket elsősorban az alacsony munkaerőköltségre alapozzák.

5 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Hellcat
Na a románok leköröztek minket...Büszkék lehetünk a cigánykirály.
Mirabilis
Nem ez a baj. A baj, hogy a magyar bérek sose érik el a nyugatiatak.
simmering73
Lassan utoléri? Nálunk a közalkalmazottak java része középfokú végzettséggel épp hogy üti a 100 ezer nettót! Miről beszélsz ember?
F_Viktor
@Hellcat: Írod:
"Na a románok leköröztek minket...Büszkék lehetünk a cigánykirály."

Főleg annak a tudatában lehetünk büszkék, hogy 10 éve közel fele volt az átlagkereset Romániában, mint most.

Tudomásul kell venni, hogy Magyarországot összehasonlítani sem Romániával, sem Szlovákiával, de a Balti-államokkal sem lehet már.

Az 1,5 millió gecinek köszönhetően az EU-n belül már csak Bulgáriával és Horvátországgal játszunk egy ligában.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.

Ingyenes hírlevél