-15 fokban, babakocsival gyalogolt át az USA és Kanada közti erdős határszakaszon Québecbe egy háromtagú szír menekült család – olvasható a CBC cikkében.

A fiatal pár a 3 éves lányukkal szombat reggel futottak bele a határ kanadai oldalán az RCMP-be (Royal Canadian Mounted Police – a kanadai szövetségi rendőrség). Az RCMP szóvivője szerint ez a terület, ahol a pár és gyermeke átlépett Kanadába, a nap 24 órájában, a hét minden napján őrzik. A párt őrizetbe vette a rendőrség, Kanadában a cikk szerint ez a bevett eljárás az illegális határátlépőkkel szemben. A szír családot két napra megfigyelés alá vonják, majd később az ügyükben tárgyalást tartanak, ezt azonban nem kell az őrizetben megvárniuk.

A CBSA (Canada Border Service Agency – kanadai határőrizeti szövetségi szerv, a bevándorlással, vámmal és a határ ügyeivel foglalkoznak) tájékoztatása szerint a Québecben menedéket keresők száma növekedik: míg 2014 januárjában 46-an lépték át a határt azon az erdős szakaszon, ahol a szír család is, addig idén januárban a szám 452 főre nőtt.

Az illegális határátlépők száma az utóbbi hónapokban ugrott meg jobban, 2016 novemberében 368-an jöttek át a határon, decemberben viszont már 593-an. 

A CBC-nek nyilatkozó bevándorlással foglalkozó ügyvédek szerint Trump feltűnése, elnökké választása és a január végén életbe léptetett – majd később ideiglenesen felfüggesztett – beutazást tiltó rendelete miatt egyre többen keresik meg őket a Kanadába való bevándorlás lehetőségével. 

A cikk szerint a legtöbben azért választják az erdőn keresztül történő illegális határátlépést, hogy egy 2004-es kanadai egyezményt cselezzenek ki, amely korlátozza a menekült státuszért való folyamodók számát a hivatalos határátkelőkön.

20 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Csizmás Kond
nahát...Trump miatt kellett odáig gyalogolni...
quadrocopter
@Csizmás Kond: Bonyolult, mi?

"A CBC-nek nyilatkozó bevándorlással foglalkozó ügyvédek szerint..." - ergo, nem a szír mondta!
Csizmás Kond
@quadrocopter: na és ha feljut Alaszkába tovább hova gyalogol ?
quadrocopter
@Csizmás Kond: Mert hol olvastad, hogy Alaszka a cél?
Csizmás Kond
@quadrocopter: Sehol, de aki menekül az nem gyalogol míg a világ..de csak ha felfogod mi a menekült szó jelentése.
quadrocopter
@Csizmás Kond: Legalább a saját ellentmondásodat értsd meg "de aki menekül az nem gyalogol míg a világ" ezért érkeztek Kanadába!
Az is világos, hogy mit mondtak az ügyvédek és mit nem mondott a szír!
Telefonon kérj segítséget!
Csizmás Kond
@quadrocopter: A szír menekült csak Törökországban, Görögországban vagy a környező országokban menekült...tovább bevándorló
...ennyit a menekültkérdésről.
quadrocopter
@Csizmás Kond: Mert honnan van ez a definíció? Ami elég nagy baromság! Nem a foldrajzi távolságok határozzák meg a menekült, vagy bevándorlói státuszt!
Csizmás Kond
@quadrocopter: na vajon honnan ?
...soha nem fogsz rájönni.
quadrocopter
@Csizmás Kond: Úgy tűnik fogalmad sincs, csak dobálózol vele!
JAJMÁR
A menekülthullám a világ legadaptívabb élő organizmusa. Azonnal reagál az új helyzetekre. Eddig is ezt tette. A kényelmes légkondicionált irodákban, helyesírás-ellenőrző szoftverek segítségével politikai akcióterveket írók, amikor két mondat megfogalmazása közben felpillantanak és végignéznek a Boulevard Charlemagne-on, elfelejtik, hogy ez az élő organizmus olyan emberekből áll, akiknek az életükön kívül semmi, de semmi veszítenivalójuk nincs. (...) Persze nincsenek azonnali és gyors megoldások, de minél később látnak neki, annál később érhetünk el a célig. Addig meg minden felépített kerítés, gigantikus menekülttáborról való ötletelés csak a szemfényvesztés része. Akinek nincs veszítenivalója, az kreatív, és ügyesebb, mint a lomha rendszerek.
Kakuk György
Csizmás Kond
@Horizont: Ma már van olyan is...sajnos, viszont a legtöbben a megélhetést vagy az életüket mentik, viszont itt arról van szó hogy az a szíriai akit a kanadai határon fognak el menekült-e vagy bevándorló vagy határsértő vagy akármi...
Csizmás Kond
@Horizont: Nem érdekel mit mondott Orbán és az sem hogy te is ugyanazt a mesét fújod szüntelen...leírtam amit akartam ha nem érted kérdezz.
ja és hogy tudd aki menekül az az első adódó helyen segítségért folyamodik, aki meg a világ másik végén kujtorog az megélhetési bevándorló.
vladimir putin
@Csizmás Kond: adni pjenz meg tobb Csiki sor, tyebe moj barat.
fekete
Jonek a Merkel fe'le emberek Canadaba is az USA-bol. De itt legalabb bilincsbe teszik oket,mig
nem tisztazodnak a dolgaik.Nem selfiznek veluk mint Merkel.
wpym
A muszlim mit keres ott? Foleg ,,menekultkent''? A menekult es a gazdasagi bevandorlo nem ugyanaz. Egy figura a szomszedos orszagban (ahol nincs veszelyben az elete es a testi epsege) lehet menekult, nem km ezrekkel arrebb. De meg ebben az esetben is csak akkor, ha valoban uldozik. Ha es amennyiben menekul, akkor neki a szomszedos orszag mar kivalo, hiszen ott biztonsagban van, onnan sehova nem kell tovabb vandorolni. Ez tisztan foldrajzi kerdes.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.