Amíg a világ az Etna kitörésére figyel, csendben egy izlandi vulkán is készülődik – mondta el Harangi Szabolcs vulkanológus a 24.hu-nak.

Harangi szerint az Etna a jelenlegi tudás szerint csendben elpöfög még kicsit, de nem várható a jelenlegi ismeretek alapján hatalmas és pusztító kitörés.

Azonban az izlandi Hekla tűzhányó már kevésbé mondható ennyire "békésnek", a vulkán ugyanis 17 éve szunnyad, miközben a felszín alatt egyre nagyobb a nyomás, sokkal nagyobb, mint amiket eddig tapasztaltak. 

"A Hekla bármikor kitörhet, következményei pedig a józan számítások szerint legalább ahhoz lesznek mérhetőek vagy akár jóval komolyabbak is lehetnek, amit az Eyjafjallajökull okozott 2010-ben" – olvasható a cikkben.

A Hekla időszámításunk szerint 874 óta 20-nál több kitörést produkált, a középkorban a Pokol kapujának is nevezték.

2 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Szeparepa2
Ezen kívül pöfög a Vezúv, a Campi Flegrei vulkanikus mező, a Yellowstone vulkanikus mező, egyre aktívabb az óceániai tűzgyűrű, folyamatos földrengések (Japán, Szumátra, Nyugat-Karib térség és Új-Zéland) és egyre több vulkán szintén éledezik eben a körben. Namost a baj csak az, hogy a Vezúv ugyebár a Campi Flegrei szupervulkánnak egy bébi vulkánja és bizony nagyon úgy tűnik hogy éledezik ez az európai szupervulkán. Az óceáni tűzgyűrű mentén fekszik a bolygó másik 3+1 szupervukánja az, új-zélandi, a szumátrai és az amerikai (mely ugye a Yellowstone iker szupervulkán, ezért a +1), tehát mind a négy szupervulkán nagyon úgy tűnik, hogy ébredezik. Az izlandi pedig a rejtőzködő ötödik. Hiszen ugyebár Izland igencsak vulkanikusan aktív, de a sok "kis" vulkán (mint a cikkben említett), mellett ott van egy potenciális szupervulkán, ami egy 40 km hosszú aktív vulkanikus hasadék, melyből itt-ott szinte mindig van lávafolyás ugyebár. Ha Izland "bedurran", csupán ez a 40 km-es hasadék szakad fel kürtővé és megjelenik az eddig még meg nem született ötödik szupervulkán a Földön. Aggasztó, hogy a bolygó ismét egy vulkanikus korszakba lép, és ha kitör mind az öt szupervulkán, az lényegében a civilizáció és az emberi faj végét jelenti. Mielőtt valaki azt mondaná, hogy ez nem lehetséges, halkan súgom, hogy ilyen korszak, a föld 4,7 milliárd éve alatt több tucat vagy akár százas nagyságrendben is volt, úgy 50-100 ezer évenként van. Ekkor aktiválódnak a vulkánok, akár néhány szupervulkán is kitör és akár elmozdulnak a tektonikus lemezek (sőt egyes elméletek szerint maga a teljes földkéreg is elcsúszott már ilyen időszakban néhányszor); az élet nagy része ilyenkor kipusztul a bolygón; nem csak a láva, hanem a füst-, láva és hamu eső és a földrengések miatt, hanem még vulkanikus tél és jégkorszak is következik (a hamu és füst évtizedekre, vagy akár évszázadokra ellepi a légkört és sötétbe borul a bolygó. Sok ilyen korszak volt, rég volt az utolsó, periodikusan ismétlődnek ezek a korszakok!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.

További ajánlatok

Szórakozás - 2019. March 25., 15:51
Bomba miatt kiürítik a Vörösmarty teret
Szórakozás - 2019. March 25., 15:21
Nem csak a gátlásait dobta le Singh Viki
Szórakozás - 2019. March 25., 15:05
Itt folytatja Kálmán Olga