Több törökországi ellenzéki párt szerint csalás történhetett a vasárnapi népszavazáson, ezért a szavazatok 40-60 százalékát újra kell számolni. 

Vasárnap Törökországban a köztársasági elnök jogainak kiterjesztése miatt kiírt népszavazáson a nem hivatalos eredmények szerint az igenek győztek 51,3 százalékban a nemekkel szemben. 

Ez azt jelenti, hogy Recep Tayyip Erdogan államfő hatalmát egyre kevesebbé korlátozhatja a török parlament.

Erős hatalmat kap Erdogan

A változtatások (ő nevezheti ki a miniszterelnököt; rendkívüli állapotot rendelhet el az országban; elnöki rendeletekkel kormányozhat; feloszlathatja a parlamentet; az ő kezében lesz a költségvetés, a többi részletről itt olvashat) 2019-től lépnek életbe, viszont Erdogan azt is bejelentette, hogy egyik első lépése a halálbüntetés visszaállítása lesz. Ha 2019-ben az összevont államfői és parlamenti választáson is rá voksolnak, Erdogan akár 2029-ig is maradhat Törökország élén.

A változtatásokat a biztonsági helyzettel indokolta, de ellenzői szerint szembemegy az Európai Unióval, valamint a tavaly nyári puccskísérlet nyomán indult tisztogatásokat akarja folytatni a kiterjesztett jogköröknek köszönhetően.

Csalás történhetett

A népszavazás után az ellenzék részéről két párt is arról beszélt, hogy választási csalás történhetett.

A legnagyobb ellenzéki párt, a CHP (Köztársasági Néppárt) be is jelentette,  hogy a szavazatok 60 százalékát meg fogják támadni jogi úton, a kurdbarát HDP (Népek Demokratikus Pártja) pedig Twitteren a szavazás lezárulta után arról írt, hogy információjuk szerint a szavazatok 3-4 százalékát elcsalták, emiatt a leadott voksok kétharmadának újraszámolását kérik. 

A vasárnapi népszavazás elején a választási bizottság még azt jelentette be, hogy azokat a szavazólapokat, amelyekről hiányzik a bizottsági pecsét, azokat nem fogadja el érvényesnek. A nap folyamán azonban megváltoztatták álláspontjukat: ha bizonyíthatóan nem a szavazóhelyiségen kívülről hozták, akkor a bizottság elfogadja a szavazólapokat (amelyeken az "igen" fehér alapon fekete betűkkel, míg a "nem" barna alapon szerepelt). Az ellenzék szerint már ez önmagában az egész népszavazás érvényességét megkérdőjelezi.

A külföldiek egy része is Erdoganra szavazott

A külföldről érkező szavazatok megoszlása érdekesen alakult:

- a Németországban élő törökök 63 százaléka mondott igent az elnöki rendszerre; – a hollandiaiak mintegy 70 százaléka szavazott igennel; 

- Belgiumban és Ausztriában az ott élő törökök több mint 70 százaléka voksolt igennel;

- Dániában a többségük elutasította Erdogan új rendszerét;

- a Spanyolországban élő törökök több mint 80 százaléka szavazott nemmel;

- az USA-ban élő törökök 80-90 százaléka szavazott nemmel Erdogan új rendszerére.

Belföldön a nagyobb városok közül Isztambulban – ahol Erdogan polgármesterként robbant be a köztudatba – és Ankarában, a fővárosban a nemek nyertek.

A hivatalos végeredményeket 11-12 nap múlva hirdethetik ki. 

(Index)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.