Frans Timmermans, az Európai Bizottság első alelnöke párhuzamot vont napjaink migrációs helyzete és az 1956-os magyar menekülthullám között az Európai Parlament (EP) strasbourgi plenáris ülésén elmondott szerdai felszólalásában.

"Mi történt volna, ha 1956-ban a svéd, a dán, a holland, a belga és a luxemburgi kormányfő, valamint a német kancellár azt mondják, hogy a magyarok nem tartoznak ide kulturálisan, ezek az emberek elfogadhatatlan módon megváltoztatnák a kultúránkat?"

- tette fel a kérdést Timmermans.

"Büszke vagyok arra az európai örökségre, amelyben egy embertelen kommunista rezsim üldözöttjei menedéket találtak más európai országokban" – közölte az alelnök, Morvai Krisztina független képviselő kérdésére válaszolva.

Hozzátette, a magyar közösségek hihetetlen mértékben hozzájárultak a helyi társadalmakhoz Európa-szerte.

Timmermans hangsúlyozta, sokat javulna a helyzet, ha az uniós országok mindegyike eleget tenne a vállalásainak és szolidaritást mutatna a migrációs áramlás által leginkább érintett tagállamokkal.

"Nem hagyhatjuk magára Olaszországot, mindenkinek ki kell vennie a részét a megoldásból"

- szögezte le, hozzátéve, hogy "ha összetartunk, eredményeket érhetünk el".

Mint mondta, Olaszországban és Görögországban hihetetlen mértékű a szolidaritás a menekültekkel és a migránsokkal, de ennek is megvannak a korlátai.

Az alelnök továbbá kiemelte: "nincs senki az Európai Bizottságban, aki bármivel is gyanúsítaná" a Földközi-tengeren migránsokat mentő civil szervezeteket (NGO), senki nem kérdőjelezi meg, hogy ezen szervezetek szándéka "jó és nemes", Olaszországnak ugyanakkor ki kell dolgoznia egy magatartási kódexet a balesetek megelőzésére.

Felszólalásában Morvai azt kérdezte Timmermanstól, hogy az Európai Bizottság miként oldaná meg, hogy az uniós kvóták alapján a kelet- és közép-európai országokba telepített menedékkérők ott is maradjanak, és ne álljanak tovább azonnal a gazdagabb nyugati és északi tagállamokba.

7 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
quadrocopter
József Kun · Bercsényi Miklós Közlekedési Középiskola és Sportiskolai Módszertani Központ
full idióta ez az ökör

Azért te magasan vered!
JAJMÁR
Párhuzamot vonni csomó elven lehet, de ennek valóságszaga is van.
JAJMÁR
Ja, javítás: párhuzamot vonni - pláne manapság - elvtelenül is lehet. Tudjuk, tapasztaljuk, de a fenti cikknek legalább valóságtartalma is van.
Equus
van különbség a segíjből élő, évről-évre egy gyereket pottyantó közép-afrikai írástudatlan menekült és a rendszer elől menekülő magyar szakmunkás vagy értelmiségi között. Aki ezt zongorázni tudná, az Franz Listet is felülmúlná..
Equus
""Mi történt volna, ha 1956-ban a svéd, a dán, a holland, a belga és a luxemburgi kormányfő, valamint a német kancellár azt mondják, hogy a magyarok nem tartoznak ide kulturálisan, ezek az emberek elfogadhatatlan módon megváltoztatnák a kultúránkat?"" Az az ember hazudott volna, mert a magyarok nem építettek volna mecsetet, emancipáált környzetben, a tulajdon tiszteletével szocializálódtak.
cikicakk55
Ez egy idiota. Az1956-os Magyarok Keresztények voltak; nem akartak gyilkolni; türelmesen várták még megmondták hova kell menniük. Törtènelem bukta neki. Inkább csendben maradt volna. Bunkó

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.