Diana magánéletének legintimebb részletei kerültek nyilvánosságra a walesi hercegnő halálának közelgő huszadik évfordulója alkalmából vasárnap este bemutatott dokumentumfilmben, amelyet sokak felháborodása ellenére sugárzott a Channel 4 brit televízió. A műsorhoz felhasznált videofelvételek most először voltak láthatók a szigetországban.

A Diana: In Her Own Words (Diana a saját szavaival) már a bemutatója előtt vihart kavart Nagy-Britanniában. A dokumentumfilmhez felhasznált felvételek 1992-1993-ban készültek, miután Károly brit trónörökös és felesége, Diana bejelentették különválásukat.

Diana hercegnő magánéletének legintimebb részletei kerültek nyilvánosságra

Fotó: Youtube

Magánéleti gondjai mélypontján a walesi hercegnő titokban beszédtanárt fogadott, akinek az volt a feladata, hogy segítse őt az aktívabb közéleti szereplésre való felkészülésben. Peter Settelen színész ennek keretében vette videóra az üléseket, amelyeken Diana élete fontosabb állomásait felelevenítve az ő és a királyi család legbensőbb dolgairól is beszélt – szégyenlős, halk szavú, beszéde néhol nehezen érthető, sokszor inkább arckifejezése a meghatározó.

Gyerekkoráról szólva elmondta például, mindig úgy érezte, más mint a többiek. "Lázadó" lélek volt, nem érdekelte a tanulás. Élete legboldogabb időszakának nevezte, amikor barátnőivel lakott együtt Londonban.

Károly herceggel való kapcsolatának kezdetéről nem őrzött kellemes emlékeket, tolakodónak érezte a trónörökös közeledését. Eljegyzésük 1981 februári bejelentésekor egy riporter megkérdezte őket, szerelmesek-e egymásba, mire Diana rávágta, hogy természetesen, Károly viszont kitérő választ adva azt mondta: "bármit is jelentsen a szerelem".

A most bemutatott felvételek szerint az ifjú menyasszonyt letaglózták jegyesének szavai, a kérdést pedig végtelenül ostobának találta.

A júliusi esküvő előtt mindössze tizenháromszor találkoztak – emlékezett vissza.

Kétségbeesetten akartam, hogy működjön, kétségbeesetten szerettem a férjemet

- mondta beszédtanárának.

Nehéz feladat walesi hercegnek lenni, még nehezebb királynak

- mondta férje sorsáról.

Házasságuk rövid idő alatt megromlott, Károly és Camilla Parker-Bowles – a trónörökös jelenlegi felesége, Kamilla cornwalli hercegnő – állítólagos viszonyát nyílt titokként kezelték az udvarban. Diana úgy érezte, nem elég jó. Maga ellen fordult, bulimiás lett. "A családban mindenki tudott a bulimiámról" – mesélte a beszédtanárának, megjegyezve, hogy alkoholba nem fojthatta bánatát, mert az túl nyilvánvaló lett volna, és az anorexiával is ugyanez volt a helyzet. "Valami diszkrétebbet" akart, így kezdte el hánytatni magát.

Második gyermeke, Harry herceg születése után beleszeretett a királyi testőrség egyik tagjába. Mint fogalmazott, Barry Mannakee volt az, aki segített neki talpon maradni. "Ő volt a legnagyobb szerelmem" – vallott a kapcsolatról. A férfit azonban elbocsátották Diana mellől, s alig három hétre rá balesetben meghalt. A hercegnő mindig is gyanúsnak találta szerelme halálának körülményeit.

Házasságuk Károllyal aztán végleg zátonyra futott. A trónörökös azt mondta neki, nem akar ő lenni az egyetlen walesi herceg a brit történelemben, aki nem tart szeretőt. Fülöp herceg, Károly apja, az uralkodó férje pedig Diana szerint azt mondta a fiának, hogy ha nem működik a frigy, visszamehet Camillához. A hercegnő megosztotta aggodalmait II. Erzsébettel.

Nem tudom, mit tegyek, mondtam neki. Nem tudom mit tegyél, válaszolta ő, hozzátéve, hogy Károly reménytelen

- mondta Diana a felvételeken.

Beszélt házaséletükről is.

"Háromhetente egyszer"

- osztotta meg, hozzátéve, hogy aztán Harry születése után 1-2 évvel teljesen kihűlt a viszonyuk.

"Tudtam, hogy a saját utamat kell járnom" – mondta házasságuk végéről és arról, hogy újfajta szerep betöltésére készül a közéletben: még erősebben akarta képviselni azokat, akiket a társadalom kitaszított magából, magánéletével kapcsolatban pedig azt akarta, hogy az ő olvasata is napvilágot lásson.

Mint arra sokan felhívták a figyelmet, a videofelvételeket nem a nyilvánosságnak szánták, így szerintük nem volt etikus, hogy a Channel 4 felhasználta őket. Diana kendőzetlenül beszél rajtuk, nem úgy, mint a BBC Panorama című műsorának 1995-ben adott híres-hírhedt interjúban, amelyben előzetesen egyeztetett kérdésekre válaszolt.

Diana fivére, Spencer gróf a néhai hercegnő két fiának lelki nyugalmát szem előtt tartva arra kérte a közszolgálati adót, hogy ne vetítse le az alkotást. Régi barátainak egy része is azon a véleményen volt, hogy a videofelvételeken elhangzottak nem tartoznak a nyilvánosságra. Más bizalmasai azonban megszólalnak a filmben.

Diana hercegnő csaknem 20 éve, 1997. augusztus 31-én autóbalesetben vesztette életét Párizsban.

(MTI)

Címlapkép: illusztráció, Youtube

14 hozzászólásarrow_drop_down_circle

papa.49
@Horizont: Kérded miért, mert még 20 évvel a halála után is ,,bőrt akar lehúzni,, az újság a témáról... Pedig ő is egy ember volt minden hibájával együtt, és ráadásul nem illeszkedett a királyi család képmutató életébe...
Szerintem az anyósa keze is benne volt a végkifejletben...
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Manhattan
@papa.49: Tudom! De, hogy 3 hetente egyszer... )
papa.49
@Manhattan: Most gondolj bele adva van egy fiatal nő, aki ráadásul csinos, feltűnő jelenség ahol megjelenik, és adva van egy pacák aki egy huszassal idősebb, és ráadásul szerelmes egy vele egyidős csoroszjába, hát normális hogy kihűl a házitűzhely szerintem igen !!!
Manhattan
@papa.49: Charlie mindig is Camillát szerette, de a királyi családnak unokák kellettek, azért erőszakolták rá Dianát.
papa.49
@Manhattan: Hál Isten nem voltam,vagyok ilyen család tagja, tudod NEM KÍVÁNNÁM hogy legyek...
qxy
@Manhattan: De hát erre is akkor rá lehet mondani hogy ,.- óóó hát " rendszeresen"
volt egy eset amikor a kimagasló férjnek a kívánságát lesni kellett, mindent meg kellett tenni neki szó szerint.egysze, nagy kiabálás " az úr " kiabált.- Mindenki ide, mindenkii ide. a méregtől forgott a szeme. gyerek közelebb ide ide . Előre tartotta a középső ujját és mindenkinek meg kellett szagolni. ( kissé sajt szaga volt) és hangosan kiabálta szagold te is ilyen büdös a pinája és kiabált kiabált. a szerencsétlen nő meg ott kellett állnia mellette. De ez ezzel jár. a pompa néha nagy bajokkal jár. Na de a kinti világ egy boldog, vezetőt és annak aranyos szerető kedvesét látta mert ez volt az etikett .és mai ez . sok a büdös, de ha fent akarsz maradni akkor szagolnod is kell.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.