Németországnak nem kellene parancsokat osztogatnia az Európai Uniónak – jelentette ki Ömer Celik uniós ügyekért felelős török miniszter csütörtökön Ankarában Angela Merkel német kancellár szerdai nyilatkozatára reagálva, amely szerint az unió és a Törökország között már meglévő vámunió kiszélesítésének folyamatát le kellene állítani.

 Török miniszter: Németország ne parancsolgasson az EU-nak!
Fotó: ADEM ALTAN / AFP

Az európai és amerikai ügyekért felelős brit miniszterrel, Alan Duncannel tartott közös sajtótájékoztatón Celik szerencsétlennek minősítette a merkeli nyilatkozatot, amely szerinte az Ankara és Berlin közötti feszültséggel áll kapcsolatban. Mint mondta: egyetlen európai országnak sem lenne szabad hasonló kétoldalú viszály miatt parancsokat osztogatnia az unió intézményeinek. Az ilyen lépések gyengítik a közösséget – tette hozzá Celik.

A török miniszter rámutatott: a vámunió kiszélesítésére az Európai Unió tett javaslatot, amelyet most helytelenül egyfajta kegyként tüntet fel. A vámunió, amely a szabadkereskedelem élénkítését célozza, nemcsak Törökország, hanem Európa érdeke is – nyomatékosította.

Celik a sajtótájékoztatón azokra a török sajtóhírekre is kitért, amelyek szerint a tavalyi puccskísérlet operatív vezetője, Adil Öksüz Németországban tartózkodik, amihez Baden-Württemberg tartomány még ideiglenes engedélyt is kiállított neki. Celik kijelentette: a hivatalos közlések szerint Berlin sem cáfolni, sem megerősíteni nem tudja ezeket az értesüléseket, "aminek a diplomáciában egyértelmű a jelentése". Mint fogalmazott, egyetlen baráti országnak sem kellene befogadnia egy gyilkost.

A török-német kapcsolatok a tavaly júliusi puccskísérlet óta folyamatosan romlanak. A berlini vezetés a múlt hónapban irányváltást jelentett be, és az eddiginél keményebb fellépést helyezett kilátásba Törökországgal szemben, arra hivatkozva, hogy Ankara a túlhajtott kormányzati tisztogatásokkal elfordul az európai értékektől. Sigmar Gabriel német külügyminiszter már akkor leszögezte: német részről elképzelhetetlen, hogy az EU tárgyalást folytasson Törökországgal a vámunió kiterjesztéséről.

Törökország 1963 óta társult viszonyban áll az Európai Gazdasági Közösséggel, amelyből az Európai Közösség, majd az Európai Unió lett. Vámunióra 1995-ben lépett az EU-val. 2005-ben a teljes jogú csatlakozásról is megkezdődtek a tárgyalások, de a folyamat az utóbbi egy évben holtpontra jutott, és a felek a közelmúltig a vámunió fejlesztésére összpontosítottak.

25 hozzászólásarrow_drop_down_circle

karma1
Egeszen tutira osszebeszelhetett a gunarnyaku ezzel az erdogan-kreaturaval: persze, hogy azt allitja, hogy Nemetorszag diktal az EU-nak, - ami egyaltalan nem igaz.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
karma1
Egeszen tutira osszebeszelhetett a gunarnyaku ezzel az erdogan-kreaturaval: persze, hogy azt allitja, hogy Nemetorszag diktal az EU-nak, - ami egyaltalan nem igaz.
papa.49
Erre egy válasz van ,, a kibicnek kuss,, !!!
karma1
@papa.49: En botorka! Most jovok csak ra: mirol papol ez a szerencsetlen barom???
Tenyleg, hat mi a gyasz koze van ahhoz, hogy mi tortenik az EU-ban es Nemetorszagban???

Ha 200 eves nagyszakallas oregember lesz erdogan, akkor sem fog bejutni az EU-ba, mert esze agaban sincs teljesiteni az unios alapszabalyokat. Akkor meg?
papa.49
@karma1: Egyenlőre még kívül vannak, (remélem soha nem jutnak be) mert ha bejutnak az lesz Európa vége az biztos !!!
karma1
@papa.49: Dehogy jutnak be! Sem Merkel, sem akar az ellenzeki nemetek sem akarjak ezt - erdogan egy nyilvanvalo diktator, aki a sajat torvenyein kivul mast nem fogad el.
Mit gondolsz, mekkora eselye lenne bejutni ma Magyarorszagnak, ebben az allapotaban, ezzel a potrohos csutival???
Az eselyunk egyenlo lenne a 0-val! Sot!
papa.49
@karma1: Értem de ne feledd el zsarolni is tudja a török a menekültekkel Európát !!!
Amíg megkapja a pénzt addig a seggén marad, de ha elzárják a pénzcsapot rögtön útnak indít néhány millió ,,menekültet,, !!!
kokopelli
@karma1: nem az únióba akar belépni a "török",hanem csak
a VÁMÚNIÓBA! Az azt jelenti,hogy azt tologatnak ide-oda a tö-
rök kormánytagok és állandó jellegű tettestársaik amit és amikor-
akarnak! Ha az únióba lépnének be,úgy sokkal tötbb lenne a kö-
telességük,ami meg túl sok nekik!
...eccerű,csak a habot a tortáról ! :--)
karma1
@kokopelli: Ja, ezt tenyleg Te tudod jobban,... Nekem valahogy mindig az jott le, hogy az Unioba magaba akarnak bejonni...:o))))
karma1
@papa.49: Azert az nem egeszen igy van... Azok, akik ott dekkolnak, nem igazan akarnak sokkal tovabb jonni,... Nenm tudok elkepzelni semmilyen modot (na jo, valami nagyon durvat igen),m hogy hogyan tudnanak egyszerre elhajtani az orszagbol... (Mondjuk nem akarok belegondolni erdogan "emberseges" modszereibe,...)
Nessy
Érdekes, a török vendégmunkások nem igazán akarnak haza költözni, különösen a fiatalok!
kokopelli
@Nessy: az mindíg attól függ,hogy Törökország mely részéből jöttek és hány
évesen,családi körülmények (szülők),mit tanultak a NSzK-ban,vegyes-házasság-e,
hol laknak (nagyváros,kisváros,falu) ,...stb..stb! :--)
Pálinkás Pál
Nektek meg büdös ázsiai törökök,közötök nincs Európához...ami területetek itt fekszik,az nagyjából pár focipálya,úgyhogy lehet pofa súlyba!!!
Köb Jani
@karma1: Csak annyit, hogy a német akarat = az EU akarattal, hisz a német határozza meg az EU akaratát...Az UNIÓ csak gigerli szerepet tölt be, hiszen a 27 tagállam, csak reklám a palettán
Anglia már 2010 -ben közölte az EU val, hogy kilép ha az EU folytatja lopakodó politikai akcióit a nemzetek jogainak önhatalmú megnyirbálását. A figyelmeztetés nem volt elég! Így az ígéret valósággá vált. A tényeket nem lehet figyelmen kívül hagyni.A német megerősödött gazdasági hatalmát nem lesz képes megosztani, még a Franciák is csak másodlagos szerepet fognak betölteni, ne legyen igazam, mivel a német politikai hatalmat:, a gazdasági hatalmi törekvése határozza meg. A török felismerte a német, francia törekvést és jelezte, hogy nem helyes a német egyeduralmi törekvést keverni az unió céljával, ami nem a német akarat megvalósításával egyenlő. A kereskedelmi szabadság:, nem jelentheti a tagállamok önrendelkezési jogainak bujtatott politikai terrorja.
hetöndöe
Már megint egy olyan köcsög pofázik bele mások dolgába,akit még a küszöbig se engedtek be.
papa.49
@karma1: Ebben nem értünk egyet, hiszen minden erőszak szervezet a guluszemű rendelkezésére áll, gondolod ha a saját népe ellen bevetette, a menekültekkel nem teszi meg ???
Hidd el addig kedvesek csak neki a menekültek míg pénzt kap értük, aztán ha nem akkor ENDE !!!
karma1
@Köb Jani: Hat ezt nem hiszem... Merkel nagyon vigyaz arra, hogy ami unios dolog, az unios is maradjon, de a belso politikajabol nem enged. Lehet ot szarozni - meg is teszik rendesen - de az Unioban ugyanannyit nyom a latban, mint a tobbiek. (Legalabbis az itteni sajtot idezve. Az itteni sajto viszont NEM a 888, ripost, origo, pestisracokon alapul, elhiheted).
Amikor a kvotabetelepitesrol beszelunk, akkor sem egyedul Merkel akaratarol szol a tortenet, hanem 27 allam altal alairt egyezmenyrol (ahol meg a csuti vizilo alairasa is szerepel az 1294 menekultet illetoen. Ez NEM nemet dontes volt. )
erdogan meg nem ismert fol semmit, hanem jo diktatorokhoz valo szokas szerint csak o az Isten, mindenki mas szart sem er, es ezt neki is percenkent igazolnia kell a sajat hazaja fele is, kulonben az ellenzeke lesopri.
o is csak ugyanugy megy neki a nyugatnak (fejjel), mint a mi potrohos vezenylo tabornokunk.
kokopelli
@Köb Jani: Ki lehet lépni az EU-ból,ha nem tetszik!Már az angolok sem olyan bittosak,
mert "szigetszomszédok" máshogy fognak dönteni! Amennyiben arra gondolok,
hogy valaha nem nyugodott le a nap a az angol birodalom fölött,elég kis csóró
ország maradt belőle! Mindenki fenyegetődzik,hogy kilép az EU-ból,de a támo-
gatást azért kaszírozzák! Így volt ez anno a "Made in Germany"-val amivel az
angolok marha nagy öngólt lőttek! :--)))
Köb Jani
@karma1: A gazdasági szerződés, nem politikai hatalom diktátuma:, ezt nagyon sokan még nem értik, na de idő kell mindenhez! A jóvátétel elmaradása a gyarmattartó országok részéről miért is van elfelejtve? A gyarmatok lakói most már a gyarmattartókhoz jönnek, ez nem tűnt fel az EU-nak, vagy a látás korlátozva vagyon?
karma1
@Köb Jani: Nagyon jol tudjak, hogy a gyarmatokrol az emberek mar evtizedek ota vandorolnak az anyaorszagba... Ezert minden masodik ember indiai Angliaban, rengeteg az algeriai Franciaorszagban, ..
Nalunk ez is forditva muxik: bar nalunk az oroszok voltak a gyarmattartok - aztan kis szunet utan megint ok lesznek azok - most megis ok jonnek ide (Dunantulra, Balaton kornyekere, Paksra )...
Kihagynam ez a nagy keveredest veluk...:o(((
Köb Jani
@kokopelli: Így igaz, hogy ki lehet lépni, de csak akkor ha a piacról kivonul a piac rabló EU és jóvátételt hajt végre az ország iparának kereskedelmének vissza állításának folyamatában, nem véletlenül támogatják anyagilag a nyugat piacrablói a keleti EU tagországokat ez a támogatás csak egy kis morzsája annak a haszonnak amit ők évről évre bezsebelnek.
kokopelli
@Köb Jani: és mit kellene vissza állítani? Ikarust,Rábát,Csepel Vas és
Fémművet,Lehel hűtőszekrényt,Videotont?Mit termeltek azok!Ahogy a határ
megnyílt özönlött a nép a sógorokhoz végre valamit venni,ami nem ß@r
elavult és drága! Demagógia az egész! Meg kell hagyni a CBA-t egyedül,
és az állami árúházakat fel kell tölteni igazi magyar árúval,10 cukorgyárat
kell nyitni,amik már az EU előtt hótak voltak!A maradék értelmes fiatal azon-
nal elmenne,és az utolsó lekapcsolhatná a világítást,vagy a Putyin et. kise-
gítené az országot,holott nekik sincs mit enniök! Már várom a kilépést! Az
Orbán-banda miből lopna,ha nem lenne EU-s pénz!
Valaki egyszer azt találta mondani,hogy :
"Be kellene már látnunk,hogy akkorák vagyunk,amekkorák!" :--)
Köb Jani
@kokopelli: Keresd a kályhát! Hátha piacot lelsz?
kokopelli
Megtaláltam! KGST,amiről az ALI meg a tevéje jutott eszmbe a
sivatag átkelése után!
-"amit én ß@rtam a tevém ette,amit a tevém ßart én ettem! "
A sivatag volt a hibás,mert olyan szélesre sikerült! :--)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.