Miután hatalmas károkat okozott Puerto Ricon az elmúlt hetekben pusztító Irma hurrikán, most annál is súlyosabb károkat szenvedett az amerikai fennhatóság alatt álló sziget, miután végig ment rajta a Maria hurrikán is. A sziget híres szülöttei is igyekeznek minden erejüket mozgósítani a több tízezer bajba jutott puerto ricóiért. 

Jennifer Lopez egy Instagram videóban arról beszélt, hogy nem tudják felvenni a kapcsolatot Puerto Rico szigetén élő rokonaikkal.

Arra kér mindenkit, hogy segítsenek az ott élőkön, hiszen az Irma és a Maria hatalmas pusztítást vitt véghez a Karibi-térségben.

Egy másik Puerto Rico-i származású sztár, Ricky Martin is próbálja mozgósítani az embereket:

Mi gente necesita. Ayúdame. Link in bio youcaring.com/rickymartin

Ricky (@ricky_martin) által megosztott bejegyzés,

Bármikor beszakadhat a gát

Erőltetett ütemben telepítik ki közben a lakosságot a sziget északnyugati részéből, ahol gátszakadás fenyegeti több tízezer ember életét.

Carlos Bermúdez kormányszóvivő közölte, hogy a sziget 78 közigazgatási körzetéből 40-nel nincs kapcsolat, annyira megrongálta a távközlési rendszert a hurrikán.

A vihart 400 milliméteres csapadék kísérte a környező hegyekben, és teljesen feltöltötte a tározót. A gátat az orkán megrongálta, és félő, hogy összeomlik. Az alatta húzódó völgyben mintegy 70 ezer ember él. Elérésüket akadályozza, hogy a sziget 1600 mobiltelefonos átjátszótornyából 1360 ledőlt, és a hagyományos telefonvezetékek 85 százaléka nem működik.

A hatóságok buszokat küldenek a kimenekítéshez, mozgósították a nemzeti gárdát is. Próbálnak üzenetet küldeni a Twitteren is azzal a felhívással, hogy a helyzet rendkívül veszélyes, az ott élőknek azonnal távozniuk kell, de nem tudni, hogy hány embert érnek el ezek a vészjelzések.

Áram nélkül maradtak

A régió elmúlt 100 évének legpusztítóbb vihara után a szigetország teljes területén megszűnt az áramszolgáltatás.

Előrejelzések szerint akár fél évig is eltarthat, amíg az országban sikerül helyreállítani a rendszert.

A Fehér Ház közben jóváhagyott egy szövetségi keretet a károk enyhítésére. Puerto Ricót már az Irma hurrikán is megtépázta, akkor is egymillió embernél ment el az áram, de a pusztítás mértéke utólag nézve mégis enyhébb volt.

(MTI, NBC)

1 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.