Miután tegnap elkezdte bezáratni a szavazóhelyiségnek kijelölt iskolákat, ma egyszerűen lelőtték a szavazó- és szavazatszámláló rendszert.

A spanyol kormány katalóniai megbízottja bejelentette, hogy kiiktatták a vasárnapra tervezett függetlenségi referendum szavazó- és szavazatszámláló rendszerét, teljes mértékig lehetetlenné téve a népszavazás megtartását, közölte az MTI-re hivatkozva az Index. A spanyol hatóságok így akadályozták meg az általuk alkotmányellenesnek nyilvánított függetlenségi népszavazást. 

Négy rendőr képes ellehetetleníteni egy népszavazást

Szintén szombaton, ezt megelőzően a katalán kormányzat szóvivője arról számolt be, hogy négy rendőr érkezett a helyi vezetés barcelonai távközlési és informatikai központjába, és várhatóan két napig ott is maradnak. A rendőrség és a spanyol belügyminisztérium nem erősítette meg az akció hírét, írja a Reuters híre alapján az MTI.

Megakadályozta a spanyol kormány a vasárnapi katalán népszavazást

Fotó: MTI / EPA / Alejandro García

A Google-t is utasították a szavazást segítő app törlésére

A katalán legfelsőbb bíróság (TSJC) pénteken határozatban szólította fel a Google-t, hogy blokkolja és törölje azt a mobiltelefonos applikációt, amelyet a katalán kormány készíttetett, hogy a felhasználók megkereshessék, hova kell menniük voksolni a spanyol hatóságok által betiltott vasárnapi függetlenségi népszavazáson, amelyet az alkotmánybíróság alkotmányellenesnek nyilvánított.

A szavazásra kijelölt iskolák felét szintén rendőrökkel záratták le

A spanyol kormány szombaton azt is bejelentette, hogy a szavazásra kijelölt 2315 iskola közül 1300-at már lezártak a rendőrök. A rendőrség a szavazóhelyiségnek kijelölt iskolákban lévő szülőket felszólította, hogy vasárnap 6 óráig hagyják el az épületeket. Sok helyen ugyanis a helyiek bejelentették, hogy a hétvégére az iskolákban maradnak, hogy a hatóságok ne tudják bezárni őket, és meg lehessen tartani a népszavazást. Addig jógaórákat, filmvetítéseket tartanak, piknikeznek az épületben.

Megakadályozta a spanyol kormány a vasárnapi katalán népszavazást

Fotó: MTI / EPA / Alberto Estevez

A rendőrség azt is megtiltotta az iskolákban lévőknek, hogy bármilyen kampányüzenetet kihelyezzenek. A katalóniai rendőrség parancsba kapta, hogy vasárnap hajnalig ürítsenek ki minden elfoglalt épületet, és akadályozzák meg a népszavazás megtartását, de ha mód van rá, nem alkalmazhatnak erőszakot.

Akárcsak korábban, a madridi kormányzat ezúttal is az alkotmánybírósághoz fordult a katalán helyi vezetés által október 1-jére kitűzött népszavazás miatt, a bírói testület pedig kimondta, hogy a népszavazás sérti a Spanyol Királyság egységének megbonthatatlanságát rögzítő alaptörvényt, s ezért fel is függesztette a referendum megtartását.

Címlapkép: MTI / EPA / Alberto Estevez

11 hozzászólásarrow_drop_down_circle

peterkelemen
Ott ahol milliók követelnek valamit felesleges ellenállni, mert előbb vagy utóbb, de megkapják azt amire vágynak.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
justhpeter
Ugyanolyan semmit nem tanult, ostoba politikusok vannak ott is mint nálunk.
- Nem látom értelmét miért akarnának indulni a következő választáson, hiszen a bukáshoz elegendő szavazatokat már most beszerezték.
- Nem értem korábban miért haragudtak az ETA-ra ?
1magyar
Miért nem hagyják békés úton a függetlenséget??? Hihetetlen, hogy miért ragaszkodnak az egységhez ha nem akarja ekkora nép és terület.
Köb Jani
Az EU demokrácia olyan fogalom, amelynek jelentése vitatott. Mivel az Unió mint szuper állam.
Parancsainak azért engedelmeskednek, mert képes büntetni, de rá semmilyen külső testület nem képes büntetést kiszabni. A jogi szuverenitás doktrínája szerint nemzetközi jog nem lehetséges, mert nem létezik olyan szuverén, amely képes lenne betartatni. Sem az állami, sem a jogi szuverenitásnak nincs sok köze a demokratikus eszmékhez, noha a szuverenitást gyakran azonosítja a demokráciával ami nem a népakaraton jut beteljesedésre, hanem a politikai akaratot amely a piacot mindenek felé helyezi előtérbe, ami nem a nép akarata...
Köb Jani
"Egy nappal a halála előtt Franco megfogta a kezem és azt mondta nekem: Felség, az egyetlen dolog, amit kérek, hogy őrizze meg az ország egységét. Semmi mást nem mondott, és ha belegondolnak, ez nagyon sokat jelent.” János Károly egészen 2014-es lemondásáig így is tett, a Franco-féle katalán autonómiaellenes paradigmában megteremtette azt a mai napig élő jogi környezetet és alkotmányt, amelyben közjogilag lehetetlen a katalán függetlenedés."
Köb Jani
@Pegero: Azért hallgatnak Brüsszelben mert ez az ő piaci demokráciájuk gumilövedékkel együtt, urna dílerek, de hol vannak a jogvédő egyesületek a Spanyol kúrva nagy demokráciába.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.