Kijev tiltakozójegyzéket küldött a magyar külügyminisztériumnak, amelyben követeli, hogy tiltsák be a budapesti ukrán nagykövetség elé péntekre szervezett demonstrációt – közölte Pavlo Klimkin ukrán külügyminiszter szerdán a Twitteren.

Az ukrán külügy egy budapesti tüntetés betiltását követeli
Kép: Youtube/Euronews

"A magyar külügyminisztérium tájékoztatta nagykövetségünket, hogy október 13-án Kárpátalja önrendelkezése szlogennel tartanak akciót. Mi ez, Budapest támogatja a szeparatizmust?"

- kérdezte Klimkin. Szavai szerin azonnal tiltakozójegyzéket küldött a kijevi külügyi tárca azzal a követeléssel, hogy tiltsák be ezt a "provokációt".

"Biztosak vagyunk, hogy Magyarország továbbra is tiszteletben tartja Ukrajna területi egységét" – fűzte hozzá bejegyzésében.

Pénteken az ukrán nagykövetség elé az ukrán oktatási törvény és kárpátaljai magyarság jogfosztottsága ellen tiltakozásul szervez demonstrációt ifj. Hegedűs Loránt református lelkész. Az ukrán külügyminiszter csütörtökön látogatást tesz Budapesten azzal a céllal, hogy elmagyarázza a magyar partnereknek az új ukrán oktatási reform lényegét.

A Petro Porosenko ukrán elnök által szeptember 25-én aláírt törvénynek az oktatás nyelvéről szóló 7. cikke több ország, köztük az Ukrajnával szomszédos Magyarország, Románia és Lengyelország heves tiltakozását váltotta ki. A jogszabály ezen része – amely egyébként 2020 szeptemberétől lép életbe – kimondja: Ukrajnában az oktatás nyelve az ukrán. Ennek megfelelően a nemzeti kisebbségek anyanyelvű oktatása – az ukrán mellett – csak az első négy osztályban lesz engedélyezett, és csupán az önkormányzati fenntartású tanintézetek külön osztályaiban vagy csoportjaiban.

Az 5. osztálytól felfelé minden tantárgyat ukránul oktatnak majd, viszont engedélyezi a törvény egy-két, vagy több tantárgy oktatását bármely európai uniós tagország nyelvén. Az érintett nemzeti kisebbségek szervezetei szerint a 7. cikk sérti Ukrajna alkotmányát, több hatályos törvényét, továbbá nemzetközi egyezményekben és megállapodásokban vállalt kötelezettségeit. A jogszabályt több szomszédos országban, így Magyarországon is bírálják.

16 hozzászólásarrow_drop_down_circle

karma1
Na, gunarnyaku futsalos, ekkor mi van? Tan visszanyalt a fagyi? Allandoan Karpataljan meg Romaniaban csesztettetek a magyarokat buzditottatok az onallosagra, beleugattatok mindenbe, megnehezitve a mar ott elo magyar kisebbseg sorsat. A szemetseg az az egeszben, hogy nem a tenyleges elveitek miatt tettetek igy, hanem szimplan csak kampanyoltatok, hogy orban kapja a szavazataitokat jovore. Nehany ottani hozongo ala adtatok lovat, aztan most csodalkoztok, hogy vissznyal a fagyi...
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
karma1
@a helység kalapácsa: Na, udvozollek a csapatban, ruhes Romaniabol kioktat, hogy ki a magyar es ki a hazafi.
Altalaban az emberek azert indulnak el hazajukbol legfokepp, mert az " életmentő túlélés"-be nagyon erosen bejatszik az , ha az embernek gyereke van es nemcsak neki, de a gyerekenek is szuksege van peldaul kajara, ami az alapja az "életmentő túlélés"-nek...:o))
(Mint ahogy a hosszu elet titka az is, hogy nem szabad tul koran abbahagyni a lelegzest)...:o)))
Aki Én
@Csizmás Kondom a minden lében kanál: Mondja ezt egy román, miközben Magyarország belügyeibe próbál belepofázni, tapasztalat és IQ nélkül elmondani az ott élőknek, mi a jó nekik.
Ekkora butaság még tőled is fáj.
Jozefina
Hergeli a fidesz a hőzöngő tömeget az ősz zavargásokra!! Ez is csak egy edzésféle!!!
Eladott Ország
https://kolozsvaros.com/wp-content/uploads/20...
A nemzeti magyar kormány a nemzetállamok szuverenitásáért küzd Európában és keménykedő kocsmadiplomáciával próbálja egy saját maga által összetákolt piedesztálra felállva kioktatni a környező országok (leginkább Románia) kormányait, mintha ez érdemben hozzájárulna a magyar kisebbség helyzetének javulásához. Nem, kurvára nem járul hozzá.
A rossz értelemben vett nacionalizmus és idegenellenesség gyűlöletkampányából nem sikerült
kimaradniuk az erdélyi, és úgy általában a határon túli magyaroknak sem, noha biztosan sokan
örültek volna ennek. A falig eltolt nemzetállami szuverenitás pedig a huzatos Kárpát-medence
valamennyi kisebbségben élő magyar közössége számára létező, valóságos fenyegetés. Ez ellen küzdenek minden egyes nap. A homogén, szuverén, oszthatatlan nemzetállamok ellen, amelyek a kisebbségi jogérvényesítés legfőbb akadályai. Orbán Viktor gyűlöletpolitikája nem jó válasz sem a szlovákiai, sem a romániai, sem az ukrajnai, de még a szerbiai magyarok mindennapi gondjaira sem, a közönséges útszéli uszítás, az idegenekkel szembeni kirekesztő és megbélyegző álláspont semmiben nem különbözik egy elvakult román magyarokkal szembeni zsigeri gyűlöletétől. A szar minden irányba fröcsköl és van úgy, hogy a gyűlölködés szarabbik oldalán találja magát az ember.
bakcsubakka
@Eladott ország: Az a ló olyan ökör,hogy majdnem látszik a szarva! Hát nem veszi észre,hogy trágyaszállítóvá avanzsált ??? Hát tudja ez a lónak nevezett hülye gebe,hogy mit kellene csinálni ? Hát ez a hitvány konyi,ez nem nem tudja ,hogy ,hogyan kell "LÓ" módjára a hátára mászott szartól megszabadulni ?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.

Ingyenes hírlevél