Merkel nem akar kisebbségi kormányt alakítani a Zöldekkel.

Kudarcba fulladtak vasárnap késő este Berlinben az egyeztetések a CDU/CSU jobbközép pártszövetség, a liberális FDP és a Zöldek első közös kormányának megalakításáról, mert az FDP kivonult a tárgyalásokról.

Teljes bizonytalanság Németországban: meghiúsultak a kormányalakítási tárgyalások

Angela Merkel kancellár hétfő hajnali sajtótájékoztatóján bejelentette, hogy a tárgyalások kudarcáról tájékoztatja Frank-Walter Steinmeier államfőt.

Jobb nem kormányozni, mint rosszul kormányozni

- mondta Christian Lindner, az FDP elnöke a sajtónak nyilatkozva, miután pártja bejelentette, hogy kivonult a tárgyalásokról.

Hozzátette, hogy a hetekig tartó megbeszéléseken nem sikerült megtalálni a közös alapot Németország modernizációja érdekében, és nem sikerült megteremteni a bizalmat a pártok között.

A pártok színe alapján Jamaica-koalíciónak nevezett kormány megalakításáról október 18-án kezdtek egyeztetést.

Németország előtt három elméleti lehetőség áll: vagy a CDU/CSU kisebbségi kormányt alakít a Zöldekkel, vagy tovább kormányoz a szociáldemokratákkal – bár az SPD már korán leszögezte, hogy ellenzékben marad –, vagy új választásokat kell kiírni.

A Reuters szerint miután Angela Merkel bejelentette, hogy a tárgyalások kudarcáról hétfőn napközben tájékoztatja az államfőt – az elnök jogköre új választást kiírni –, ez azt jelenti, hogy kancellár nem kísérli meg a kisebbségi kormányzást a Zöldekkel.

Mindazonáltal Merkel hozzátette, hogy a CDU/CSU kész folytatni a felelősségteljes tárgyalásokat.

Ezen a napon mélyen el kell gondolkodni azon, hogy milyen irányba megy tovább Németország. Mint kancellár minden tőlem telhetőt megteszek azért, hogy az országot jól irányítsuk a következő nehéz hetekben

- közölte Merkel, hozzátéve, hogy sajnálja az FDP döntését.

"Már azt gondoltuk, hogy jó úton haladunk egy megállapodás felé. Sajnálom – tiszteletben tartva az FDP döntését – hogy nem tudtunk megegyezni" – mondta.

Horst Seehofer, a CSU elnöke a sajtótájékoztatón azt mondta, "a tárgyalások kudarca és egy igazi kormány hiánya teher az országnak".

Reinhard Bütikofer, a Zöldek egyik politikusa pedig azt írta a Twitteren a liberálisok döntéséről, hogy "a populista háborgást választották a kormányzati felelősség helyett".

Egy pénteken ismertetett felmérés szerint a németek 68 százaléka úgy véli, előrehozott választásokat kell tartani, ha végképp kudarcba fulladnak a tárgyalások a Jamaica-koalícióról.

A ZDF országos köztelevízió Politbarometer nevű kutatássorozatának új mérése szerint amennyiben most vasárnap lenne a szövetségi parlamenti (Bundestag-) választás, a pártok nagyjából ugyanazt az eredményt érnék el, mint a szeptemberi választáson.

A CDU/CSU a szavazatok 33 százalékát gyűjtené össze, míg a szeptember 24-én tartott Bundestag-választáson 32,9 százalékot szerzett. Eddigi koalíciós partnere, a szociáldemokrata párt (SPD) a szeptemberi 20,5 százalék után a szavaztok 21 százalékát szerezné meg.

A CDU/CSU-tól jobbra álló Alternatíva Németországnak (AfD) 12,6 százalék után 11 százalékot szerezne, az FDP 10,7 százalék helyett 10 százalékos eredményt érne el.

Az SPD-től balra álló Die Linke (Baloldal) 9,2 százalék helyett 9 százalékon végezne, a Zöldek pártja pedig 8,9 százalék helyett 12 százalékon, ha most vasárnap tartanák a választásokat.

(MTI)

Cikk- és címlapkép: Youtube

15 hozzászólásarrow_drop_down_circle

1magyar
Mostanában nagy csöndben van a banya.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
quadrocopter
@Shikari: A hídon akkor kell átmenni, amikor odaértél!
quadrocopter
@Shikari: Értési gondjaid vannak! Jellemzőről írtam! Tudod mi az? Értelmező szótár van a neten is!
Jozefina
Mekel ebből is győztesen fog kivonulni! A németek nagy többsége értékeli a munkáját!!!
quadrocopter
@Shikari: Nem megsértődni kell pici mackó, hanem érteni!
kokopelli
@quadrocopter: optimista vagy! Azok nem értik,akiktől senki nem várja el!
Akiknek halvány segédfogalmazói gőzük sincs,hogy milyen "nyomor" van abban
az országban ahol az értelmesebb magyar mint emigráns melózni és élni szeretne,
azok ugatnak! Egy ß@r min.havi lóvéből (8,84€-/ óra) azonos árak mellett mint
Hungary-ban! ;--)...az áfá-k összehasonlításáról nem is beszélve (írva!)..Kabaré! ;--)))

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.