Trófeaként hordozzák Ali Abdullah Száleh volt jemeni elnök holtestét a síita húszi lázadók Szana főváros utcáin.

Megölték a volt jemeni elnököt – trófeaként hordozzák a holttestét

(Fotó: PATRICK KOVARIK/AFP)

Szövetséges volt a síita húszi lázadókkal a jemeni háborúban, de később megpróbált függetlenedni tőlük.

Az elnök konvojára előbb páncéltörő gránátokkal tüzeltek, majd golyózáport zúdítottak a gépkocsikból menekülőkre. A síiták később a volt elnök házát is felgyújtották.

Pedig Ali Abdullah Száleh és a síiták eddig szövetségesek voltak. Szálehet az arab tavasz évében 2011-ben távolították el a hatalomból, de a bukott elnök csapatai végül a síita lázadókkal szövetkeztek az új elnök eltávolítására. A múlt héten azonban Szaleh szunnita fegyveresei összetűzésbe keveredtek a siíta huszikkal egy mecset ellenőrzése miatt. A volt elnök ekkor elfordult szövetségeseitől, és békeajánlatot tett az addigi közös ellenségnek, Szaúd-Arábiának. Ezért ölték meg most a lázadók.

„Azt üzenjük a szaúdiaknak és az Egyesült Arab Emírségeknek, mindaddig, amíg országunkban nincs béke, amíg országunkat támadják, otthonainkat lerombolják és asszonyainknak és gyermekeinknek szenvedést okoznak, amíg az agresszió folytatódik ellenünk, addig nem lesztek biztonságban”

– mondta a síita húszi lázadók vezetője.

A jemeni háború legújabb fordulata mögött a szaúdi trónörököst sejtik elemzők. Mohamed bin Szalmán minden fronton támadást intézett Irán és szövetségesei ellen, Izraelt és az Egyesült Államokat pedig megpróbálta rávenni a perzsa állam megtámadására. Közben a szaúdi blokád alá vont Jemenben milliók éheznek és újból megjelent a kolera is.

(HírTv)

3 hozzászólásarrow_drop_down_circle

karma1
Akkor higgy keleti embernek, mikor lo legel a sirjan,... Vagy teve,...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.