Csütörtökön, 94 éves korában meghalt Császár Ákos matematikus, egyetemi tanár, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja csütörtökön - írja az MTI. A Kossuth-díjas matematikus tudományos tevékenységének két fő területe a valós függvénytan és a topológia volt. Az 1940-es, 1950-es években írt valós függvénytani munkái kiemelkedő, ma már klasszikusnak számító eredményeket tartalmaznak. Az 1950-es évek végétől érdeklődése a topológia felé fordult, majd az általános topológia nemzetközileg elismert szaktekintélyévé vált - olvasható az MTA által kiadott életrajzban. Egyik legfontosabb eredménye volt, hogy megalkotta a szintopogén tér fogalmát, kidolgozta a szintopogén terek elméletét. Az általános topológia alapjairól szóló könyvét három nyelven adták ki. Nevét több matematikai fogalom, így a Császár-derivált és a Császár-poliéder is őrzi. Császár Ákost 1962-ben Akadémiai Díjjal, 1963-ban Kossuth-díjjal jutalmazták. 1983-ban Szele Tibor-emlékéremben, 1992-ben pedig az ELTE-emlékéremben...

Forrás: napi.hu
Feltöltő: RonaGyuri
Felhasználói tartalom, A Propeller.hu felhasználók által feltöltött tartalmakkal pörög. A felhasználók által feltöltött tartalmak nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját, ezek valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni.

2 hozzászólásarrow_drop_down_circle

RonaGyuri
RIP

Tanítványként, kollégaként és a bridge-asztal mellől is volt alkalmam ismerni és szeretni. Kiváló ember volt! =))
karma1
@RonaGyuri: Na, Draga Gyurikam, megint sikerult par centit no"ni a szememben,...:o)))
Szep dolog, hogy megemlekezel Rola, a fenti kapcsolatok miatt, de a bridge asztal eleg huzos,...:o))) Azt az igazan jo fejek jatsszak,...:o))) Nalunk peldaul a dr. Dessewffy Arisztid meg a kesobbi I. ker.-i polgi, a dr. Ligeti Imi jatszottak minden heten egy este jo kis bridge partikat... Neha a Grassalkovich Janos is elment jatszani. (Mindannyian kollegaim voltak, piszok jo fejek. Arisztid a jogi osztalyunkon dolgozott, Grassalkovich az epitesz volt, Ligeti Imi meg gepeszmernok,...:o))))) )

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.