Hangtalanul ciripelnek tovább a Hawaiion élő tücskök – brit kutatók szerint fejlődésük során "lehalkították" hangkeltő apparátusukat.

Hangtalanul ciripelnek a tücskök Hawaiion
Fotó: Pixabay

A Biology Letters című szaklapban megjelent tanulmányukhoz a St. Andrews Egyetem és a Cambridge Egyetem kutatói a Kauai-szigeten élő mezei tücskök viselkedését figyelték meg – olvasható a PhysOrg tudományos-ismeretterjesztő hírportálon.

A legtöbb mezei tücsök összedörzsöli szárnyait, így ad ki hangot, amellyel párosodásra hívja fajtársait. A szárnyon vannak az úgynevezett ciripelő erek, amelyek összedörzsölésével képzi a tücsök a hangot.

A Kauain élő mezei tücskök azonban hosszú évek óta támadásoknak vannak kitéve, mivel "daluk" olyan parazita legyeket vonz, amelyek keltetőként használják őket utódaik számára. A lárvák belülről falják fel a tücsköket.

Emiatt a mezei tücskök evolúciós fejlődésnek estek át: megváltozott szárnyuk nem ad ki hangot, amikor összedörzsölik őket, így az állatok csendben maradnak. A kutatók azonban megfigyelték, hogy a tücskök ennek ellenére nem adják fel, továbbra is összedörzsölik szárnyaikat.

A szabadban megfigyelt tücsköknél a szakemberek észrevették, hogy az elnémult hímek olyan tücsökfajok közelébe települnek, amelyek még mindig ciripelnek, így az ő hangjukat használják arra, hogy felhívják a potenciális nőstény figyelmét.

Olyan területen, ahol csak néma hímek éltek, egyelőre nem sikerült megfigyelni a párzási stratégiát.

A kutatók a jövőben folytatják a tücskök megfigyelését. Tudni akarják, hogy a szárnydörzsölés csökken-e. Ha igen, ez annak a jele lenne, hogy evolúciós szempontból funkciótalanná vált ez a mozgás. Ha folytatódik, azt vizsgálják, szolgál-e más célt is.

4 hozzászólásarrow_drop_down_circle

karma1
En meg hasbeszelosen mosolygok...
Ha valamit NEM csinalnak, akkor azt nem lehet ugyanarra a cselekvesre, tortenesre utalo szoval kifejezni.
A nema sem BESZEL a szajaval... Max. a kezjeleivel KIFEJEZI magat...
Ezek a szegeny tucskok nem veletlenul nemultak el, de MAR NEM ciripelnek. Ha ilyen okosok a tudosok, talaljanak ki erre a viselkedesre mas szot, mert mas lett a fogalom es a cel is.
A tortenet izgalmas: azt tudjak mar, mi lett azzal a szemet bogarfajtaval, amelyik a tucskot hasznalta a gyerekei szamara elso eledelnek?
Equus
szegény tücskök... olyanok, mint gáspár győző, aki addig hivalkodott a vagyonával, h felkeltette a NAV érdeklődését... most nyakig van az emésztési végtermékben...
vladimir putin
@karma1: piciripelnek
ciripeletlenkednek
elciripelésítetlenítették magukat
karma1
@vladimir putin: Imadom a magyarsagodat...:o)))) Mindig megmosolyogtatsz...:o))))

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.