Nem orosz légelhárító rakéta lőtte le 2014-ben Délkelet-Ukrajna fölött a malajziai utasszállító gépet – jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök pénteken a Szentpétervári Nemzetközi Gazdasági Fórumon.

Putyin: nem orosz rakéta lőtte le a repülőgépet
Fotó: Koszticsák Szilárd/MTI

"Természetesen nem"

- felelt Putyin az erre vonatkozó kérdésre.

"Ismétlem, több verzió is létezik, egyebek között olyan verzió, hogy ez az az ukrán hadsereg rakétája vagy repülője volt, és így tovább. De megismétlem, nincs semmi, ami végleges következtetésként bizalmat ébresztene bennünk, és ilyesmi nem is lesz, amíg nem vehetünk részt teljes értékűen a vizsgálatban"

- mondta.

Amerikai külügyminisztérium: Moszkvának el kellene ismernie szerepét a gép lelövésében

Moszkvának el kellene ismernie szerepét a malajziai utasszállító repülőgép négy évvel ezelőtti, Kelet-Ukrajna fölött történt lelövésében – hangsúlyozta pénteken az amerikai külügyminisztérium.

Közleményében a State Department leszögezte: "teljes mértékben megbízik" a holland ügyész által vezetett nemzetközi vizsgálóbizottság megállapításában, mely szerint a malajziai légitársaság MH17-es járatát lelövő rakéta és a rakétakilövő állás az Orosz Föderáció Kurszkban állomásozó légvédelmi egységétől származott.

A Heather Nauert szóvivő által aláírt külügyi közlemény hangsúlyozza, hogy a nemzetközi szakértői csoport által nyilvánosságra hozott információk megerősítik és újabb részletekkel egészítik ki az Egyesült Államoknak már a tragédia utáni első napokban hangoztatott azon álláspontját, hogy az utasszállító gépet orosz gyártmányú föld-levegő rakétával lőtték le az Oroszország és oroszbarát erők által ellenőrzött Kelet-Ukrajna légterében.

A külügyminisztérium emlékeztetett az ENSZ Biztonsági Tanácsa (BT) felhívására, amely a felelősök elszámoltatására vonatkozik és minden állam teljes mértékű együttműködésére szólít fel a felelősség megállapítása érdekében. A washingtoni közlemény felszólítja Oroszországot, hogy tartsa tiszteletben és csatlakozzék az ENSZ BT vonatkozó határozatához, s egyúttal leszögezi azt is:

"eljött az ideje, hogy Oroszország felhagyjon hazugságaival és vállalja felelősségét a gép lelövésében játszott szerepéért".

A malajziai légitársaság Hollandiából Malajzia felé tartó, menetrend szerinti járatát 2014 nyarán lőtték le, fedélzetén a legénységgel és 298 utassal, köztük holland és ausztrál állampolgárokkal. Moszkva mindig tagadta, hogy köze lett volna a tragédiához. Az ügyben vizsgálatot folytató nemzetközi szakértői csoport csütörtökön hozta nyilvánosságra megállapításait.

6 hozzászólásarrow_drop_down_circle

papa.49
A holland kivizsgálók egyértelműen megmutatták a repülő orrán lévő sérüléseket amit a NUK rakéta robbanó feje okozott !!!
A Putyin hazudozhat amit akar orosz Buk rakéta volt és slussz !!!
Buk rakéta rendszerük a muszkáknak van ergo ők a hunyók !!!
Putyin mosakodik de tudni kell mindent megpróbál, hogy kirobbantsa a VH. az utolsót !!!
papa.49
A holland kivizsgálók egyértelműen megmutatták a repülő orrán lévő sérüléseket amit a NUK rakéta robbanó feje okozott !!!
A Putyin hazudozhat amit akar orosz Buk rakéta volt és slussz !!!
Buk rakéta rendszerük a muszkáknak van ergo ők a hunyók !!!
Putyin mosakodik de tudni kell mindent megpróbál, hogy kirobbantsa a VH. az utolsót !!!
simmering73
Ha ez a másik igazmondó azt mondja, hogy nem orosz rakéta volt, akkor biztosak lehetünk, hogy az volt.
SystemError
Az oroszok megint világuralmra törnek, amiből megint évtizedes nyomor lesz Oroszországban...
szép új világ
@simmering73: Még egy verzió: A Holland gép lelőtte saját magát.
Jozefina
Ebből putyin csak tagad, de nem bizonyít semmit. Kvázi oroszok lőttek!!??

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.