Mintegy kétezer illegális bevándorlót mentett ki az utóbbi napokban a Földközi-tengerről az olasz parti őrség, köztük egy csecsemőt, aki a nemzetközi vizeken született egy csónakban.

Belegondolni is félelmetes: kisbaba született az Európa felé hánykolódó csónakban

Fotó: Taha JAWASHI / AFP

Az olasz haditengerészet parti őrsége közölte, hogy órákon belül 1100 bevándorló száll partra Szicíliában; őket hét műveletben vették fel a tengerről szombaton.

Az egyik esetben hetven embert találtak egy bárkában, akik látták, ahogy egy nő megszülte a gyerekét a tengeren, nemzetközi vizeken.

A kisfiú ideiglenesen a Miracle (Csoda) nevet kapta. Ő és az anyja is jól van. A nő egy évet töltött egy líbiai menekülttáborban, ahol folyamatosan bántalmazták, és pénzt követeltek tőle szabadon engedése fejében. A bárkájuk szerdán indult volna, de elromlott a motorja, ki kellett szállniuk, és egy napig bujkálniuk a tengerparton.

A spanyol tengeri mentők 408 embert szedtek föl a Földközi-tengerről a hét végén több kisebb csónakból. További három kisebb vízi járművet még keresnek, jelentős számú migránssal. Spanyolország mára már az illegális bevándorlók harmadik legfontosabb célpontjává vált Olaszország és Görögország után. Marokkóból vágnak neki a tengernek, mert igyekszenek elkerülni a káoszba fulladt Líbiát.

Az utóbbi észak-afrikai országban mintegy 15 migránst lőttek agyon helyi banditák, amikor elszöktek a fogságukból. Az Orvosok Határok Nélkül nevű humanitárius szervezet beszámolója szerint mintegy száz migráns tört ki egy magánbörtönből múlt szerdán Bani Valid városban. Közülük 15-en meghaltak az üldözés közben, 25-öt pedig kórházban ápolnak lőtt sérülésekkel.

A menekültek Eritreából, Szomáliából és Etiópiából utaztak Líbiába abban a reményben, hogy eljuthatnak Európába. Köztük sokan évek óta voltak a líbiai emberrablók fogságában, akik adták-vették őket egymás között. A líbiai fővárostól, Tripolitól 170 kilométerre délkeletre fekvő Bani Validban a feltételezések szerint mintegy húsz magánbörtön van.

(MTI)

11 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Pálinkás Pál
@CsipkeRózsa: Jó duma,csak kár hogy nem igaz...a történések mentén meg az olaszok fogják be a pofájukat,ne óbégassanak,ők maguk gyüjtik be a szemetet!!!
BALKÁN KOBRA
@Horizont: Azért mondom! El se kellett volna indulni, nem csak a szülés miatt, hanem egyébként se!!!
BALKÁN KOBRA
@Horizont: Otthon maradnék, el sem indulnék...
BALKÁN KOBRA
@Horizont: Több ezer kilométert utazni... aztán vissza!!! Ha ez jó... De kinek?
verőce21
'18. április 30-án tette le az esküt Sajid Javid brit belügyminiszter a Koránra, amit a totálisan szabad brit fősodratú média nagyvonalúan elfelejtett megemlíteni.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.