Apokaliptikus fejleményekre felkészítő forgatókönyvek is készülnek vasárnapi brit sajtóértesülés szerint a brit EU-tagság megszűnésének feltételeiről folyó tárgyalásokért felelős minisztériumban arra az esetre, ha Nagy-Britanniának a kilépés időpontjáig nem sikerül kereskedelmi megállapodásra jutnia az Európai Unióval.

Apokaliptikus tervek: a Brexit miatt két napon belül elfogyhat az élelmiszer a briteknél

Ha leáll a kikötő, az tragédiához fog vezetni – Fotó: Daniel LEAL-OLIVAS / AFP

A The Sunday Times konzervatív vasárnapi brit lapnak név nélkül nyilatkozó minisztériumi illetékesek elmondták: készenléti tervezés folyik például arra, hogy a délkelet-angliai Dover évente 2,5 millió kamiont fogadó kikötőjének működése "a Brexit utáni első napon" összeomlik.

A lap egyik minisztériumi forrása szerint e forgatókönyv alapján Délnyugat-Angliától az északi Skóciáig a szupermarketekben két napon belül elfogyna az élelmiszer, a kórházak két héten belül gyógyszer nélkül maradnának, és a második hét végére elfogyna az üzemanyag is.

A tervek alapján a hatóságok repülőgépek bérlésével vagy a brit királyi légierő (RAF) szállítógépeivel igyekeznének eljuttatni a legfontosabb árucikkeket és gyógyszereket az ország minden zugába.

A Brexit-tárgyalásokért felelős minisztérium szóvivője a lapnak megerősítette, hogy "folytak megbeszélések" ilyen jellegű forgatókönyvekről, az illetékes azonban "teljesen hamisnak" nevezte azt a beállítást, hogy ezeknek a forgatókönyveknek esélyük lenne a megvalósulásra.

Arra mindazonáltal brit hivatalos személyiségek és az üzleti szektor képviselői is felhívták már a figyelmet, hogy ha nem lesz kereskedelmi megállapodás az EU-val, és emiatt a brit EU-tagság megszűnése után vámadminisztrációs eljárásokat kell alkalmazni a jelenleg vámmentes kétoldalú kereskedelemben, az legalábbis súlyos költségekkel és potenciális fennakadásokkal járhat.

(MTI)

15 hozzászólásarrow_drop_down_circle

emerencia
Az angolokat nem féltem, ők nagy túlélők, meg fogják oldani. Aggódom azonban a mieink miatt. Remélem, a sok-sok ott dolgozó magyarnak nem kell majd emiatt pánikszerűen hazajönni.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Rockxy
Nofene, a fejlett nyugaton csak két napi tartalék van kajából?
tulipan
@durbincs: Ennyi sötét sületlenséget csakis egy narancsos agyatlan képes firkálni! Hahahaha :-)
tulipan
@durbincs: Gratulálok, mondhatom leleményes! "50IQ-ból meg csak ennyire telik?magának,a herélt klónnak?Ákcentusos tulipánynak ?" Tudod TE egyáltalán mi is lehet az az akcentus
Csak szülok, hogy tudjál róla, azt se nem eszik, se nem isszák!!
tulipan
@durbincs: Tudod, nem ártana tudni is, hogy miket firkálsz össze! Igaz,ez túl nagy elvárás lenne, egy ilyen sötét naracsnyiktól!
tulipan
@durbincs: "ha mágának legalább az a 75IQ meglenne ? már nem lenne ily butus csacsi ? "
Na, de minek is, lenne az Neked, Te SZAMÁR??

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.