Érdemes volt felemelni a szavunkat és nemet mondani – jelentette ki hétfőn Matteo Salvini olasz belügyminiszter, aki szerint azzal, hogy nem engedélyezte a civilszervezetek által működtetett Aquarius mentőhajó olaszországi kikötését, új kezdet nyílt az európai migrációs politikában.

Olaszország véget vet a migránsszállító hajók beengedésének, és új migrációs politikát kezd
Fotó: Youtube

Matteo Salvini kijelentette, hogy a migránsokat szállító következő hajót sem engedi be olasz kikötőkbe.

"Véget akarunk vetni az emberkereskedelemnek!"

- jelentette ki.

A tíz napja beiktatott olasz belügyminiszter egy milánói sajtótájékoztatón kijelentette: "felemeltük a szavunkat és megérte!". Arra utalt, hogy nem engedélyezte az SOS Mediterranée és az Orvosok Határok Nélkül (MSF) közös hajójának, az Aquariusnak a kikötését az olaszországi partokon. Matteo Salvini hangsúlyozta, hogy a korábbi balközép olasz kormány nem zárta le a kikötőket, a mostani római kormány ezzel a lépéssel viszont "kontinentális" üggyé emelte a migráció problémáját, amelyre európai választ kell adni.

Kijelentette, hogy a Földközi-tengeren spanyol, francia, német, holland és más nemzetiségű nem kormányzati szervezetek (NGO) tevékenykednek,

egyetlen olasz szervezet vagy olasz felségjelzésű hajó sincsen közöttük, eddig mégis kivétel nélkül az olaszországi partokra szállították a migránsokat.

Az olasz belügyi tárca vezetője megjegyezte, "ez csak egy első lépés volt, ezzel még nem zárult le a játszma". Hozzátette: az eset rámutatott, hogy

az Európai Uniónak a "jószívűségre" és "hamis szolidaritásra" épített migrációs politikája nem vezet sehova.

Azt üzente az őt bírálóknak, hogy az olasz hatóságok felajánlották az Aquariusnak a gyerekek és nők átvételét, de erre a hajót működtető szervezetek nem válaszoltak.

Matteo Salvini biztos információként jelentette be, hogy a hajót Spanyolország fogadja be Valencia kikötőjében. Hangsúlyozta: ez az első alkalom, hogy egy Líbiából indult migránshajó nem Olaszországban ér partot, "ez annak a jele, hogy valami megváltozott".

Spanyolország segít

Pedro Sánchez spanyol kormányfő hétfőn felajánlotta, hogy befogadják az Aquariust, amely 629, a tengerből kimentett emberrel a fedélzetén vesztegel nemzetközi vizeken, mert sem Olaszországban, sem Máltán nem engedték kikötni.

Az olasz belügyminiszter hangsúlyozta, hogy kedden európai kollégáival egyeztet egy új migrációs politika elindításáról, amely Európa külső határainak védelmét célozza, igazi és nemcsak kijelentésekből álló szolidaritást gyakorol, valamint

a "valódi menekülteknek" nyújt segítséget.

Matteo Salvini bejelentette, hogy minél előbb látogatást akar tenni Líbiában.

Giuseppe Conte olasz miniszterelnök köszönetét fejezte ki Spanyolországnak a szolidaritásért. Hangsúlyozta, hogy ezzel azonban a migráció kérdése sem olaszországi, sem európai szinten nincsen megoldva.

14 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Shikari
Ideje megállítani a megszállási folyamatot és elkezdeni hazazavarni a migriket.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
wagabund
@Shikari: mint már írtam, lehetetlen vállalkozás ezeket hazazavarni..csak két példa: a német légitársaságok pilótái már nem indulnak el, ha kitoloncolt van a fedélzeten..(eddig 75 kapitány tagadta meg az indulást)
..aztán az a hajó, ami kb. 600 migránssal nem köthetett ki a taljánoknál sem, azért nem ment vissza Líbia partjaihoz, mert a migránsokkal teli hajókra tűzparancs van kiadva..és már volt rá példa, hogy megsorozták a visszatérő hajót..azok ott nem szaroznak, aki elment, az ne jöjjön vissza.
Shikari
@wagabund: Akkor föleg vissza kellett volna fordítani őket aztán a jogvédők szépeleghettek volna!
wagabund
..."befogadják az Aquariust, amely 629, a tengerből kimentett emberrel a fedélzetén vesztegel nemzetközi vizeken, "...

mégegyszer...629, tengerből kifogott ember... a hírek szerint kisérő nélküli gyerekek, terhes nők tucatjai úsztak a vízben, segítségre várva...

szánalom ide, megértés oda, furcsállom ezt a mentést...terhes nők, hozzátartozó nélküli gyerekek? hogy kerültek a vízbe? hogy került oda nagyhirtelen az a hajó? valami nagyon nem stimmel...
Shikari
@wagabund: A nagy libsi színpad ismét működik és hazudozva mutogatja a sok analfabéta migrit!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.

Ingyenes hírlevél