Három különböző műveletben 769 embert mentettek ki a tengerből a spanyol hatóságok a Földközi-tengeren, a spanyol partok közelében – tudatták a spanyol tengeri mentők (SASEMAR).

A Gibraltári-szorosban 16 csónak 298 embert vett fedélzetére, és Andalúziában tette partra őket. 342 embert Spanyolország déli és Marokkó északi része között mentettek ki, további 129-et pedig Gran Canaria szigetének közelében, az Atlanti-óceánon vettek fel a spanyol hatóságok.

Közben Joseph Muscat máltai miniszterelnök tudatta, hogy egy embert kimentettek a német Mission Lifeline nevű civil szervezet Lifeline nevű mentőhajójáról, amely sem Olaszországban, sem a szigetországban nem köthet ki, és mintegy 220 ember van a fedélzetén.

"Bár nem a mi felelősségünk, Málta humanitárius segélyt nyújtott és a máltai fegyveres erők egy embert egészségügyi okokból lehoztak a fedélzetről" – írta a Twitteren a baloldali Muscat. A máltai kormányfő egyúttal arra kérte a hajót, hogy hagyja el az ország területi vizeit. Joseph Muscat bírálta a Lifeline legénységét, amiért figyelmen kívül hagyták az olasz felszólítást, hogy bízzák a líbiai hatóságokra a mentést. A máltai kormányfő egyúttal ismét leszögezte, hogy Róma nem parancsolhatja meg Máltának, hogy nyissa meg kikötőjét a civil mentőhajó előtt.

A líbiai parti őrség szombaton arról adott számot, hogy 210 embert mentettek ki a Földközi-tengerből egy nap leforgása alatt, pénteken pedig öt holttestet emeltek ki a vízből az ország nyugati partvidékén.

Eközben az Alexander Maersk teherszállító hajó 113 migránst vett fel egy hajóról Dél-Olaszország partjainál, és Dél-Szicíliához szállította őket. A teherhajó egyelőre nem kapott engedélyt a kikötésre, az olasz hatóságok utasítására vár.

Matteo Salvini olasz belügyminiszter szombaton közölte: a civil mentőhajók elfelejthetik, hogy migránsokkal a fedélzetükön kiköthetnek Olaszország kikötőiben.

(MTI)

1 hozzászólásarrow_drop_down_circle

csak úgy....
jönnek a mórok@durbincs: spanyolnáthád van?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.