A kabinet támogatta az azonos neműek házasságát lehetővé tevő törvénymódosítást kedden.

Nem támogatja a cseh kormány, hogy alkotmányban rögzítsék: a család kizárólag egy férfi és egy nő legalizált kapcsolata. Andrej Babis miniszterelnök bejelentése szerint keddi ülésén a kabinet az azonos neműek házasságának lehetővé tételéről szóló törvénymódosítást támogatta.

A férfi és nő kapcsolatának kizárólagosságával kapcsolatban Babis azt mondta: "az ilyen irányú módosítást a kormánykoalíció képviselői a parlamentben nem fogják támogatni".

A cseh kormány nem támogatja, hogy alkotmányba írják, a család csak férfi és nő közt jöhet létre

Fotó: pixabay.com CCO

A cseh kormány és a parlamenti alsóház az elmúlt hetekben két javaslatot kapott a szabályozás módosítására. A 200 tagú alsóház 46 képviselője azt javasolta, hogy tegyék törvényesen lehetővé az azonos neműek házasságkötését. Válaszul erre a lépésre egy másik, 37 tagú képviselői csoport azt kezdeményezte, foglalják az alkotmányba, hogy a házasság kizárólag egy férfi és egy nő legalizált kapcsolata.

A cseh kormány kedden az azonos neműek házasságának lehetővé tételéről szóló törvénymódosítást támogatta – mondta Andrej Babis. A döntés nem meglepetés, mert már a korábbi cseh kormány is ezt az álláspontot képviselte.

A végső szót a parlamenti alsóház képviselői mondják ki.

A javaslatot az ANO, a TOP 09, a STAN, a Kalóz Párt, a kommunisták és a szociáldemokraták képviselői közösen terjesztették elő. "A jogrend javasolt módosításának alapelve, hogy az azonos nemű párok és gyermekeik családi élete ugyanolyan szintű védelmet élvezzen, mint a házastársaké és gyermekeiké, s egyforma legyen társadalmi státusuk is" – olvasható az indoklásban.

Amennyiben a parlament a családtörvény módosítását jóváhagyja, megszűnik a bejegyzett partnerség 2006-ban bevezetett intézménye. A bejegyzett partnereknek joguk van egymás egészségi állapotának megismerésére, a közös tulajdonra, az öröklésre, de gyermeket nem fogadhatnak örökbe. Az elmúlt több mint egy évtized alatt a jogok ugyan bővültek, de a bejegyzett partnerség ma sem egyenrangú a házassággal. Ez a helyzet változhat meg a törvénymódosítás elfogadásával.

A cseh lakosságot megosztja az azonos neműek házasságkötésének lehetősége: egy felmérés szerint a lakosság fele támogatja az azonos neműek házasságkötésének lehetővé tételét, míg 45 százalék ellenzi. Hasonló vita már az előző választási időszakban is lezajlott, de a tavaly őszi választások miatt a parlament nem hozott semmiféle döntést.

(MTI)

14 hozzászólásarrow_drop_down_circle

bencemacska
Csak azt nem értem, ha meghalnak balesetben a szülők, a gyerekeket a nagymama neveli tovább, akkor az a közösség mi a jóisten lesz, ha nem család?!?!?!
Olyan nehéz megérteni, hogy az egész OV rendszer őrült???
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
bencemacska
Csak azt nem értem, ha meghalnak balesetben a szülők, a gyerekeket a nagymama neveli tovább, akkor az a közösség mi a jóisten lesz, ha nem család?!?!?!
Olyan nehéz megérteni, hogy az egész OV rendszer őrült???
ibn Said
@bencemacska: Én okos vagyok, ezért a többesszám nem jogos!
A csehek nem okosabbak, de sokkal inkább emberségesebbek, és sokkal inkább európaiak!
A magyarok között is van okos, persze a kormányban is, de rájuk nem vonatkozik, hogy emberségesek, és európaiak lennének!
bencemacska
@ibn Said: ma, 19:41
Ellent kell mondjak,mert nem választottak meg olyan kormányzó pártot, aki ilyen hülyeségeket akar alkotmányban rögzíteni, mint a mi qurmányunk!
Nem állítom, hogy okosak, csak nálunk relatíve okosabbak. A megválasztott kormány, ill. az azt támogató párt ott sem Grál-lovagokból áll!
Egyébként nem vennének részt a V4-ben sem!
Csizmás Kond
" hogy az azonos nemű párok és gyermekeik családi élete ugyanolyan szintű védelmet élvezzen, mint a házastársaké és gyermekeiké"
Ez egyben azt is jelenti hogy legalizálják a gyerekkereskedelmet, a gyerekprostitúciót, a gyerekek félrenevelését stb.
Sámannus
@Csizmás Kond: Te olyan setét vagy mint az éjszaka. Korlátolt és tudatlan. Még a felnőtté válás előszobájába sem léptél be. Jó atyád kifelejtette a beavatásodat. Agyilag zokni, és egy marék lepke IQ-ja is leköröz.
Az eszed még a Kamcsatkán élő nomádokat sem éri el.
Vedd már észre a magyarok soha nem válnak rohingyákká, hiába szeretnéd.
fekete
Igazuk van. A buzik menjenek Afrikaba es ott terjesszek az EDZ-et,a dzsungelba,
Shikari
A csehek simán gyávák. Nem kéne a buzeranciát ilyen hevesen támogatni.
wagabund
..."A cseh kormány nem támogatja, hogy alkotmányba írják, a család csak férfi és nő közt jöhet létre"...

Csehország elesett...
Shikari
@wagabund: Európának elesett de bízhatunk az ott élőkben. Nem ők a hülyék hanem a vezetőik.
wagabund
@Shikari: ha egy folyamat beindul, méghozzá törvényesen, akkor baszhattya a nép normális része...
...méghozzá azért, mert választott vezetők vannak...

ki milyen virágot szakít, olyant szagolgat...a Csehenek a büdöske jutott...benézték.
durbincs
Jó nézünk ki ? punci -a puncival , farok -farokkal ?
Jozefina
Egyetlen normális döntése lenne a Babits kormánynak!!! Eddig!!!
Csizmás Kond
@Sámannus: Na látod, a te jellemedről nem kell regényt írni, mert te csak egy lökött, korcs, buzi vagy.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.