Szerinte rendszerszinten sérti meg a magyar kormány az unió alapelveit. Még az Európai Néppárt vezetője szerint is jöhet a 7-es cikkely.

Az Európai Parlamentnek (EP) kötelessége fellépni a magyarországi jogsértések ellen, ugyanis a helyzet semmit nem javult a magyar különjelentés júniusi szakbizottsági elfogadása óta – hangoztatta a dokumentumot összeállító Judith Sargentini a testület keddi strasbourgi vitáján.

Sargentini: az Európai Parlamentnek kötelessége fellépni a magyaroroszági jogsértések ellen

Judith Sargentini az Európai Parlamentben a vitán

Fotó, címlapi kép: MTI/EPA/Patrick Seeger

Az ülésen a holland zöldpárti képviselő kijelentette, a testület nem teljesíti ígéreteit az uniós állampolgárok felé, amennyiben nem tudja "behúzni a vészféket". Nem tűrhető tovább, hogy egy tagállam kormánya következmények nélkül sértse meg rendszerszinten az Európai Unió alapértékeit – tette hozzá.

Aláhúzta: az EP már 2010 óta fellépést sürget az Orbán-kormány jogsértéseivel szemben.

"Az Európai Unió Tanácsa, illetve annak osztrák elnöksége nagy jelentőséget tulajdonít a demokrácia, a jogállamiság és az emberi jogok fenntartásának" – mondta a soros elnökség képviseletében Karoline Edtstadler osztrák belügyi államtitkár, leszögezvén, hogy "ebben nem köthetünk kompromisszumot, ezek közös elveink, szabályaink, amelyeket meg kell védenünk".

Frans Timmermans, az Európai Bizottság első alelnöke arról számolt be, hogy a brüsszeli testület egyetért a jelentésben megfogalmazott aggályokkal. Hangsúlyozta, az EU nem létezhet a jogállam és az alapjogok tisztelete nélkül; a civil társadalom, a tudományos élet és a média szabadsága pedig alapvető feltétele a demokráciának.

Felszólalásában az alelnök felsorolt számos vitás kérdést a bizottság és a magyar kormány között, egyebek mellett a bíróságok függetlenségét, a kisebbségi jogokat és a korrupciót említve. "Az Európai Bizottság elkötelezett az alapvető értékek fenntartása mellett, további lépésektől sem riad vissza. Megígérhetem, hogy nem leszünk kíméletesek" – fogalmazott.

Az Európai Néppárt vezetője szerint is jöhet a 7-es cikkely

Manfred Weber, a Fideszt is soraiban tudó Európai Néppárt (EPP) frakcióvezetője arról számolt be, szükség lehet még az alapszerződés hetes cikke szerinti eljárás Magyarországgal szembeni megindítására, amennyiben a kormány nem hajlandó megoldani bizonyos jelenlegi vitás ügyeket, hogy a tagállamok kormányainak tanácsában lehessen folytatni a párbeszédet. Hozzátette, a magyar kormány korábban mindig kész volt a kompromisszumra.

Weber a szabad tudományos élet fontosságát hangsúlyozta a Közép-európai Egyetem (CEU) kapcsán. Arról is beszélt, hogy a demokratikus államokban elengedhetetlen a civil társadalom megfelelő működése, ennek ellehetetlenítése pedig ellentétes az unió alapértékeivel.

A migráció kérdésében lehetnek nézetkülönbségeink, de ha általánosságban azt mondjuk, hogy félni kell a muzulmánoktól vagy általánosságban támadunk egy vallást, akkor a dzsihadisták útjára lépünk, akik megpróbálnak konfliktust szítani a társadalmaink között

- fogalmazott.

Udo Bullmann szociáldemokrata frakcióvezető leszögezte, az EPP-nek döntenie kell végre, hogy Európa vagy Orbán pártján áll, el kell határolódnia a magyar kormánytól, amennyiben nem akarja minden maradék hitelességét elveszíteni.

Az Európai Konzervatívok és Reformerek frakció képviseletében a lengyel kormánypárti Ryszard Legutko elfogultnak nevezte a jelentést, és kiemelte, hogy ismét egy demokratikusan megválasztott kormányt támadnak az EP-ben.

Magyarországot ma nem vennék fel az Európai Unióba

Guy Verhofstadt, a liberálisok vezetője kijelentette, hogy Magyarországot ma nem vennék fel az EU-ba. Hozzátette, a bírálatok nem a magyar nép, hanem kizárólag a kormány ellen irányulnak.

Philippe Lamberts, a zöldpárti frakció társelnöke pedig azt hangoztatta, hogy az uniós tagsággal nem csak jogok és előnyök, hanem kötelességek is járnak.

A briteket az EU-ból kirángató politikus szerint Magyarországnak is ki kellene lépnie

Nigel Farage, a Szabadság és Közvetlen Demokrácia Európája euroszkeptikus képviselőcsoport vezetője kiemelte, hogy Orbán kiáll a népéért és az országáért, ezután pedig azt javasolta, hogy Magyarország is csatlakozzon az EU-ból távozó Egyesült Királysághoz.

Szájer József fideszes képviselő úgy vélekedett, hogy a jelentés bosszú a tömeges bevándorlást ellenző magyar embereken és a határkerítést felépítő miniszterelnökön. Hazugságnak nevezte, hogy Magyarország veszélyezteti a jogállamiságot, és úgy vélekedett, hogy ez éppen azokra igaz, akik a kormányt bírálják, például a különjelentést összeállító Sargentinire. Kifogásolta, hogy "önkényesen" olyan kérdéseket is vizsgáltak a jelentésben, amelyek nem tartoznak az uniós szerződések hatálya alá.

Párttársa, Gál Kinga azt mondta, hogy a jelentésnek semmi köze a valósághoz, amit jól mutat az is, hogy több tucat magyar civil szervezet nyílt levélben, több ezren petícióban tiltakoztak ellene.

"Orbán hazudik"

A szocialista Ujhelyi István hazugsággal vádolta Orbán Viktort, mondván, a kormányfő csak "bűnös rezsimjét" akarja védeni a jogtól és az európai szabályoktól. Felszólalásában Ujhelyi kijelentette: Orbán hazudik az EP előtt, és hazudik otthon is, birodalomépítésre használja fel a közösségi forrásokat, de az a legnagyobb bűne, hogy kettéosztotta a magyar társadalmat, "mérget dobott közös ivókutunkba". Hozzátette, ezért igennel fog szavazni.

Niedermüller Péter DK-s politikus elmondta, Orbán tényszerű vita helyett ismét büntetésről, meghurcoltatásról beszél, pedig erről nincs szó, a jelentés célja, hogy Magyarországot visszahozzák az európai családba.

A jobbikos Balczó Zoltán a jelentés bizonyos állításait, például a rasszizmus és antiszemitizmus vádját visszautasította, ugyanakkor elmondta, vannak benne jogos bírálatok is, például a sajtószabadság kapcsán. Mindazonáltal közölte: a voksoláson tartózkodni fog.

Az EP szerdán szavaz a testület illetékes szakbizottságában korábban már nagy többséggel jóváhagyott jelentésről, amely szerint Magyarországon fennáll a veszélye az uniós értékek súlyos és rendszerszintű sérülésének, s ez indokolja az alapszerződés hetes cikke szerinti eljárás megindítását.

(MTI)

Sport - 2019. February 4., 06:13
NFL: bajnok a New England

5 hozzászólásarrow_drop_down_circle

wagabund
..."Sargentini: az Európai Parlamentnek kötelessége fellépni a magyaroroszági jogsértések ellen"...

összefognak a fosztogató gyarmatosítók..
Sámannus
Az egyetlen értelmes érv orbán és putyin elhajtására
cikicakk55
Legutkó elfogultnak nevezte a Sargentini jelentést,mert szerinte megint egy Demokratikusan megválasztott kormányt támadnak. Már a 2014- es is erősen korrupt ízű szavazás volt,mert már 2014 előtt a választási törvényt a Fidesznek kedvezőre szabták át. A 2018 - as meg a közelében sem volt a Demokratikus választásnak. Gondoljuk át kikből állt a Fideszre szavazó 2,5 millió ember? Ukránok,Románok Szerbek,Németek,aliknek talán a nagyapjuk Magyar volt,de Ők már nem Magyar Állampolgárok. Az,hogy a szívükben Ők megmaradtak Magyarnak,szép dolog,de nem ők szenvedik meg a választásuk eredményét. Sok tíz,vagy százezer Közmunkás lett megzsarolva. Ez nem Demokratikus,hogy elvesszük a melód,ha nem ránk szavazol. A megvásárolt majd 1 millió Roma,akikről köztudott,hogy csak a ma érdekli őket. Ma kapunk krumplit,fát,pörköltet,lóvét,Bözsi utalványt,ráadásul még fuvarozzák is őket. Hol itt a Demokratikus szavazás? A 2,5 millióból talán 1 millió a holdudvar tagjai,rokonai,barátai, a falusi Fideszes Polgik befolyása az írástudatlanok kihasználásával,a Papok misék alatti Isteni elvárások hazug terjesztésének eredménye. őszintén,meggyőződésből pár agymosott dalos kedvű idős demens öregasszony és öregember.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.

További ajánlatok