Legalább hetven, a belga kormány gépjárműveket érintő adópolitikája miatt szerveződött, sárgamellényes tüntetőt állítottak elő, és több mint tíz ember ellen indítottak eljárást a hatóságok szombaton Brüsszelben.

A helyi lapok beszámolói szerint mintegy ötszáz tüntető a belvárost körülvevő belső körgyűrű és az uniós intézményeknek otthont adó városrész határán és utcáin gyülekezett, onnan vonult az Európai Bizottság és Tanács épületeinek otthont adó Schuman térhez, komoly fennakadásokat okozva a környék forgalmában. A teret teljesen lezárták, a tüntetők farkasszemet néznek a rendőrökkel.

Brüsszelben is az utcára vonultak

Beszámolók szerint egyesek szögesdrót akadályokat rongáltak meg, így közelebb kerültek a rendőrökhöz, akiket kövekkel, üvegekkel, kicsavart közlekedési táblákkal, valamint kukákkal dobáltak meg.

A legkomolyabb összecsapás eddig az Európai Parlament épületénél volt, ott a sorfalat álló rendőrök könnygázlövedékekkel szorították vissza a rendbontókat.

Brüsszelben is az utcára vonultak

A környéken szünetel a tömegközlekedés. A rendőrség beszámolója szerint sárgamellényes tüntetők az ország több részén, főként a Franciaországgal határos utakon és autópályákon folytatnak forgalomkorlátozó megmozdulásokat.

Belgiumban november második felében kezdődtek megmozdulások, a tüntetők útakadályokat emeltek, bevásárlóközpontokat és töltőállomásokat zártak el.

Rendőrségi források szerint a tüntetők közé rendbontók és közönséges bűnözők vegyültek, akik számos autót megrongáltak, kifosztottak, a kamionok rakományait megdézsmálták. A tüntetők múlt hétvégén két rendőrautót borítottak, majd gyújtottak fel Brüsszelben.

A megmozdulások kezdete óta legalább 150 embert vettek őrizetbe, közülük több mint 30 esetében indítottak eljárást. Az érintettek között többen ismertek a hatóságok előtt.

Brüsszelben is az utcára vonultak

A franciaországi tüntetőkkel rokonszenvező belga megmozdulások nem az üzemanyagadó emelése ellen, hanem

a kormány gépjárműveket érintő teljes adópolitikája, valamint a fűtőolaj és az elektromos áram magas ára miatt szerveződtek.

A brüsszeli megmozdulással egy időben Párizs belvárosi kerületeiben sárgamellényesek csoportjai összecsaptak rendőrökkel szombaton a francia kormány szociális és adópolitikája elleni tüntetés mentén. A szociális mozgalom keretében eközben több tízezer francia békésen tüntetett a nagyobb vidéki városokban, és több útblokáddal is nehezítették a közlekedést az autóutakon.

Cikk- és címlapkép: MTI/AP/Francisco Seco

(MTI)

Itthon - 2019. May 26., 09:55
Sorra dőlnek a rekordok az EP-választáson
Itthon - 2019. May 26., 08:06
21 európai ország választ vasárnap
Itthon - 2019. May 26., 09:30
Nem gond, ha más néven szavaz

23 hozzászólásarrow_drop_down_circle

teuton
@Pegero: NEKED ertelmezesi problemat okoz a tenyek olvasasa is...Azonkivül olyan baromsagokat hordasz össze, hogy csak röhögni lehet rajta: "De legalább van ékezet, ami a magyar nyelv használatában elengedhetetlen..." A NYELV hasznalataban NINCS ekezet! Az csak az IRASban van! Te a nyelved persze olyasmire hasznalod, amihez semmi nem kell, csak bö nyal...
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Pegero
@teuton: Megint remekművet alkottál! Javasolni fogom, hogy a legközelebbi Kazinczy-díjat neked adományozzák!
teuton
@Pegero: Na akkor ezzel le is zarhatod a szemelyeskedest. A következö posztban ejts talan nehany szot a cikk temajarol is. Pl. kik is voltak az utcan Brüsszelben? At ECHO-TV riporternöje arrol meselt, hogy a környezö parkokban tanyazo illegalis migransok... Es Franciaorszagban is talan a sargamellenyes "illegalis migransok" -mas fideszberenc trollok szerint csöcselek- miatt törölte el Macron at adotervezetet, emelte meg a minimalbert , törölte el a tulora- es a nyugdijadot?
Pegero
@teuton: Ne adj nekem ötleteket, inkább a biztonságos Európa érdekében segíts megkeresni a strasbourgi lövöldözőt!
teuton
@Pegero: Latom, meg mindig nem tanultal meg olvasni. No akkor leirom neked, talan valaki felovassa es ertelmezi...
A terrorista egy közönseges köztörvenyes bünözö, egyedül Franciaorszagban 27x volt büntetve 10 ev alatt, lamaint 4orszagban követett el lopasokat, betöreseket, rablasokat.
Franciaorszagban született francia allampolgar, mar az apja is az.
Az ilyen alakokoat könnyü beszervezni barmire, az utobbi evek terroristainak 99,9%-a ilyen kilatastalan jövövel rendelkezö volt.
A terrorista jellemzöj az, hogy lehetöleg nagy feltünest keltve, forgalmas helyen, nagyobb varosokban követi el a tettet, vallasi/politikai celunak beallitva. Holott elötte nem kerdezi meg, milyen allampolgar vagy vallasu az aldozata, hiszen a terroristtanak csak a feltünes- es felelemkeltes a celja. (Lasd több franciaorszagi renylet muszlim aldozatokkal!)
Erdekes modon viszont a felbujtoi soha nem vallalkoznak ilyen tettekre, jot röhögnek az ilyen szanalmas alkokon...
Pontosan ezt teszi a fidesz is, jot röhögnek a szanalmas birkakon, akik mindenfele hazug propagandat elhsznek, miközben üresre lopjak a zsebüket...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.

További ajánlatok

Sport - 2019. May 25., 22:04
Magyar Kupa-győztes lett a Vidi
Szórakozás - 2019. May 25., 20:53
Ez a film nyerte az Arany Pálmát!