Mindössze 72 nappal a Brexit tervezett időpontja előtt a brit kormányfőnek ma egy bizalmatlansági indítványt kell túlélnie.

Ma kiderül, hogy a történelmi vereség után talpon maradhat-e Theresa May

A Nagy-Britannia Európai Unióból való kilépését ellenző tüntetők egyike Theresa May brit miniszterelnöknek öltözve egy Titanic című film egyik jelenetét adja elő a brit parlament épületénél 2019. január 15-én. Fotó: MTI/EPA/Neil Hall

A Századvég szakértője szerint valószínűleg elbukik a brit kormány ellen benyújtott bizalmatlansági indítvány, mivel kedden az alsóházi konzervatív párti képviselők a Brexit-megállapodás, és nem Theresa May brit miniszterelnök ellen szavaztak. A bizalmatlansági indítványt szerdán kezdi el tárgyalni a brit parlament, és este szavaznak is róla. 

Halkó Petra az M1 aktuális csatornán azt mondta,

a miniszterelnök jelenlegi feladata, hogy a legkisebb rossz felé terelje az országot.

Elmondta: Theresa May-nek hétfőig van lehetősége arra, hogy alternatívákkal álljon elő a brit európai uniós tagság megszűnésének (Brexit) ügyében.

Nagy eséllyel bekövetkezik a kemény Brexit, amelynek során az Egyesült Királyság megállapodás nélkül lépne ki az unióból, illetve egy új népszavazás kiírása is felmerült

- fűzte hozzá.

Rámutatott:

kemény Brexit esetén nagyobb gazdasági és társadalmi "pánikhelyzet" alakul majd ki.

Hivatalban lévő kormányfő soha ilyen arányú vereséget nem szenvedett még

Ma kiderül, hogy a történelmi vereség után talpon maradhat-e Theresa May

Theresa May miniszterelnök felszólal, miután az alsóház hatalmas arányban elutasította a brit európai uniós tagság megszűnésének (brexit) feltételeiről szóló megállapodást a londoni parlamentben 2019. január 15-én. Fotó: MTI/EPA/Brit parlament videokészítő osztálya

Theresa May történelmi vereséget szenvedett kedd este a brit alsóházban, ahol 432-202-re szavazták le a brexitmegállapodását.

A brit Munkáspárt kedden indítványozott bizalmatlansági szavazást a kormány ellen, miután a brit parlament alsóháza 230 szavazat többséggel (432 nem 202 igen mellett) elutasította a kormány és az EU Brexit-megállapodását.

Jeremy Corbyn, az ellenzéki Munkáspárt elnöke a szavazati arányok ismertetése után azonnal bejelentette, hogy bizalmatlansági indítványt nyújt be a kormány ellen.

Az 1920-as évek óta ez a legnagyobb vereség, amit egy kormány elszenved a parlamentben

– fogalmazott Corbyn.

A brit parlament alsó háza szerda délután szavaz a kormány ellen beterjesztett bizalmatlansági indítványról.

A Mayt támogató északír unionisták kiállnak majd mellette, ha pedig a toryk sem buktatják meg saját kormányukat, akkor a nagy pofon ellenére talpon maradhat

- írja az Index.

Barnier: soha nem volt még ekkora a veszélye a rendezetlen kiválásnak

Soha nem volt még ekkora a veszélye az Egyesült Királyság rendezetlen európai uniós kiválásának, Londonnak mielőbb tisztáznia kell a szándékait a Brexit feltételrendszerét tartalmazó megállapodás előző napi brit alsóházi elutasítását követően – jelentette ki Michel Barnier uniós Brexit-ügyi főtárgyaló szerdán.

Az Európai Parlament strasbourgi plenáris vitáján Barnier elmondta, sajnálattal vette tudomásul a szavazás eredményét, és rámutatott, hogy

mindössze tíz hét van hátra a szigetország tervezett kilépésének dátumáig, 2019. március 29-ig, ezért fel kell gyorsítani a felkészülést a "kemény Brexitre".

Frans Timmermans, az Európai Bizottság első alelnöke arról számolt be, hogy a kudarc ellenére az EU folytatja a kilépési szerződés ratifikációját.

Német alkancellár: a rendezetlen kiválás a lehető legrosszabb megoldás

A brit EU-tagság megállapodás nélküli, rendezetlen felszámolása a lehető legrosszabb megoldás – figyelmeztetett Olaf Scholz német alkancellár, pénzügyminiszter hétfőn, miután a brit alsóház elutasította az EU-tagság megszűnésének (Brexit) feltételrendszerét tartalmazó megállapodást.

Ez egy keserű nap Európának

- írta a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) politikusa a Twitteren. Hozzátette:

mi felkészültünk, de egy rendezetlen Brexit valamennyi lehetőség közöl a legrosszabb, az EU-nak is, de különösen Nagy-Britanniának

A koalíciós társ Kereszténydemokrata Unió (CDU) elnöke, Annegret Kramp-Karrenbauer szintén a Twitteren ugyancsak azt írta, hogy a rendezetlen kiválás a legrosszabb az összes lehetőség közül.

Német hírportálok beszámolói szerint egy berlini pártrendezvényen mondott beszédében arról is szóét, hogy van még idő a rendezetlen Brexit elhárításához, és most az a legfontosabb, hogy mindenki "őrizze meg a nyugalmát".

Német gazdasági érdekképviseletek a kockázatokra figyelmeztetnek

Az ipari és kereskedelmi kamarák szövetsége (DIHK) elnöke, Eric Schweitzer közleményében kiemelte, hogy a vállalkozásoknak az eddiginél is erősebben kell összpontosítaniuk a felkészülésre, mert megállapodás nélkül "a negatív Brexit-forgatókönyvekből sajnos keserű valóság" lesz.

Rámutatott, hogy az Egyesült Királyság Németország ötödik legnagyobb kereskedelmi partnere, a kétoldalú kereskedelmi forgalom évi 122 milliárd eurót (39 ezer milliárd forint) tesz ki.

A német iparvállalatok szövetségének (BDI) közleménye szerint a londoni alsóház döntése miatt "veszélyes közelségbe került egy kaotikus Brexit", amely recesszióval fenyegeti a brit gazdaságot.

Ezt pedig Németország is megérezné – hangsúlyozta Joachim Lang, a BDI az érdekképviselet ügyvezetője.

A német autóipari szövetség (VDA) szerint a londoni alsóház döntése vétkes "politikai könnyelműség", amely az autóipart is veszélyezteti, mert a brit és a La Manche másik partját fekvő üzemek szorosan együttműködnek.

Ezért a "rendezett és praktikus megoldások nélküli" Brexit az autóiparban is fenyegetne munkahelyeket, "különösen a brit oldalon" – húzta alá Bernhard Mattes, a VDA elnöke.

A brit EU-tagság rendezett megszüntetésének részleteiről kötött megállapodást több mint ötszáz tárgyalási nap után, tavaly novemberben írták alá az EU-tagállamok vezetői.

The New York Times: a briteknek nagy szükségük van egy vezetőre

A brit olyan nemzet, amelynek elkeseredetten szüksége van egy vezetőre

- ezzel a címmel közölt kommentárt internetes oldalán a The New York Times című lap a kedd esti brit parlamenti szavazásról, amelyen nagy arányban elutasították a brit EU-tagság megszűnésének (Brexit) feltételrendszerét tartalmazó megállapodást.

A lap történelmi jelentőségűnek nevezte a szavazást, és úgy vélte, hogy Londonnak "csodatevő államférfira" volna szüksége. "De sajnos Theresa Maye és Jeremy Corbynja van"

- írta a Times publicistája, Jenni Russell.

Ma kiderül, hogy a történelmi vereség után talpon maradhat-e Theresa May

Kaya Mar uniópárti brit művész Theresa May brit miniszterelnököt és Jeremy Corbynt, a brit Munkáspárt elnökét ábrázoló alkotásaival a londoni parlament előtt 2019. január 15-én. Fotó: MTI/EPA/Andy Rain

A szerző Nicholas Soames brit konzervatív politikusra, Winston Churchill unokájára hivatkozott, aki idézte nagyapja egyik kedvenc és gyakran idézett költőjének, Edwin J. Millikennek a szavait:

Ki a felelős a zörgő vonatért? A tengelyek recsegnek és a kapcsolók feszülnek. Az iram felhevült, a csúcshoz közeli, a mozdonyvezető süket, és a vonatfütty hiába sivít az éjszakába. Ki a felelős a zörgő vonatért?

"Ezt senki nem tudja" – válaszolta meg a kérdést a publicista, hozzátéve, hogy a londoni kormány, a parlament, a politikai pártok és az egész ország reménytelenül kettészakadt a Brexit megvalósításának ügyében. "A brit politika világa felrobbant – és hasonlóképen felrobbantak a politika normái is" – állapította meg Jenni Russell.

A véleményíró felhívta a figyelmet arra: hasonló vereség esetén egy miniszterelnöktől azt várják, hogy lemondjon, de – tette hozzá – senki nem számít arra, hogy Theresa May a héten benyújtja a lemondását, annál is kevésbé, mert már a szavazást megelőzően közölte, hogy az eredménytől függetlenül mindenképpen posztján marad.

A szerző szerint Jeremy Corbynnak, a Munkáspárt vezetőjének erős a pozíciója, ám a Brexit kérdésében az ő pártja is megosztott.

Felveti azt a – maga által is "vadnak" minősített – lehetőséget, hogy a "mérsékelt munkáspártiak" és a "lázadó konzervatívok" fogjanak össze, hozzanak létre egy új parlamenti csoportot, amely felkészült egy nemzeti egységkormány létrehozásával az ország vezetésére. "Ez természetellenes megoldásnak látszik, de minden más megoldás ilyen" – állította az elemző.

Forrás: MTI, Index, HVG

2 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Eladott Ország
Az angoloknak régen volt egy Vaslady-juk, most csak pléh jutott. A Brexit egy roppant érdekes társadalmi kísérlet. Remekül megmutatja, hogy a tömeges néphülyítés ellen jelenleg nincs orvosság, csak megelőzni lehet, objektív, nyitott és demokratikus vitakultúra és információáramlás segítségével. Sajnálatos módon a politikai oldalak (a liberálisoktól a szélsőségesekig) ebben sehol nem érdekelt. Nekik irányítható, befolyásolható, informálatlan, véleménybuborékban élő emberek kellenek. A Brexit épp azt mutatja meg, hogy ez mennyire "sikeres" lehet egy olyan országban is, ahol a nyitottság és a demokrácia is mindenkinek egyformán adott, pusztán csak a megfelelő társadalmi csoportot kell megcélozni. Szerintem nem kéne a demokrácia szerves részének tekinteni a választók szándékos átverését.
verőce21
Angliának - szerintem - az lenne az érdeke, hogy hivatalban tartsa Theresa May-t. Aki megpróbálna az EU-val egy olyan megállapodást kitárgyalni, hogy GB ki is lép az EU-ból - és bent is marad. Ez így furcsán hangzik, de egy Norvégiához hasonló státus kialkudása lenne a legkisebb veszteség Anglia számára.
Nem lenne EU-tag, tagdíjat nem fizet, de annak megfelelő összegben pályázati pénzek elnyerését biztosítaná EU-s országok részére. Cserébe továbbra is vámmentességet kapna az EU-tól. Vámmentesen kereskedhetne Írországgal és Skóciával -, és megmaradna a pénze, az angol fontja is.
Minden más megoldás az angol font elértéktelenedését, az ország leértékelődését, a lakosság relatíve elszegényedését okozza.(Ez a globalizáció terve)
Ehhez azonban May-nek új parlamenti választásokat kellene előbb kiírnia, ahol a korrupt, a vesztőhelyre megérett, népellenes, sorosista képviselőket le kellene cserélni.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.