Az egyik elkövető ausztrál volt. Az új-zálandi elnöknő az ország legsötétebb napjának nevezte a terrortámadást.

Helyi idő szerint pénteken délután az új-zélandi Christchurch városában két mecsetnél is lövöldözés kezdődött, az NZ Herald cikke szerint a két támadásban 40-en meghaltak, 48 fő pedig megsérült, négyen közülük kritikus állapotban vannak. Az áldozatok többségét, 30 főt a Linwood Iszlám Központban (Linwood Islam Centre) öltek meg a támadók, tíz másik áldozatot pedig az Al Noor mecsetben.

Két új-zélandi mecsetnél is lövöldöztek, 40-en meghaltak

Fotó: AFP/Laurent Fievet/TV New Zeeland

A támadást imaidőben követték el, a merénylettel kapcsolatban a rendőrség négy embert – három férfit és egy nőt – tartóztatott le. 

Az egyik feltételezet elkövető elfogását videóra vették, itt tekinthető meg.

Az egyik elkövető a Facebookon élőben közvetítette mintegy 17 percig, ahogy az egyik mecsetben az emberekre lő. Az egyik támadó ausztrál, így az ausztrál hatóságok is beszálltak az ügybe, Scott Morisson ausztrál elnök szélsőjobboldali támadásnak minősítette az esetet.

Két új-zélandi mecsetnél is lövöldöztek, 40-en meghaltak

A rendőrség AOS (Armed Offenders Squad) egységének tagjai és egy helyi férfi Christchurchben a merényletek után

Fotó, címlapi képEPA/Martin Hunter NEW ZEALAND OUT

Jacinda Ardern új-zélandi elnöknő terrorista támadásnak ítélte meg a lövöldözést, a biztonsági szintet az eddigi alacsony fokozatról magasra emelték. Az elnöknő a merénylet kapcsán úgy fejezte ki magát, hogy ez Új-Zéland legsötétebb napja.

A Guardian cikke szerint a lövöldözés miatt jó ideig lezártak minden köz- és oktatási intézményt Christchurch városában, az embereket pedig arra kérték fel, hogy maradjanak otthonaikban elzárkózva. 

A rendőrség több autóban is pokolgépeket talált, emiatt arra kérte fel az iszlám közösséget, hogy a mecseteiket zárják be határozatlan időre, amíg a fenyegetés el nem múlik. A fővárosban, Aucklandben egy pályaudvarnál kontrollált robbantást hajtottak végre a rendőrök, egy belvárosi helysznéél pedig egy gyanús csomag miatt vonultak ki és zárták le a környéket az NZ Herald cikke szerint.

4 hozzászólásarrow_drop_down_circle

luiz
Mindjárt itt lesznek kárörvendni a erkölcsi nullák 5,4,3,2,1
verőce21
-1, -2, -3, -4, -5, A muszlim elkövetők Párizsban 2015-ben a beszámolók szerint legalább 120 embert öltek meg, ebből a legtöbbet, 89-et a Bataclan színházban. Ezen kívül több mint kétszázan sérültek meg a támadás során, közülük nyolcvanan súlyosan.
36
Ezért nem szabad megengedni a párhuzamos társadalmak létrejöttét.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.