Egyszerűsített eljárásban szerezhetik meg az orosz állampolgárságot a délkelet-ukrajnai Donyec-medence szakadár területeinek lakói Vlagyimir Putyin orosz elnöknek a Kreml honlapján szerdán közölt rendelete szerint.

Így oroszosítja el Putyin Ukrajnát

A rendelet értelmében az orosz belügyminisztérium illetékes szerveinek három hónapon belül el kell bírálniuk a hozzájuk benyújtott honosítási kérelmeket. Az egyszerűsített honosítás keretében a hatóságok eltekintenek az oroszországi ötévi helyben lakás kötelezettségétől.

Ukrajna a 16 és 60 év közötti, orosz állampolgárságú férfiaknak tavaly novemberben megtiltotta, hogy beutazzanak a területére. Moszkva azt közölte akkor, hogy nem készül válaszlépésekre, sőt megkönnyíti az ukránok számára az orosz állampolgársághoz jutást. Szergej Lavrov orosz külügyminiszter hangsúlyozta, hogy ennek törvényi akadálya nincs.

Putyin tavaly decemberben írta alá azt a március 24-én hatályba lépett törvényt, amely felhatalmazza az elnököt annak meghatározására, hogy a külföldiek mely kategóriái kaphatnak humanitárius okokból egyszerűsített formában orosz állampolgárságot. A jogszabály megkönnyíti az érintettek önkéntes Oroszországba költözését is. Az orosz belügyi tárca bejelentette, hogy az intézkedés elsősorban Ukrajna délnyugati részének lakosaira vonatkozik majd.

A régióból több mint egymillióan költöztek át Oroszországba. Közülük 77 ezren kaptak ideiglenes vagy állandó menedéket. A többiek munkavállalási, lakhatási vagy tartózkodási engedéllyel rendelkeznek. Délnyugat-Ukrajna szakadár területeit 2014 óta Oroszország által támogatott fegyveresek tartják ellenőrzésük alatt.

Vjacseszlav Szurkov orosz elnöki tanácsadó a TASZSZ hírügynökségnek nyilatkozva "abszolút igazságos és természetes", az érintettek számára "rendkívül fontos" lépésnek nevezte a honosítás leegyszerűsítését.

"Ez Oroszország kötelessége ezen oroszul gondolkodó emberekkel szemben, akik nagyon nehéz helyzetbe kerültek a kijevi rezsim elnyomó intézkedései miatt. Ukrajna elutasítja, hogy saját állampolgárainak ismerje el őket azzal, hogy gazdasági blokádot vezetett be ellenük, kirekesztette őket a választásokból, és katonai erőt alkalmazott velük szemben" – mondta.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője újságíróknak szerdán Szentpéterváron elmondta, hogy Putyin a megválasztott ukrán elnök, Volodimir Zelenszkij szavaival és tetteivel összhangban kívánja alakítani Moszkva és Kijev viszonyát. Rámutatott: sok a "fehér folt" azzal kapcsolatban, hogy az új ukrán vezető miként viszonyul a kétoldalú kapcsolatok alapvető kérdéseihez. Ezért, mint mondta, Oroszország érdeklődéssel várja Zelenszkij megnyilvánulásait például az Ukrajnában fogva tartott oroszok, mások mellett Kirill Visinszkij, a RIA Novosztyi Ukraina főszerkesztőjének ügyében.

Forrás: MTI

10 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Jozefina
Az új ukrán elnök remélhetőleg nem lesz a kreml udvari bohóca!!! Ekkora támogatással a háta mögött, mint ahányan rá szavaztak!!!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
könnyű lelki sértés
Putyin egy geci.
Az oroszok meg egy élhetetlen kukába való nép...
Na jó, nem, mert most eszembe jutott pl. Dosztojevszkij, de ő csak egy ember.
Igazából az orosz művészek is azt sugalják, hogy az orosz egy élhetetlen kákába való nép.

Remélem az új kormány (újra) kiüldözi az oroszokat.
Ha ők nem teszik meg, majd én.
Az oroszok Magyarországon keresztül (a hazaáruló, Európát eláruló demokrácia ellenes autokrata Orbánon keresztül) bejutottak az EU szívéig.
Ez nagyon nagy gáz, baszd meg !!!
Ez ellen tenni kell !!!
Itt már... ezért már meg kell halnia valakinek, valakiknek - KEMÉNYEN !!!
könnyű lelki sértés
Hol lesz az oroszok központja?
Én ott állok a bejáratnál, és mindenkit kinyírok, aki kijön onnan. Csak úgy. Mert megérdemlik.
könnyű lelki sértés
Gondolom, majd elkapnak.
Gondolom azokat is kinyírom, akik megpróbálnak elkapni.
Miért vagyok ilyen?
Mindig ilyen voltam, már nem emlékszem a kezdetekre - csak arra emlékszem, hogy mindig ilyen voltam.
lampa laz
@Nessy: ... azért én bízom benn, h összebalhézik putyinnal, h kié legyen több ukrán, mert nem veszítheti el a szavazóit..

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.