Az Európai Bizottság is gratulált kedden Boris Johnsonnak a kormányzó brit Konzervatív Párt vezetőjévé és ezáltal kormányfővé való megválasztásához, és közölte, hogy a lehető legjobb együttműködésre törekszik majd az új brit kormánnyal. Jean-Claude Junckert, a testület hivatalos úton Máltán tartózkodó elnökét a bizottság egyik szóvivője, Natasha Bertaud idézte Brüsszelben.

Az Unió is gratulált Boris Johnsonnak

Johnson vezetővé választását kedden jelentették be Londonban. A volt külügyminiszter szerdán veszi át a miniszterelnöki feladatokat Theresa Maytől.

Michel Barnier, az Európai Bizottság Brexit-ügyi főtárgyalója Twitter-üzenetében reményét fejezte ki, hogy az Európai Unió konstruktívan dolgozhat majd együtt a szigetország új miniszterelnökével a brit európai uniós tagság megszűnéséről szóló megállapodás ratifikálásában, hogy elkerülhető legyen a rendezetlen kilépés. Hozzátette, az Európai Bizottság irányelveivel összhangban készek átdolgozni a jövőbeni kapcsolatrendszerről szóló politikai nyilatkozatot.

Az EU-val May kormánya által novemberben elért 585 oldalas Brexit-megállapodást és a jövőbeni kapcsolatrendszert egyelőre vázlatosan körvonalazó 26 oldalas politikai nyilatkozatot a londoni alsóház eddig háromszor visszautasította.

Guy Verhofstadt, az Európai Parlament (EP) Brtexit-ügyi koordinátora Twitter-üzenetben közölte, az EP illetékes munkacsoportja szerdán rendkívüli megbeszélést folytat Michel Barnier-val Boris Johnson megválasztására reagálva, az európaiak érdekei védelme érdekében.

Kép és szöveg: MTI

1 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.