Munkatársnőjének meggyilkolásával és feldarabolásával vádolták meg a Szentpétervári Állami Egyetem francia Becsületrenddel kitüntetett, a napóleoni időkre szakosodott hadtörténészét – jelentették vasárnap orosz hírügynökségek

Két levágott kezet találtak a kihűlt orosz tudós hátizsákjában

Oleg Szokolov 63 éves docenst szombat reggel erősen kihűlt állapotban emelték ki vízimentők az orosz "északi főváros" Mojka folyójából. A tudós hátizsákjában két levágott női kezet és traumatikus pisztolyt, majd a lakásán a rendőrök egy lefejezett és megcsonkított női holttestet és egy véres fűrészt találtak.

A halottat Anasztaszija Jescsenkóként, a tudós 24 éves élettársaként, a szentpétervári egyetem történeti intézetének végzett diákjaként azonosították. Szokolov az ügyben beismerő vallomást tett. Elmondta, hogy csütörtökön szóváltás után megölte és feldarabolta a nőt, majd a maradványait megpróbálta a folyóban elsüllyeszteni.

Egybehangzó sajtóértesülések szerint az tervezte, hogy a szentpétervári Péter-Pál erődben Napóleonnak öltözve végez magával. A médiába kiszivárgott értesülések szerint a gyilkosság indítéka féltékenység lehetett.

A hatóságok elrendelték a történész elmeállapotának vizsgálatát. Szokolovot a kihűlés miatt kórházban ápolják.

A Moszkovszkij Komszomolec című bulvárlap szerint Szokolovot hasonlónak tűnő ügyben tavaly feljelentette egy volt tanítványa. A nő azt állította, hogy a történész, akinek szeretője volt, bántalmazta, amikor úgy döntött, hogy elhagyja. Az állítólagos sértett azt mondta, Szokolov azzal fenyegette, hogy az arcát összeégeti egy vasalóval, a holttestét pedig egy építkezésen fogja elásni. Az ügy végül nem jutott el a bíróságig.

A szentpétervári egyetem sajtóosztálya közölte, hogy a tanintézményt "sokkolták" a történtek. A francia Szociológiai, Gazdaság- és Politikatudományi Intézet (ISSEP) bejelentette, hogy kizárta Szokolovot tudományos tanácsából. A docens nevét a történtek után vasárnapra törölték az Oroszországi Hadtörténeti Társaság honlapjáról.

Szokolov művei az orosz mellett francia és lengyel nyelven is megjelentek. Franciaországban részt vett a Napóleon születésének 250. évfordulója alkalmából idén megrendezett megemlékezéseken.

A meggyilkolt Jescsenkóval Szokolovot a romantikus szálak mellett a francia történelem szeretete is összekötötte. A docens több művének társzerzője volt.

A történészt a Becsületrenddel 2003-ban Jacques Chirac francia elnök tüntette ki.

(MTI)

Cikk- és címlapkép: pixabay.com

1 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Borsó
“ Szokolov azzal fenyegette, hogy az arcát összeégeti egy vasalóval, a holttestét pedig egy építkezésen fogja elásni. Az ügy végül nem jutott el a bíróságig.”
Miért is jutott volna, végül is csak egy nő élete volt a tét, meg hát az összes többi nőé, aki kapcsolatba került vele. Semmiség, szót sem érdemel.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.