Edouard Philippe francia miniszterelnök szombaton bejelentette, hogy a nemzetgyűlésben tapasztalható ellenzéki obstrukció miatt a kormány parlamenti szavazás nélkül vezeti be a vitatott nyugdíjreformot. Válaszul a jobboldali és a baloldali ellenzék is bizalmatlansági indítványt nyújtott be a kormány ellen, de annak elfogadására nincs esély, miután Emmanuel Macron államfő pártja abszolút többséggel rendelkezik az alsóházban.

A francia alkotmány 49.3-as cikkelye alapján egy tervezet a parlament által elfogadottnak tekintendő, amennyiben a miniszterek többsége hozzájárul a szavazás megkerüléséhez, és azt követően egy bizalmatlansági indítvány 24 órán belül nem mozdítja el a kormányt.

A cikkely érvényesítéséről a koronavírus okozta járvány terjedése miatt szombaton összehívott rendkívüli kormányülésen döntöttek a miniszterek.

Edouard Philippe a nemzetgyűlésben elmondott beszédében – amelyet a kormánytöbbség hatalmas tapssal jutalmazott – a radikális baloldali ellenzék obstrukciójával indokolta a döntést. A Jean-Luc Mélenchon vezette Lázadó Franciaország ugyanis 41 ezer módosító indítványt nyújtott be a jogszabály-tervezethez.

"Több mint 115 órányi folyamatos plenáris vita után, amely éjjel-nappal, a hétvégéket is beleértve folyik, a nemzetgyűlés a tervezet nyolcadik cikkelyének megvitatásáig jutott el a 65-ből" – emlékeztetett a kormányfő. Jelezte: szeretne véget vetni a toporgásnak, hogy megkezdődhessen a reform törvénybe iktatási folyamata.

A jobbközép ellenzék és a radikális baloldal is bizalmatlansági indítvány nyújtott be a kormány ellen. Míg a Lázadó Franciaország magát a reformot vitatja, a jobboldal szerint "egy olyan reformot, amely a kormány szerint is az ötéves mandátum legfontosabb intézkedése, nem lehet nemzetgyűlési szavazás nélkül átvinni".

A kormány célja a munkavállalók húsz százalékát érintő 41-féle, ágazatonként szerveződő nyugdíjrendszer beolvasztása a 42. úgynevezett pontalapú egyetemes rendszerbe, amelybe a járulékot fizetők nyolcvan százaléka tartozik. Az egységesítésen és a kivételeket élvező külön pénztárak megszüntetésén túl az állami nyugdíjpénztár egyensúlyban tartása is szerepel a kormány tervezetében, mégpedig úgy, hogy az új pontrendszerrel arra ösztönöznék a franciákat, hogy magasabb nyugdíjért cserébe a 62 éves korhatár után is dolgozzanak.

A törvény végleges elfogadása nyáron várható, miután a tervezetet még a szenátusnak is meg kell vitatnia.

Emmanuel Macron egyik legfőbb reformja ellen az érintett ágazatok szakszervezetei jelentős megmozdulásokat szerveztek az utóbbi hónapokban, a vasúti közlekedés és a párizsi tömegközlekedés az elmúlt év végén hetekre le is állt.

A december 5-én kezdődött tiltakozások első megmozdulásán a szakszervezetek szerint másfél millióan, a rendőrség szerint 806 ezren vonultak utcára. Amióta viszont a kormány januárban kompromisszumos javaslattal állt elő, a vasúti közlekedésben és a párizsi tömegközlekedésben fokozatosan helyreállt a rend, bár a kedélyek nem csillapodtak le teljesen. A radikálisabb szakszervezetek különböző figyelemfelhívó akciókkal és munkabeszüntetésekkel folytatják a tiltakozást.

(MTI)

26 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
ómió
Csak "népi demokratikusan", Micron efftárs!
teuton
@ómió: Mi nem tetszik analfabeta? Macron törvenyesen jart el,a törvenyt pedig nem ö hozta, hanem az elödök, ö csak alkalmazza, tehat össze sem hasonlithato a fidesszel/orbannal! Atonkivül egy teljesen normalis nyugdijtörveny, ami Svajctol Nemetorszagon az sok europai orszagban mar evtizedek ota a )pont)rendszer. Harmadsorban meg mit pofazol bele mas orszagok belügyeibe? Macron nem lopta el a magannyugdijakat!
Negyedszer pedig hany ev is a nyugdijkorhatar MO-on? Ugye nem 62 es nem ösztönzi semmilyen kedvezmeny a nyugdijasok tovabbdolgozasat, hacsak a legalacsonyabb europai minimalnyugdijat nem tekintjük, amiböl a sajat lakasukban megfagynak az emberek!
ómió
@teuton: Hiába védelmezed Micron efftársadat, bolsi etalon! Kedvezményeket vesz el a "dolgozóktól" - tudod, akik mögé a bolsi fajtád már sokszor behazudta magát - és nem az "elődök" veszik el, hanem ő - függetlenül attól, hogy akármely másik országban hogyan van! Púderozhatod ezt, ahogy akarod! Ez a rovat meg azért van, hogy véleményt nyilváníthasson az olvasó, még, ha ezt csökött bolsi aggyal képtelen vagy is vágni! Ennyit a "belepofázásról", idiótája! Amúgy, tényleg! Micron efftársad "csak" belenyirbál a csigafalók nyugdíjába, de nem lop el komplett 1-2 havi nyugdíjat, ahogy az anno idehaza Böszme efftársadék tették! A nyugdíjkorhatárt meg idehaza a bolsevik tetüfajtád tényleg jól felvitte, de persze csak azt követően, hogy 45 év alatt "kivívott" nekünk 50 év lemaradást a "rothadó kapitalizmus" mögött! Biztos azért, hogy te most mindezzel "eldicsekedhess"! A "kedvezményeket" meg persze csak a bolsi tetüfajtád biztosítja, ahogy ott most Micron efftársad, idehaza meg ti szoktátok - nyugdíjlenyulással!
teuton
@ómió: Primitivkem! Mi lenne veled, ha törölnek a szotaradbol a "bosli" meg "efftars" szavakat? Csak irasjelekre futna, mint hascsikari alteregodnak? Ertelmet a beböffenesedben meg nem kell keresni, mert te nem azert vagy itt, hogy a temahoz ertelmeset szolj, tenyeket-adatokat közölj, hanem primitiv modon mocskolodj. Persze mindenki a szinvonala szerint ir. Ja, es 10 meg 50 evre visszafele mutogat... Esetleg megemlitened, hogy mekkora volt a minimalnyugdij 10 evvel ezelött es mennyi most? Esetleg euroban valo összehasonlitassal? Es hogy nez ki a vasarloerejevel, az elemiszerarakkal? Ja, ilyen dolgok, a TENYEK nem a te asztalod, csak a bolsi efftarsozas, azert fizetnek...
Rockxy
a franciákná rend van, nemúgy mintitt.
elótották még a nosztredámusztüzét is.
sőt, előbb még felis gyútották!
Lepényleső
Terjed a kormány vírusa Európában,- amit tanultak a keleti nyitásban? Jövőjét biztosan látja a többség,- kínjában?
CsipkeRózsa
"A francia alkotmány 49.3-as cikkelye alapján egy tervezet a parlament által elfogadottnak tekintendő, amennyiben a miniszterek többsége hozzájárul a szavazás megkerüléséhez, és azt követően egy bizalmatlansági indítvány 24 órán belül nem mozdítja el a kormányt."

Ezt a törvényt Orbán rövidesen belemódosítja az alaptörvényébe.
ómió
@teuton: Hogy mi lenne, teuton efftárs?! Valszeg a te aljadék bolsi tetüfajtád nem létezne! A "témához" meg csak a valóságban megtörténteket "szóltam", ami abból is látszik, hogy csípi az efftársi szemedet! És úgy látom, hogy efftársilag már éppen a magadfajták "nagy kapaszkodójával", a "dialektikával" is nagy az efftársi probléma! Csak nem azért, mert az "efftársi múlt végképp eltörlésével" valahogy nem kompatibilis?! Márpedig a "dialektikátok" valaha azt próbálta jelezni, hogy adott múltbéli időszaktól hogy alakultak a történések. Szóval, már ez is gáz? Amúgy, nem csodálom! A minimálnyugdíj meg tuti akkor volt a legmagasabb, amikor Böszmefi vezéretek abból is lenyult egy havit - persze "euróban", ha ezt kell hazudni!
teuton
@ómió: Primitivkem! Neked nagyon leragadt a karcos lemez, mindig ugyanazt böfögöd, mint a többi fitymaszbirka, durr-fing, hascsikari, gumicsizmas... .A szemelyeskedö mocskolodason tul -mert masra nem futja az IQbol!- akkora baromsagokat irsz, hogy az eg leszakad! Te a 15 evvel ezelötti nyugdijat akarod összehasonlitani a mostanival??? Miert nem az 50 evvel ezelöttit? Mondjuk ha összehasonlitas, akkor nezzük vasarloeröben vagy euroban! Esetleg azt is, mennyi volt az elelmiszerre az afa ezelött 15-20 evvel es mennyi most? Mennyivel emelkedtek a berek es mennyivel a minimalnyugdij 10 ev alatt? Esetleg azt, hogy a vilagvalsagmiatt több orszag csödbe ment, masokbana nyugdijak FELET elvettek, nem 1 honapot! Es MO a megszoritasoknak köszönhetöen NEM ment csödbe, ezt elimeressel mondtak Gyurcsanynak! Ja, olvasni sem tudsz...
Libsizes helyett szamokat, tenyeket kernek!!! Ha meg mast nem tudsz, akkor dugulj el, nyeld le a wc-kefet!
ómió
@teuton: Szóval, már a saját egykori vesszőparipa dialektikátokra is magasról teszel, bolsiék fajbarma?! Már nem számít, a "honnan indult, hová jutott", csak a zaftos hazudozás? Melyik élelmiszer áfára lennél kiváncsi, vörös tenyészbarom? A korábbi 12%-osra, vagy arra, amit - nyilván bolsevik "népjóléti intézkedésként" - 25 %-osra emeltetek? A világválságban az a pár ország ment tönkre - bármit hazudozol is - és csődölt be,köztük mi, amelyeket olyan "hozzáértéssel kormányoztak", mint a te bolsi tetübandád Magyarországot! Tudod: amelyikek "elkúrták"! Ahogy itt Böszmefi vezíred még "önbevallásában" is megerősítette - hiába próbálod - jó bolsi módjára - lehazudni! Mennyivel emelkedtek itt a bérek? A minimálbér meg a szakmai bérminimum az évtizedek során elért 2010-es szinthez képest több, mint a duplájára emelkedett, az átlagbér meg majdnem a duplájára! A nyugdíjakat meg 2010. óta nem lopják, ahogy korábban, hanem inflációfüggően szinten tartják. Amúgy a bolsi bandád kormányon egyebet se tud, mint a "megszorításoknak köszönhetően" népzsebelni, majd - amikor már nem "kormányoz" - visszakérdezni, hogy "hogy is alakultak itt a bérek meg a nyugdíjak"?! Napláne a Nyugathoz képest! Amit már Kun Béla óta tart a fekabanda, az ez a bolsevik tetüstílus!
teuton
@ómió: Primitivkem, tultettel magadon! Esetleg egy 8 eves segitett a fogalmazasban? Azert nehany ev kesesben lehetsz, mert az elelmiszer afaja mar jonehany eve nem 25%, es a dügörgö gazdasag, az allami bevetelek növekedese, valamint az emberek gazdagodasa ellenere a fidesz emelte meg. Vajon miert is? A nyugdijak miert csak az inflacio mertekevel (ami trükközes papiron, lasd legujabb adatok, miszerint 4,8%, az EU-ban az egyik legmagasabb!) emelkednek, nem a fizetesek aranyaban???
Valaszt nem varok, mert vitatkozni csak ertelmes emberekkel, emberi modon lehet, de te a libsisezzel, bolsizassa, gyurcsanyozassall nem tarozol szamomra közejük...
ómió
@teuton: Nem baj, hazudozásból túlművelt bolsijózsi! Ha már nem 25%, amit 12%-ról ti "népjóléti intézkedésként" abszolváltatok, akkor annyi, amennyi bevételt anno a bolsevik államcsődötök elkerülése szükségessé tett! Na, ezért! Mert kölcsönt anno, a már a fülünkön kifolyó bolsevik adósság refinanszírozására a piacon már a kutya se adott! Miért az infláció mértékével nőnek a nyugdíjak? Valszeg, hogy az "emúttnyócévben kivívott" lemaradásunkat (még nehány környező országhoz képest is) fokozottabb gazdaságfejlesztéssel csökkenthessük! A januári infláció meg 4,7% volt, de ti ezt már úgy "könyvelitek", mintha éves lenne! Amikor meg Bokros efftársadék idején 27%-os volt, hallgattatok, mint a csuka! Vitatkozni? Te? Leginkább a valósággal szoktad megpróbálni!
teuton
@ómió: Libsibolsi stilusban primitiv efftarssal nem vitatkozom, maradj meg az emuttnyovevnel meg a visszafele mutogatasnal, esetleg emlitsd meg minden mondatban 2x Sorost, meg a migransokat. Azt azert megjegyeznem, hogy SEMELYIK volt keleti orszagban nem ilyen magas az inflacio a dübörgö gazdasag ellenere, es az elelmiszerek afaja sem ilyen horribilis. Persze Romania meg Bulgaria ugye nem teljesitenek olyan jol...
Aki pedig felmodta az IMF hitelt es a nemzetközi penzpiacon vett fel majdnem dupla kamatert (mert mindenkinek adnak a bankok, csak attol függ, kinek mennyiert!) szabad felhasznalasu hitelt, az eppen Orban volt! Amit aztan kb. 3 evvel tovabb kellett visszafizetni, csakhogy nem kellett vele elszamolni mire/hova megy. Erröl meselj!
Ja, meg 1-2 TENY... Bokros allatt kevesebb volt az inflacui, mint elötte, az ö jovoltabol pedig CSÖKKENT a hivatali ideje alatt! Azonkivül olyan hülye vagy, hogy nem tudod, nem az inflacio volt 20% felett, hanem az elözö evihez mert emelkedes! Tehat ha 2019ben 4% es 2020ban 5%, akkor az 25%os emelkedesnek felel meg, de nem az inflacio 25%os!!!
A nagy közgazdasz arra is valaszt adhatna, miert dragabb Magyarorszagon a magyar termek, mint nyugaton ugyanaz a magyar, de meg a nyugaton (5000 ft-os brutto MINIMALberert!) gyartottnal is??? Tessek, vitatkozhatsz, adatokkal, szamokkal, trenyekkel, de nem arra hivatkozva, mi volt ezelött 8 20 vagy 50 evvel es meg Kun Belat is 100 evvel ezelöttröl elörangatva!
ómió
@teuton: Szóval, a "múltat végképp eltörölted", te is, mint az efftársaid? Az nem is volt és "csupán visszamutogatás"? A Nyugat úgy született, hogy már születésekor 50 évvel előttünk járt, mi meg úgy, hogy már léterjöttünkkor 50 évvel mögötte jártunk? És sok zombi elhiszi ezt neked? Mert, ha nem, akkor még sokszor el kell hazudnod! Netán a saját "dialektikátoktól" kaptál csömört tükörbenézéskor? Mindenesetre "sajátos"! Magas az élelmiszer ÁFA? Akkor miért emelték meg Bokros efftársadék 12%-ról 25%-ra? "Népjóléti intézkedés"-ként? Az nem fájt? A fájó az volt, hogy - az államcsőd elől kétségbeesetten menekülve - 25-ről 27% lett? Ez is legalább "sajátos"! Az IMF hitelt meg - minden ellenkező hazudozásod ellenére - alacsonyabb kamatozású szabadpiaci hitellel váltotta ki a kormány - így tudott IMF-éktől és diktátumaiktól szabadulni - már, amikortól már a szabadpiacon egyáltalán adtak nekünk hitelt az államcsődhelyzetünk leküzdését követően! (Megjegyzendő, hogy Románia meg Bulgária nem voltak államcsőd-közelben, ahogy mi azt "kivívtuk" magunknak!) Infláció? De bizony! Hiába summantanád el: Bokros efftársad idején az infláció, maga volt 27%, nem a "növekedése"! A banki betéti kamatok is 20%-osak voltak, de rövid ideig még felette is! (5% inflációnál még ő se adott volna bankbetétre 20% kamatot!) Hiába hazudnád le! Az meg, hogy előfordul magyar termék, ami külföldön olcsóbb, mint idehaza, ennyire meg tudja lepni bolsi egódat? Nem kellett volna "kivívnotok", kikényszerítenetek az itthoni 27%-os áfát az ország nyakig eladósításával meg államcsőd elé állításával! Nem kellett volna "elkúrnotok", ahogy Böszme efftársad mondaná!
teuton
@ómió: Hülyegyerekkel felesleges vitatkozni, aki hazugsaggyarat üzemeltet, minden adat es teny nelkül. Talan annak kellene utananezni, hogy Bokros alatt az inflacio 5%-ot (!) csökkent, a Bokros-csomag következteben! Lasd itt:
profitline.hu/Az-inflacio-alakulasa-Magyarorszagon---egy-abran-362408?abra=1
Olcsobb IMF-hitel helyett dragabb szabadpiaci hitel:
nepszava.hu/1090488_dragan-fizettuk-vissza-az-olcsobb-hitelt
Olvass!!! "Az IMF-hitel visszafizetése a választások előtt tehát jól jön a kormánypárti kampányhoz. Ennek viszont ára van. Az alacsonyabb kamatú IMF-hitel kiváltása drágább piaci hitellel 13 milliárd forintos veszteséget jelent az országnak."
www.origo.hu/gazdasag/20130725-belehajszolta-magat-az-imf-elotorlesztesbe-a-kormany.html
ómió
@teuton: Látom, nálatok bolsiknál a valósággal való szembesülés "hazugsággyár"! Pedig elég lett volna "csak" átélned és mindjárt nem hazudoznád itt az ellenkezőjét! Jössz a bolsi hazudozólinkekkel (Népszava!)? Tartsd meg őket magadnak! Biztos - látszik rajtad! - jó "Háry-képzők"!
teuton
@ómió: Latom, a boslizasnal többre meginbt nem futotta töled, de sajnos kimaradt az "efftarsak", meg a "libsik", ezert fuss neki meg1x! Ja, a tenyek, szamok es adatok is kimaradtak, de hat az ugye egyaltalan nem szamit... Az inflacios grafikanak pedig a Bokros müködesi idejere valo reszet azert nem tudtad elolvasni, mert narancsos a szemüveged??? Vagy mar a KSH es EUROSTAT is hazudik? Az elöbbi viszont 10 eve fidesz-kezben van!
ómió
@teuton: A "hiányérzetedet" efftársi köreidben bizton pótolhatod! Bokros efftársadról a legendás népzsebelésén felül, esetleg annak részeként(?), "grafika" nélkül, még annyit, hogy ő jelentette ki anno, hogy nincs az a pénz, amit ő ne tudna elinflálni! Ezt eminens módon - 20% feletti inflációval - tartotta is, miközben 10000 milliárdnyi "társadalmi tulajdon eltűnése" mellett még az államadósság is nőtt párezer milliárdocskát. Igaz, jó efftársi hír, hogy a bolsevik milliárdosok ebben az időszakban masíroztak elő sorban a "szőnyeg alól" - szintén "grafika" nélkül!
teuton
@ómió: Primitiv fröcsögesre grafika, adatok, linkek nelkül nem reagalok, menj a pesti stricik vagy a vadbarmok oldalra, ott a hasonszörü primitivek között jol erezheted magad.
ómió
@teuton: Csak nézegesd a bolsi "grafikákat, adatokat, linkeket"! Azoktól tudsz minél öblösebbeket hazudni!
teuton
@ómió: Na csaaa analfabeta! A KSH SZERINTED bolsi grafikakat közöl... Bar ez nem is igazazan analfabetizmus, hanem agyament baromsag. Bar nalad teljesen mindegy...
fahrenheit451
Macron egy geci - mint kiderült.
A következő választáson el kell zavarni.

A politikusok egyre jobban kezdik királynak érezni magukat.
Itt valami, valamikor, valahol nagyon félrecsúszott.
Amikor a sok selejt királynak képzeli magát, ott valami nem jó.
Eladott Ország
@Shikari: ma, 16:39; Macron 50 év után az első francia államfő, aki a szimbolikus gesztussal lemond a volt elnökök távozása után kortól és vagyoni helyzettől független, havonta járó 6000 eurós nyugdíjról, és el sem foglalja majd a helyét a franciaországi alkotmánybíróságban, ahol a volt elnököknek életük végéig jár egy hely és hozzá havi 13 500 euró. A csúti cigánynál egy ilyen lépés elképzelhetetlen. Nem beszélve a nyugdíjak nagyságbeli különbségéről.
i.pinimg.com/564x/e2/41/d5/e241d5b84243908ae262db1f123c11e0.jpg
i.pinimg.com/originals/fb/e5/0d/fbe50dc93c9be18aa7f7f978f6df9983.jpg
Orbán: Én mindig népem javát akartam! Meg is szereztem!
scontent.fbud1-1.fna.fbcdn.net/v/t1.0-9/83377907_121271796073589_8314925559704453120_n.jpg?_nc_cat=101&_nc_ohc=FFemNYOb8hUAX8OAYTs&_nc_ht=scontent.fbud1-1.fna&oh=b95c95a55f6f39f8db6bee5d529e2dd1&oe=5ED483D7
ómió
@teuton: Örülök, hogy legalább diagnosztizálták a baromságaidat! Na, csá!
Csizmás Kond
...nabasszákmegmarkont...csak dolgozzanak életfogytig ha a kedvenc befogadott migráncsik nem akarnak...és ne replokázzanak.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.