Donald Trump amerikai elnök a védelmi termelési törvény értelmében pénteken utasította a General Motorst (GM) lélegeztetőgépek gyártására, amelyekre az új típusú koronavírusban megbetegedett páciensek kezelésére van szükség.

Trump befenyítette a General Motorst, lélegeztetőgépeket fognak gyártani
Fotó: Facebook/Donald J. Trump

Az 1955-ben született jogszabály – amely lényegében haditermelési törvény – lehetőséget ad széleskörű polgári védelemre és mozgósításra, valamint

jelentős felhatalmazást biztosít a kormányzatnak bizonyos termelési kapacitások és pénzügyi források bővítésére, ezzel kapcsolatos intézkedések kötelező végrehajtatására és ellenőrzésére.

Donald Trump már pénteken délelőtt a Twitteren jelezte elégedetlenségét a General Motorsszal. Mint írta: a cég nem tartotta be a negyvenezer darab lélegeztetőgép gyártására tett ígéretét, sőt, immár összesen csak hatezer ilyen berendezés gyártását helyezi kilátásba, azt is április végéig. Trump az egyik mikroblog-bejegyzésében azt írta:

"a General Motorsnak muszáj azonnal újra nyitnia az ohiói Lordstownban buta módon bezárt üzemét, és meg kell kezdenie most a lélegeztetőgépek gyártását".

Majd Mary Barrára, a GM elnök-vezérigazgatójára utalva kijelentette: "Mary B-vel mindig baj van". Az elnök később a Ford gyárat is a lélegeztetőgépek gyártásának megindítására sürgette.

Az elnök péntek délután közleményt adott ki, amelyben leszögezte: a kormányzatnak a nagyvállalattal folytatott tárgyalásai nem vezettek eredményre, de az új típusú koronavírus terjedése miatt a kormányzatnak sürgősen cselekednie kell. "A GM csak az időt vesztegette. Mai döntésünk segít biztosítani az amerikai életeket megmentő lélegeztetőgépek gyors gyártását" – fogalmazott Trump a közleményben.

Több amerikai tagállam kormányzója is jelezte, hogy veszélyes mértékben kevés a lélegeztetőgépek száma, a kórházaknak már alig van kapacitásuk az új betegek kezelésére. Andrew Cuomo, New York állam kormányzója pénteken azt jelentette be, hogy

legalább harmincezer új lélegeztetőgépre van szüksége az államban.

John Bel Edwards, a déli Louisiana kormányzója pedig közölte, hogy április elején már nem lesz elég lélegeztetőgép.

A The Washington Post című lap tudósítása szerint az amerikai városok elsöprő többségében nemcsak lélegeztetőgépből van hiány, hanem szájmaszkokból és vírustesztekből is, és hiányoznak az orvosok és ápolók számára szükséges speciális védőruhák és felszerelések is.

(MTI)

5 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Foxley
Majd akkor golfkocsival szaladgàlhat ide-oda mert autó nem lesz az biztos.
jesz
a GM egy igazi óriás ipari létesítmény jónéhány telephellyel. A Ford szintén. Ezeknél fel sem tűnik, hogy valamelyik gyáregységben 300 ember mást csinál, nem autót.

Saccperkábé olyan a szitu, mint a Yamahánál, ahol néhány magamfajta azt hitte, hogy a motoros eszközöket gyártó cég világhírű verseny, és közúti motorjaiból él. Aztán kiderült a statisztikából, hogy a Yamaha termelésének 95%-a hangszer, a maradék 5% a motorkerékpár-gyártás.

Trump jól tudja, hogy ezek az óriáscégek csak kekeckednek vele...most tesz róla, hogy ne tegyék...ha jól csűri-csavarja a szót, akkor az emberek megtudják, hogy kik akadályozzák a légszomjjal küzdők gyógyulását, szenvedéseinek enyhítését..
Eriksson
@jesz: Elgondolkodtató amit írsz...
verőce21
Trump üzletember, tudja jól mit beszél!
Pálinkás Pál
ezzel szemben nálunk annyira futja hogy "korházparancsnokokat" küldenek az amúgy is leterhelt egészségügynek,hadd nehezítse még a helyzetet a tudatlan politikai katona!!!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.

További ajánlatok

Itthon - 2020. May 30., 07:27
Vádat emelhetnek Árpa Attila ellen
Itthon - 2020. May 30., 07:50
Figyelem: változik a MÁV menetrendje