Az amerikai kormányzat ebben az évben még egy katonai támogatási csomagot tud összeállítani Ukrajnának a rendelkezésre álló keretből, azt követően elfogy a pénz – jelentette ki a Fehér Ház nemzetbiztonsági szóvivője.

Bajban Ukrajna: év végére elfogyhat az amerikaiak pénze
Fotó: ukrán hadügy

John Kirby hétfői online sajtóértekezletén elmondta, hogy a források megszűnése érinti az amerikai katonai készletek visszatöltését is, ugyanis az ukrajnai támogatások túlnyomó részét a hadsereg raktáraiban rendelkezésre álló eszközökből hívják le és juttatják el Ukrajnába. Azt is megállapította, hogy az Ukrajna számára elküldött katonai eszközök pótlása az amerikai védelmi ipar számára munkahelyeket teremt, és segít a gyártósorok bővítésében.

A Fehér Ház Nemzetbiztonsági Tanácsának kommunikációs koordinátora szerint Oroszország szárazföldi offenzívára készül Ukrajna keleti részén, amit egyelőre, részben az Ukrajna rendelkezésére bocsátott katonai eszközök miatt sikerült megakadályozni.

Arra kérdésre, hogy az amerikai kormánynak van-e "B terve", ha a kongresszus nem fogadja el a további ukrán támogatásról szóló újabb keretet, John Kirby úgy reagált, "szükség van a kiegészítő forrásokra". Megjegyezte, hogy a védelmi minisztérium számvevője, Mike McCord hétfőn levélben hívta fel a törvényhozás figyelmét arra, hogy a Pentagon minden rendelkezésre álló forrást elkülönített, ezért sürgős cselekvésre van szükség.

Az illetékes hozzátette, hogy a Fehér Ház aktívan részt vesz az egyeztetésekben a kongresszusi vezetőkkel annak érdekében, hogy megoldást találjanak, és Joe Biden elnök készen áll a kompromisszumra.

A kongresszus republikánus tagjainak egy része, köztük az alsóház, a képviselőház elnöke határozott lépéseket vár az adminisztrációtól az Egyesült Államok migrációs válságának kezelése érdekében, így a bevándorlási politika gyökeres átalakítását. Ezt szabják az Ukrajna további támogatásról is szóló elnöki kérés elfogadásának feltételéül.

Joe Biden elnök ősszel mintegy 110 milliárd dollár költségvetési kiegészítés elfogadását kérte a kongresszustól, amiből 61 milliárdot szánnak Ukrajnának, de jutna belőle Izraelnek és bizonyos határintézkedésekre is.

A hétfői tájékoztatón John Kirby az adminisztráció jelentős partnerének nevezte a belföldi védelmi ipar szereplőit, valamint azzal érvelt, hogy a gyártósorok nyitva tartása az Egyesült Államok nemzetbiztonsági érdeke is. Felidézte azt is, hogy az ukrán kormány képviselői a közelmúltban Washingtonban tárgyaltak az ukrán és amerikai védelmi szektor közötti együttműködés elmélyítéséről, ami már a háború utáni időszakra vonatkozó terveket tartalmaz.

Forrás: MTI

17 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
verőce21
A februári EU-s csúcstalálkozóig akkor Putyin a földdel egyenlővé is teheti még hohóliát.
Nem kellene eu-s támogatást megszavazni, onnantól az oroszoknak kell újjáépíteni...! :)
Péter2
A kommunista duma a haldokló nyugat , persze ezt már hallottam az afganisztáni háború alatt is , hogy az afgán ellenállok támogatása miatt Amerikába nincs az embereknek ennivalójuk és 1000 szám halnak naponta éhen , sőt ennél eszementebb propagandát is ment abban az időben , pont egy olyan országban fogy el a pénz , amelyik többet költ egymaga a hadseregére mit Kína , Oroszország ,és India együttesen , a másik , Ukrajnát nem csak Amerika támogatja , hanem rengeteg más ország a nagyvilágból , csak ezt nem kötik a sajtok tudomására , szinte titkosszolgálatokon keresztül , hogy a moszkovita kormányok ne tudjanak lázítani .
jáger laszló
Utána majd a haza iránti szeretetből harcolnak!!
Ennek is rövidesen L jön majd az ideje +lássátok
csak ennyi
barátilag
J.L.
nejlontacskó
@Shikari: " Végre béke lesz! "
De előtte még azért, végig erőszakolnak vagy két megyényi, ukrán nőt, asszonyt, gyereket, de magyar nem lesz ám köztük egy sem!
De sebaj, puttleréknél ez csupán hagyomány.
No meg ugye, a " békének " ára van!
nejlontacskó
@Shikari: pontosan, most meg Putyin faszát szopod, és Erdogan szarát eszed!
A nagy MAGYAROK!
Soha nem voltatok azok, s nem is lesztek!
nejlontacskó
@Shikari: mi van hazaáruló?
Azoknak nyaltok akik eddig csak a vesztünkre apelláltak, eszeteknél vagytok?
Hazaáruló gennyes férgek vagytok mind!
ómió
És az "ukránnyalók majd megsegítik"!?
nejlontacskó
@Shikari: ne sértődjél román patkány, gondolkozz!!!
izéke
@Shikari: szépen beszélj mert a szádat kimosom szappannal! " Majd én megtanítalak arra,amire az anyád nem tanított! "
simmering73
Amerikának sose fogy el a pénze. A maffiakormánynak fogyott el, mert nem jön Brüsszelből a pénz.
izéke
@Shikari: nyisd ki a mosdatlan pofád,tee büdösszájú,néha menj el a fogorvoshoz mert elrothadtak a fogaid és bűzlessz
vacsi
@nejlontacskó: Ez az egész harc felesleges, Amerika érdekében történik. És az ukránok elsősorban a kárpátaljai magyarokat viszik...
izéke
Adják inkább Ukrajnának a magyaroknak félretett pénzt,tripla haszna lenne és orbánékat is megütné a guta :)))))))
vacsi
@simmering73: Eddig meg azon háborogtatok, hogy ami jön, azt ellopják. Akkor hogy is van ez?
izéke
@vacsi: te vagy inkább a csökkent felfogású,de tudod mit? A koroddal járó agyi érelmeszesedésnek a számlájára írom. Honnan veszed ezt az orbitális baromságit,hogy elsősorban a kárpátaljai magyarokat viszik az ukránok? Tudod hány ukrán katona halt meg eddig és abból mennyi volt a magyar nemzetiségű? Vagy legalább annyit tudsz,hogy hány magyar él összesen Kárpátalján? Magyar madarai mond neked valamit? Sándor Fegyir neve mond valamit? Rengeteg az önkéntes a magyarok közül akik ott a hazájukért harcolnak es nem akarnak putyin alá tartozni. Ne csak a kékplakátokból tájékozódj! Ha ide tudsz irkálni akkor elég okos vagy,hogy tudj youtube videókat is megnézni,bár a legtöbbjükhöz kell némi nyelvtudás...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.