Az áremelkedés jövőre valószínűleg még jobban sújtja majd a vásárlókat, mivel a csokoládégyártók kifogynak az olcsóbban vásárolt készleteikből – írja az Economx.

Újabb brutális áremelkedés vár a magyarokra – Ez rengeteg embernek fog fájni

A kakaó ára 70 százalékkal emelkedett 2023-ban. Jegyzése a londoni tőzsdén az év végére tonnánként 3 506 angol fontra (közel 1 millió 550 ezer forintra) emelkedett.

Az áremelkedés jövőre valószínűleg még jobban sújtja majd a vásárlókat, mivel a csokoládégyártók kifogynak az olcsóbban vásárolt készleteikből, és a rali nagy részét kezdik áthárítani a fogyasztók felé

– számolt be róla a Bloomberg, megemlítve, hogy az év elején a kíméletlen esőzések nyomán számos ültetvényen elrohadtak a kakaó hüvelyek, így visszaesett a termelés Nyugat-Afrikában.

A kakaó kínálati koncentrációja amúgy is kevés mozgásteret hagy az alternatív termelőknek a hiány pótlására. A termelés mintegy 60 százaléka mindössze két országból – Elefántcsontpartról és Ghánából – származik. Más országok, mint Brazília és Ecuador, bővíteni kívánják a kakaó termesztését, bár több évbe is beletelhet, amíg az új fák termést hoznak.

A Bloomberg írása szerint rövid távon az alacsonyabb kereslet segíthet az árak lehűlésében.

Az Európai Unióban a vásárlók is készülnek az új erdőirtási szabályozásokra, amelyek az egész ellátási láncban tovább fogják növelni a költségeket.

Forrás: Economx

16 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
rücsü41
Nem , az embereknek ez az ár emelés sem fog fájni- gondolhatja ezt Orbán Viktor- hiszen eddig minden áremelés olyan gyönyört boldogságot okozott az embereknél, hogy ennek hatása alatt szavaztak kétharmadot újra és újra a "mi jóságos Viktor urunknak"!Szerintem csak azért mert az emberek nagy része ha meglátja, vagy meghallja a szenté avatása előtt álló Viktorunkat , akkor minden elfelejt,még azt is ,hogy amikor árat emelt akkor szidta még az anyát is.Sajnos amnéziás nemzetté váltunk.
jáger laszló
Nem hiszem L!!
Az Orbán kormány 2024-ben + véd minden nehézségtől!!
Nemdebár!? Vagy akkor én hülye vagyok ha mindezt L hiszem!!??
Ennyit a naivitásról!!
barátilag
J.L.
simmering73
Mert csokoládén él a magyar. Hülye firkásza. Te se észt kértél karácsonyra.
jáger laszló
Csokko-csokko-csikkoládé
már 1 szelet mai is 200-300 forint felett kezdődik a szülők legnagyobb örömére...
csak ennyi
barátilag
J.L.
ómió
Más nációknál, ugye, ilyen brutális árcsökkenést kell hazudni, efftársak!?
vitriol
@Maccska: orbán legfeljebb az "alvilág ura lehetne!"
Nessy
@simmering73: Van kisgyereked? A kis szelet csokik is már most 200 ft. fölött járnak?
Nessy
@ómió: "Más nációknál" is 27% ÁFA létezik??? Tapintatosan közlöm, hogy ebben kis hazánk az egyetlen Európában, ahol ilyen magas!!
ómió
@Nessy: Hány %-kal loptátok az élelmiszer-áfát, amikor 12%-ról 25%-ra emeltétek, efftársak!? Hazudjátok má' meg nekünk, (persze "tapintatosan") efftársak, hol másutt Európában volt "ennyire alacsony nálatok"!
Nessy
@ómió: Az a 25% ma magasabb alapárra 27% ! BUÉK!
ómió
@Nessy: Szóval, az a 27% "magasabb lett alapárra", mint 25%, semmint 25% a 12%-hoz!? Manapság ez így "efftársias", vagy csak így idióta!?
Nessy
@ómió: Sőt volt, amikor élelmiszerre nem is volt ÁFA, sok évtizeddel ezelőtt! Itt az elműlt évekről van szó! De ha magának ez így szimpatikusabb, legyen a hite szerint!
ómió
@Nessy: "Sok évtizeddel ezelőtt"!? Amikor a "szocializmusbun" mindössze 50 évvel maradtunk le a "rothadó kapitalizmus mögött"!? Csak nem ilyen "sokáig eljutottál"!?
izéke
@ómió: baszod akkor miért nem viszi le a fidesz az áfát,ha már azok a szemét baloldaliak felemelték? Miért emelt rajta orbán? Plusz még rátett 4%-ot. Jaa,hogy mennyit kaszál rajta már 14 éve...
ómió
@izéke: Azért, hogy az általatok, bolsik által szétlopottakat legyen, aki visszaadja!? Azért kéne, hogy az általatok 12-ről 25-re emelteket legyen, aki visszaadja, hogy legközelebb legyen majd megint mit lopnátok el!? Az "be se ugrott", hogy a "kivívott államcsődötöket" anno legalább színtben kellett tartani!?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.