Rosszak Joe Biden regnáló elnök újraválasztási esélyei az idén novemberben sorra kerülő amerikai elnökválasztáson. Várható republikánus kihívója, Donald Trump ugyanis az úgynevezett billegő államok döntő többségében jelentős előnyre tett szert vele szemben a közelmúltban publikált közvélemény-kutatási adatok tanúsága szerint.

Az Amerikai Egyesült Államok választási rendszere alapvetően különbözik más államok választási szisztémáitól. Elnökké választhatnak olyan személyt is, aki összességében kevesebb szavazatot kap riválisánál. Az ország történetében ez mostanáig négyszer fordult elő, legutóbb 2016-ban, amikor Hillary Clintonra országosan közel 3 millióval többen szavaztak, mint Donald Trumpra, mégis az utóbbi nyerte el az elnöki mandátumot. Ennek oka, hogy ő szerezte meg az elnökké választáshoz szükséges elektori többséget.

Vesztésre áll Biden a „vének csatájában”

Brendan Smialowski, Jim WATSON / AFP

Az Egyesült Államokban hivatalosan az elektorok választják meg az elnököt és alelnökét. Két állam, Maine és Nebraska kivételével az összes tagállamban és Washington, D.C.-ben is „a győztes mindent visz” elve érvényesül, tehát az adott államban a szavazatok többségét megszerző jelölt kapja meg a tagállam összes elektori szavazatát.

Az elektori kollégium 538 elektorból álló testület, akik az államukban megrendezett választásokon a választópolgárok leadott voksai alapján szavaznak az elnök személyéről. Ehhez adódik még a törvényhozási képviselettel nem rendelkező főváros, Washington három elektora A jelölteknek legkevesebb 270 elektori szavazatot kell megszerezniük, hogy elnyerjék az elnökséget.

Hét billegő állam dönthet a következő elnök személyéről

Az Amerikai Egyesült Államok 50 tagállama közül azokat illetik „billegő állam” jelzővel, ahol tradicionálisan kiegyenlítettek az erőviszonyok a két nagy párt támogatottságát illetően. Így az ezekben aratott győzelmek, az itt megszerzett elektori szavazatok döntő súllyal esnek latba az elnökválasztás végkimenetele szempontjából.

A hét billegő állam, melyekben eldőlhet, ki lesz az Egyesült Államok következő elnöke: Arizona, Georgia, Pennsylvania, Észak-Karolina, Nevada, Michigan és Wisconsin.

Arizona

A Mexikóval határos délnyugati állam tradicionális republikánus fellegvárnak számított a múltban, itt csak Bill Clinton tudott győzni 1996-ban, illetve Biden 2020-ban – hajszálnyi különbséggel. Jelenleg azonban már Trump áll nyerésre, s így viheti az állam 11 elektori szavazatát.

Georgia

A szintén republikánus erősségnek tekintett délkeleti államban a demokrata elnökjelöltek csak 1992-ben, illetve 2020-ban győzedelmeskedtek. Jelenleg viszont Bident csak a lakosság 42 százaléka preferálja, szemben Trump 48 százalékos támogatottságával.

Pennsylvania

A New York, illetve Washington szomszédságában található szövetségi állam szülötte az Egyesült Államok jelenlegi elnöke. Biden megverte itt Trumpot négy éve, jelenleg azonban várható kihívója 45 százalékos támogatottsággal vezet vele szemben, miközben Biden mögött csak 43 százaléknyi szavazó sorakozik fel. Pennsylvania 19 elektorral rendelkezik.

Észak-Karolina

A keleti partvidéki államban többnyire a republikánus elnökjelöltek győztek a múltban, a sormintát legutóbb 2008-ban Barack Obama tudta megszakítani. Trump négy évvel ezelőtti sikere megismétlődhet: 46 százalék voksolna rá, ha most tartanák az elnökválasztást, Biden 43 százalékkal szorul mögé.

Nevada

A délnyugati fekvésű állam lakosságának mintegy harmada hispán-amerikai, azaz spanyolajkú. Nevada 2008 óta demokrata bástya, azóta mindig a Demokrata Párt elnökjelöltjei söpörték itt be az elektori szavazatokat. Biden a voksok 50,1 százalékával győzött 2020-ban, mára azonban nagyot fordult a világ: jelenleg csupán a választók 40 százaléka bízik benne, miközben immár 46 százalékuk Trump-szavazónak vallja magát.

A demokraták számára sokkoló friss közvéleménykutatási eredmények hátterében az állhat, hogy a múltban döntő részben demokrata párti elkötelezettségű spanyolajkú amerikai választópolgárok körében az utóbbi időben jelentős politikai preferenciaváltás következett be. Sokan közülük a republikánusokhoz pártoltak át, mivel ők is egyre inkább elutasítják a tömeges bevándorlást Latin-Amerikából.

Michigan

A középnyugati rozsdaövezethez tartozó államban 2016-ban Trump győzedelmeskedett demokrata ellenfelével, Hillary Clintonnal szemben, négy évvel később azonban Biden nyerte el az itteni elektori szavazatokat. A demokrata térnyerés azonban a jelek szerint nem bizonyult tartósnak, a legfrissebb felmérések szerint Trumpra a választópolgárok 46 százaléka szavazna, míg a jelenlegi elnököt csak 40 százalék favorizálja.

Wisconsin

A szintén középnyugat-amerikai szövetségi államban öldöklő küzdelem várható, az erőviszonyok teljesen kiegyenlítettek. Itt Biden minimális különbséggel, 0,7 százalékkal győzött 2020-ban, jelenleg a két jelölt támogatottsága gyakorlatilag megegyezik.

Wisconsin így akár dönthet is a választás végső kimeneteléről.

Az Egyesült Államokban hivatalosan az elektorok választják meg az elnököt és alelnökét. Két állam, Maine és Nebraska kivételével az összes tagállamban és Washington, D.C.-ben is „a győztes mindent visz” elve érvényesül, tehát az adott államban a szavazatok többségét megszerző jelölt kapja meg a tagállam összes elektori szavazatát.

Az elektori kollégium 538 elektorból álló testület, akik az államukban megrendezett választásokon a választópolgárok leadott voksai alapján szavaznak az elnök személyéről. Ehhez adódik még a törvényhozási képviselettel nem rendelkező főváros, Washington három elektora A jelölteknek legkevesebb 270 elektori szavazatot kell megszerezniük, hogy elnyerjék az elnökséget.

Forrás: Portfolio

31 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Sakk Matt
Orbán Viktor Törökország miniszterelnöke, igaz, Mercedes!?!
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
KisTehen
menjen nyugdíjba ... minek erőlködik 81 évesen?
Maccska
Legfeljebb majd nagyobbat kell csalni mint legutóbb.
Pressman majd küld egy kamionnyi szavazatot Budapestről.
Yoda69
@Maccska: Te mar csak tudod hogy kell csalni.
csak úgy....
Weiterer US-Bundesstaat will Trump von Vorwahl ausschließen
dpa

Washington (dpa) - Ein weiterer US-Bundesstaat will den Republikaner Donald Trump von den Präsidentschaftsvorwahlen ausschließen. Ein Gericht im Bundesstaat Illinois entschied nun, dass der Ex-Präsident wegen seiner Rolle beim Sturm seiner Anhänger auf das US-Kapitol am 6. Januar 2021 nicht an der Abstimmung teilnehmen dürfe. Das berichteten mehrere US-Medien übereinstimmend, darunter der Sender CNN und die «New York Times».

Illinois államnak is büdös a trampli!
sokanvagyunk
Memóriáját ismerve hamar el fogja felejteni hogy valaha is pályázott valamire.
Őrnagy
Nem értem a problémát, hacsak nem arról van szó, hogy ha tőbb szavazatot akarnak biztosítani halott szavazókkal mint amennyi a Trumpra szavazók száma várható, akkor most felmerül az a számszaki probléma, hogy a "szavazók" (szavazólapok) száma túlságosan meghaladná az USA létszámát az országban tartózkodó illegális bevándorlókkal együtt, akiknek ráadásul nincs is szavazati joguk!
Az bizony lehet, hogy kiverné a biztosítékot, ha Biden úgy nyerne, hogy jócskán meghaladná a szavatban résztvevó szavazólapok száma a 332 milliót, mert abban az újszülöttek is benne vannak, így a szavazásban résztvevők aránya akár 140%-osra is kijönne. :)))
Virág Árpád
Fiatalokat miért nem engednek oda? Kamala Harris vs. Mike Pence?
KisTehen
@Virág Árpád: azok túl hevesek ... még a végén katonákat küldenének ukrajnába
csak úgy....
trampli egy hibbant bünözö ,aki érdemtelen minden szempontból az elnökségre!
Őrnagy
@csak húgy Gyagyás...: Milyen nagy kár, hogy erről az USA választói döntenek, nek egy hungarofób húgyagyú gyagyás Sorosbérköcsög seggfej! :)))
csak úgy....
@Őrnagy: = kényszerzubbonyos,buta,proli munkásör közlegény! :)
Csizmás Kond
... egy elmezavaros valakit egyáltalán hogy is lehet jelölni ?
Őrnagy
@csak húgy Gyagyás...: Tudjuk Gyagyás hogy egy hungarofób húgyagyú gyagyás Sorosbérköcsög libkány seggfej vagy, nem kell ezt állandóan megerősítened! :))
Őrnagy
@Csizmás Kond: A tényleges hatalomnak egy olyan elmezavaros a legjobb, akit könnyű irányítani és a nevében dönteni. Nincs vele komoly baj a döntéshozatalban. Hogy mostmát rendszeresen röhögnek rajta? Az nem bej, mert nem azokon röhögnek akik a nevében döntenek, az elmezavaros meg fel se fogja, hogy csak egy szánalmas kiröhögött bohóc!
csak úgy....
@Csizmás Kond: mint fideszék 0rbánt!
Csizmás Kond
@Őrnagy: ...azért gondolom csak van náluk is egy színt ami meghatározza mennyire lehet demens egy jelölt...:)
Őrnagy
@Csizmás Kond: A választóknál van, de úgy tűnik a Biden helyett uralkodóknál nincs!
Sakk Matt
Orbán Viktor Törökország miniszterelnöke, igaz, Mercedes!?!
Maccska
Szóval Joe Biden egy zseni, kérem szépen, nem egy agyalágyult hülye, ahogy néhány újságíró megpróbálja beállítani. Az öreg eljátssza a demens, buta vénembert, azért, hogy ha ítélet születik ellene bármelyik korrupciós ügyben, akkor őt a „beszámíthatatlansága” védi.

De az vesse rá az első követ, aki bűn nélkül él. Ki ne próbált volna már kibújni a kötelező katonai szolgálat alól hamis alkalmatlansági igazolással? Vagy ki ne próbált volna már tornából felmentést kérni orvosi igazolással, netán menstruációra hivatkozva? Ma már ugye fiúk is megtehetik az utóbbit, és ha a testnevelő tanár nem veszi be, akkor bizony – Amerikában – jól meg is hurcolják érte, mondván: kirekesztő.
magyarigeza
Ideje lelépni, liberális, háborús pszichózisban szenvedő, balliberális woke őrültek!
jáger laszló
Joe bácsinak igen össze kell szednie magát,ha nyerni akar októberben!Csak ennyi
barátilag
J.L.
Péter2
Simán nyernek a demokraták helyzetben vannak , nem kicsit , csak azt kell tennie mit orbán tett , osztogatni a választások előtt 1-2 hónappal , csak okosan kell csinálni , nem úgy mint a pedofidesz tette , hogy itt az eredménye !
Őrnagy
@Maccska: "Ki ne próbált volna már kibújni a kötelező katonai szolgálat alól hamis alkalmatlansági igazolással?"

Én speciel nem próbáltam! Rosszul esett volna, ha a haverok rajtam röhögtek volna, hogy "alkalmatlan vagyok"!
verőce21
Nem az a kérdés, hogy a "billegő államokban" jobb-e Trump...! hanem a temetőkben nyugvókat meg tudja-e nyerni...? :)
Őrnagy
@verőce21: A Szaros Gyurka által támogatott "Demokrata" pártnak pontos listája van a temetőkből mozgósítható szavazókról, csak felmerült az a számszaki probléma, hogy ha 150 milliónál többen szavaznak Trump elektoraira, akkor olyan sok halott szavazata kell a "Demokrata" győzelemre, amely akár 140%-os szavazati részvételt is igényelhet, ami közröhelyessé teheti a választást és az USA demokráciába vetett hitet, ami most se túl fényes!
4 évvel ezelőtt elég volt 2-3 millió halott szavazata a győzelemhez "rekord részvétel" mellett, de most lehet, hogy a 40 millió halott is kevés lesz! :))
sándorbence
amcsik ennyiretellik akét demens azegyiknek már milyenszínes ahaja
Ford Mustang GT 5.0 V8 az igen kétszáz felett kurvajól szóla V8
simmering73
@KisTehen: 8:43 Trampli havered 77 éves. Őt is küldd nyugdíjba. Előbb tájékozódj, hülyegyerek.
simmering73
@sándorbence: Köszönjük Emese. Csak nem durbincs reinkarnációja vagy?
sándorbence
@simmering73: nomi abaj nemtettszik amit @sándorbence: írkál vanez így neolvasd ennyi
énnem olvasok itt kommenteketsem
nemrég gyüttem ide nemtudom kiaz adurbincs de nem is érdekel

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.