"Gyerekeket doppingoltak, vertek az edzők a magyar úszósportban" – ezt állítja egy szülő, akinek a lánya a nyolcvanas esztendőkben tizenévesen volt tagja az egyik fővárosi klubnak.

A Blikk szólaltatta meg a gyógyszerkutatóként dolgozó Gyurán Jánost, aki elmondta, lánya 11 évesen egy nagy múltú fővárosi egyesületben úszott egy elismert edző keze alatt. Nagy tehetség, úttörőbajnok volt. 

A szülői munkaközösség vezetőjeként mindennap kint voltam az uszodában, és megtudtam, a 14-15 éves gyerekek tablettákat kapnak. Azt mondták nekik, vitamin, és be kell venniük. Az egyik kislány nem volt hajlandó beszedni, és ideadta nekem, hogy kiderítsem, mi az. Mivel a Richternél dolgoztam, megvizsgáltam a készítményt. Egy trükkös kapszulát állítottak össze, amelyben valóban volt vitamin, de mellé szteroidot is rejtettek.

Gyurán szerint az edző verte is a gyerekeket, állítása szerint szülői engedéllyel, mert lusták voltak. Bement az elnökhöz, és kitálalt neki.

Érthető módon felháborított, hogy doppingolni akarták a lányomat, ráadásul veréssel próbálták jobb teljesítményre ösztökélni. Átvittem egy másik budapesti egyesülethez, s erre másfél évre eltiltották a versenyzéstől.

Mindezek után disszidáltak Ausztriába, majd Kanadába, ahol a lányából at előzményektől függetlenül is sikeres úszó lett.

28 hozzászólásarrow_drop_down_circle

verum
Sajnos, főként manapság nincs élsport dopping nélkül.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
1magyar
Még az iskolákban is vertek bennünket. A mai napig emlékszem, ahogy hátba vert a volt tanítónéni alsótagozatban. Elporladt már rég a vénasszony, remélem pokolra került.
Ezek is mind odavalók. Mocskok.
verum
Sajnos, főként manapság nincs élsport dopping nélkül.
karma1
@verum: En nem hiszem, hogy H Katinka doppingolna... De persze sosem lehet tudni...:o((
karma1
Azert kivancsi lennek, hogy szedtek most elo ezt a szulot, vagy talan o maga jelentkezett Kanadabol?
Plane, hogy a Propi rakta fel a cikket, nem tudni, ki volt a hir eredeti iroja...
magyarbakancs
@karma1: H Katinka 10 óra 15 perckor úszik 200 méter mell úszást.
Majd 11 óra 00 perckor úszik 100 méter gyorson országos csúcsot .
Te ezt eltudod képzelni dopping nélkül.
Képletes a leírt idő pontok.
Én nem hiszem,hogy valaki egy nap mondjuk 2 világ csúcsot tud úszni.
karma1
@magyarbakancs: Szerintem pedig akarattol, fizikumtol es meg ezer mas dologtol is fugg a teljesitmeny, de peldaul Mark Spitz amerikai olimpikon is uszott rengeteg csucsot valamelyik olimpian (se elotte, se utana nem hallottuk a nevet) , de peldaul orola sem derult ki sohasem, hogy fogyasztott volna-e barmilyen doppingszert...
magyarbakancs
@karma1: Sportoltam én is Cselgáncsoztam.
Selejtezők és a éremért való küzdés úgy kiveszi az ember erejét,hogy pisilni is fáradságos.
Nem hiszek az ember feletti sport teljesítményekben.
magyarbakancs
@karma1: Aranyérem Arany Michelle Smith 1996. Atlanta Úszás Női 400 m gyors
Aranyérem Arany Michelle Smith 1996. Atlanta Úszás Női 200 m vegyes
Aranyérem Arany Michelle Smith 1996. Atlanta Úszás Női 400 m vegyes
Bronzérem Bronz Michelle Smith 1996. Atlanta Úszás Női 200 m pillangó
Ez a hölgy csak egy olimpián szerepelt.
Doppingolt.
karma1
@magyarbakancs: Hiszek Neked ,ebben az esetben viszont ne beszeljunk akkor semmifele sportsikerrol sem, mert akkor az egesz sporteletet es a sikereket az donti el, hogy ki tud a versenyzojenek olyan doppingszert adni, amit nem lehet kimutatni egyszeru eszkozokkel.
Ha a doppingolast es a meccsek eladasat , iranyitott loverseny tippeket nezzuk, akkor szerinted nem is letezik IGAZI sportteljesitmeny... Hmmmm...
Most jo nagyot csalodtam...
verum
@karma1: - sajnos, én is úgy vélem, ma a sport nem sportról szól, hanem pénz, dopping és siker hajhászás.
Már régen üzletággá lett, aminek nem lett volna szabad. :-(
karma1
@verum: Valoban, hiszen az olimpiat sem ezert talaltak ki,... :o(((
verum
@karma1: - ha nincs pénz mögötte, nem érdekes a teljesítmény.
Kíváncsi vagyok, vajon hányan hallottak Bánhegy Adriennről? Pedig többszörös Európa- és világbajnok. Igaz, ugrókötélben. De érdemes megnézni egy produkcióját:
www.youtube.com/watch?v=th9doc-A9B4&feature=youtu.be
karma1
@verum: En is lattam mar ezt a videot, egyszeruen fantasztikus! Na de erre nem lehet egy akkora sportegyesuletet csinalni, mint az uszoszovetseg, csak kisebbet, mint amiben O most is van...:o)))
Buszkek lehetunk ra...
verum
@karma1: - no, meg ide tehetség kell, nem elég a pénzen vett sportoló.
36
Mint minden, ami milliárdokról szól pl. az Vizes VB. Azokat akik nem tudnak belőle lopni, ellenérdekelté és iriggyé teszi. Aki tud belőle lopni, az érdekelt a dologban és támogatja.

Kiss László, Hosszú, csak eszközök egy mocskos játékban. Kiss-t is régen kellett volna büntetni. Lett volna belőle más szakember. Az pedig, hogy mi hogy ment, hát, amikor gyerekek voltunk lejártunk a focimeccsre jelentéktelen kisvárosunkban. Átjártunk egy másik kis városba uszodába és rengeteg párkapcsolat ment ezeken a helyeken tönkre, mert a focisták, vizilabdázók voltak az alfa hímek. Csak úgy mozogtak a szénakazlak és a bokrok a pálya mellett a...mindenki találja ki miért.
coni
Az egész ügyben az a legmegdöbbentőbb, hogy még a szülők sem tettek semmit mert fontosabb volt a gyerekek karrierje, és ez a helyzet a rendszerváltással sem változott meg. Kérdés, hogy megéri e ezt az árat az élsport, vagy jobb lenne értelmes és hasznos dolgokra fordítani ezt a rengeteg energiát és pénzt.
Tádé
Pénz alapú az élsport!
Ez a rohadt helyzet!
Ez vezet a maffia típusú bűnözéshez.
Lásd! gyárfás.
Csak nehogy ideje-korán ismertté váljanak, hogy miként kaptuk meg pl. a vizes vb. rendezését.
Miért buktuk el a foci eb.pályázatot.
Az első nagy magyar foci bunda reklám arca megmaradt nemzeti hősnek. (sz. szikla)
H.A. az új szövetségi kapitány nyilatkozta, hogy kikéri k.l. véleményét.
Miben?
Erőszak?
Dopping?
No itt a nagy baj!
El sem kezdte a maffia már is behálózta, vagy mint utánpótlás kapitányt már előzőleg "lekezelték"?
levarosbukta
Mert ám Kanadában nincs doppingolás, ááááá dehogy van isten őrizz!
magyarbakancs
@karma1: Hiszek Neked ,ebben az esetben viszont ne beszeljunk akkor semmifele sportsikerrol sem, mert akkor az egesz sporteletet es a sikereket az donti el, hogy ki tud a versenyzojenek olyan doppingszert adni, amit nem lehet kimutatni egyszeru eszkozokkel.
Ha a doppingolast es a meccsek eladasat , iranyitott loverseny tippeket nezzuk, akkor szerinted nem is letezik IGAZI sportteljesitmeny... Hmmmm...
Most jo nagyot csalodtam...

Nincs tisztességes verseny sport.
ez csak hiú ábránd.
Nagy pénzekről szol.
Szoktam nézni az Angol bajnokságot.
12-15 km szaladnak átlagban ebben benne van a kapus is.
Eltudod képzelni ,hogy ez dopping ,vagy más módon lehetséges?
karma1
@magyarbakancs: Sajnos, muszaj Veled vitatkoznom, es megint csak azzal jovok, amit itt latok...Ha hallottal mar rola, akkor van itt nekunk az All Blacks, rugby csapat. Masodszor nyertuk meg a rugby vilagbajnoksagot, ennek a nemzeti valogatott csapatnak a kapitanya az utolso 12 evben Richie McCaw volt, aki most abbahagyta a rugbyt, es masjellegu sportokban is kiprobalja magat. (Jelenleg triatlonozik). Nem tudom, hogy a youtube-rol le tudsz-e tolteni All Blacks meccseket, - mert vannak fonn a neten - , ott azt lathatod , hogy 11 ember szaladgal a palyan olyan erobedobassal, amit mi Magyarorszagon el sem tudunk kepzelni.
Na most oket IS vizsgaljak mindenfele doppingra, es erdekes modon sohasem talalnak naluk semmit - igaz, nem is drogoznak.
Most, a 2. alkalommal elnyert vilagbajnoksag utan Richie McCaw-t angliaban nem lovagga utottek, (mert a "Sir" cimet eleg konnyen meg lehet kapni), hanem egy olyan rend lovagja lehetett O, amelyik rendnek mindig csak 20 elo tagja lehet, es akkor valasztjak be a kovetkezo tagot, amikor valaki meghal ebbol a lovagrendbol.
El tudod Te azt kepzelni, hogy errol az emberrol kiderulhetne, hogy drogozott? Viszont a teljesitmenye lelegzetelallito volt! (Es a tobbi 10 jatekose is).
Ok pedig mar-mar profik, de legalabbis fizetest kapnak az egyesuletuktol.

Szoval lehet, hogy az elsportolok tobbsege doppingol, de en meg hiszek abban, hogy vannak tiszta emberek. A baj csak az, hogy nem Magyarorszagon, illetve mi magyarok nem annak orulunk, hogy Hosszu Katinka egyre-masra nyeri a magyarok dicsosegere az aranyermeket, vilagbajnoksagokat, hanem azt mondjuk ra, hogy egesz biztosan doppingol, azert ilyen jo.
En meg ezt nem hiszem, mert el tudom meg hinni, hogy lehet olyan lelkesedes, felkeszules, amitol igenis szuletnek meg valos , elkepesztoen jo sporteredmenyek...
magyarbakancs
@karma1: Az összefoglalót néztem a Eurosporton.
magyarbakancs
@karma1: Szoktam nézni az Ausztrál focit is.
Nagyon gyors játék.
Az Új-Zélandi rögbi az meg tiszta erő ,dinamika.
Nem értem a szabályát de nagyon tetszik a tülekedés meg a stratégiai játék forma.
karma1
@magyarbakancs: Mondjuk azt, hogy valoban olyanokrol is kiderul, hogy doppingoltak, akikrol soha nem gondoltuk volna - (Sharapova teniszezo ? Asszem o, csak kb. egy honapja)...

Maradjunk annyiban, hogy "tisztelet a kivetelnek", vagyis ha kimagaslo eredmenyt latunk, lehet bennunk valamennyi "egeszseges" ketelkedes, de azert engedjuk meg, hogy vannak , akik egyszeruen szuperek! Meg a magyarok kozt is, vagyis nem mindenki doppingol, aki elsportol.

Remelem, sokan kijutnak a rioi olimpiara, es megint hoznak egy csomo ermet, mint amit a londoni olimpian megtettek...
magyarbakancs
@karma1: Remelem, sokan kijutnak a rioi olimpiara, es megint hoznak egy csomo ermet, mint amit a londoni olimpian megtettek...
Szerintem 4-5 arany lesz.
KERKA
Arról nincs infóm, hogy mi ment az úszásban, de a családomban egy gyerek triatlonozott. Ők is kaptak rendszeresen vitamin tablettákat. Annyira nem volt hülye a gyerek, hogy ne vette volna észre annak a hatását.
sgyuri2003
@levarosbukta: Van információd? Tudsz valamit? Megosztanád velünk?
karma1
@magyarbakancs: Nagyon egyszeruek a szabalyok, es nagyon sok benne a test-test ellen, mindenfele nyakravalo ketrecek, meg mesterseges hulye valltomesek nelkul. (Ezert is sokkal tobb fugg a jatekosoktol, mint a szerelesuktol- sokszor egymas fem vedoketreceitol serulnek meg a amerikai rugbyben)

Gondolhatod, en sem ertettem eloszor a szabalyokat, de aztan egy meccs alatt megtanultam, es azota nagyon elvezem is. Nem hagyok ki ALL Blacks meccset, mert azt az osszjatekot nem mindenhol latni. Az ausztral Wallabies- zel vannak allando harcban, es most is oket kellett legyoznunk a VB-n...
Egyebkent itt, Ujzelandon tudtam meg, hogy nekunk magyaroknak is van ilyen tipusu rugby-t jatszo csapatunk, amirol en sosem hallottam!
levarosbukta
@sgyuri2003: Nem kell ahhoz különösebb tudás hogy lássa az ember azt hogy mi volt a világcsúcs akármiben is az 1970-es 80-as években és mi most. Van az emberi teljesítménynek egy felső határa amit felülmúlni már csak és kizárólag teljesítményfokozókkal lehet. Az elmúlt húsz évben mindenféle sporteredmény ami nem amatőr szinten folyik számomra értéktelen és meggyőződésem hogy csak és kizárólag a pénzszerzés miatt van az egész profi sport.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.