Marco Rossi váltja a belga Georges Leekenst a magyar labdarúgó-válogatott szövetségi kapitányi posztján.

A magyar szövetség (MLSZ) keddi közlése szerint az olasz tréner, aki tavaly 24 év után bajnoki címre vezette a Budapest Honvédot, 2020 nyaráig szóló szerződést kötött.

Marco Rossi lesz Leekens helyett az új szövetségi kapitány

Marco Rossi 2016. szeptember 20-án, még a Honvéd edzőjeként a Debrecen elleni meccsen

Fotó, címlapi kép: MTI/Czeglédi Zsolt

"Az olasz edző többször bizonyította, hogy a csapatépítés, a közösségteremtés szakembere, képes a fiatal, tehetséges játékosok beépítésére, a tapasztaltabb labdarúgók motiválására" – indokolta az MLSZ az 53 éves szakember kinevezését.

"Marco Rossi edzői felfogása az MLSZ elnökségének megítélése alapján jól illeszkedik a magyar labdarúgás lehetőségeihez" – tették hozzá.

Az MLSZ hangsúlyozta, továbbra is az a legfontosabb cél, hogy a válogatott kijusson a 2020-as Európa-bajnokságra – amelynek három csoportmérkőzését és egy nyolcaddöntőjét Budapesten rendezik –, emellett leszögezi, az új kapitány feladata változatlanul egy versenyképes csapat kialakítása fiatal játékosok beépítésével.

Marco Rossi a szeptemberben rajtoló Nemzetek Ligájában mutatkozik majd be a magyarok kispadján, így tétmérkőzéseken kell kialakítania annak a csapatnak a gerincét, amely az MLSZ elvárásai szerint képes lesz a selejtezősorozat végéig a kijutó helyekért harcolni. Szeptember 8-án Finnországba látogat a válogatott, három nappal később pedig – zárt kapuk mögött – a görögöket fogadja a Nemzetek Ligája C osztályában.

Rossi az egy évvel ezelőtti bajnoki siker mellett korábban 2013-ban bronzérmet szerzett a kispesti klubbal, idén pedig ezt az eredményt a szlovákiai DAC együttesével is megismételte, amelyet 25 év után vezetett ki az európai kupaporondra.

Az MLSZ Leekens leváltását azzal magyarázta, hogy az általa irányított válogatott a "négy felkészülési mérkőzésen nem volt eredményes, és játékban sem mutatott határozott fejlődést".

"Összességében nem volt tapasztalható olyan tartós, biztos előrelépés a csapat teljesítményében, amely alapján kijelenthető lenne, hogy megvan a csapat gerince és játéka a Nemzetek Ligájára. Sem a fiatalítás, sem a játékstílus kialakítása nem haladt az előzetesen elvárt ütemben"

- áll az MLSZ állásfoglalásában, amelyből az is kiderül, hogy a belga szakember közös megegyezéssel távozott, továbbá nem tart igényt végkielégítésre.

Leekens négy barátságos mérkőzésen irányította a nemzeti együttest, amely vezetésével nyeretlen maradt: márciusban Kazahsztántól (2-3), majd Skóciától (0-1), júniusban pedig a világbajnoki résztvevő Ausztráliától (1-2) szenvedett vereséget a Groupama Arénában, június 6-án pedig 1-1-et ért el Bresztben Fehéroroszország ellen.

(MTI)

6 hozzászólásarrow_drop_down_circle

wagabund
most ez a belga elviszi az MNB összes tartalékát végkielégítésként...fasza.
papa.49
Viszont azt nem tudja a Rossi, hogy hunniában az úgy működik, hogy jön a telefon ki legyen a csapatban!!!
Az mlsz. meg már évtizedek óta halvány lilafingja sincs arról mit is kéne csinálni, csak a pénzsöprés, na az az egy működik rendesen !!!
Gauntlet
Élő szerződése volt, de sebaj. A 3-5-2-öt nagyon tudni fogjuk, meg lesz fegyelem, és kész. Ha maga a focista nem fejlődik, ott nem az edző a hibás!
wagabund
most ez a belga elviszi az MNB összes tartalékát végkielégítésként...fasza.
wagabund
eddig flamandul vartyogtak a játékosok valamit, most majd taljánul tanulnak? és? focizni is fognak?
papa.49
@wagabund: Már nekem is megfordult a fejemben most ezek focisták, vagy nyelvtanfolyamon lévő nebulók ???
Gauntlet
nem tudok benne bízni:
BL-selejtező előtt (!!!) otthagyta csapatát. Most pedig a saját élő (!!!) szerződését a DAC-al. Igazi vándormadár-szerencselovag !

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.