Előrehozott államfő- és parlamenti választást tartanak vasárnap Törökországban, és ezzel párhuzamosan az ország politikai rendszere elnökire változik, a végrehajtó hatalom feje immár nem a kormány, hanem a köztársasági elnök lesz.

A török hatóságok összesen 59 millió 391 ezer 328 választópolgárt vettek nyilvántartásba, 56 millió 342 ezer 263-at belföldön, 3 millió 49 ezer 65-öt pedig külföldön.

Bámulatos tömeg gyűlt össze Erdogan leváltásáért

Muharrem Ince-féle ellenzéki gyűlés Törökországban – Fotó: MTI/EPA/Sedat Suna

Tavaly április 16-án a törökök népszavazáson döntöttek a végrehajtó elnöki rendszer jövőbeni bevezetéséről. Az alkotmánymódosítás eredetileg a 2019. november 3-ára tervezett elnök- és parlamenti választással lépett volna életbe, de Recep Tayyip Erdogan államfő április 18-án bejelentette, hogy előrehozza azt idén június 24-ére.

Erdogan azzal indokolta a lépést, hogy "a döntések hatékonyabb végrehajtása érdekében egyre sürgősebbé vált az átállás az új rendszerre". Az ellenzék úgy látta, hogy főként a gazdasági nehézségek és a kisebb politikai pártok térnyerése áll a változtatás hátterében.

Bámulatos tömeg gyűlt össze Erdogan leváltásáért

Muharrem Ince-féle ellenzéki gyűlés Törökországban – Fotó: MTI/EPA/Sedat Suna

Az alkotmánymódosítás kiszélesíti a mindenkori államfő jogköreit, ő jelölheti ki és függesztheti fel hivatalukból a minisztereket, illetve egy vagy több alelnököt állíthat maga mellé. A lépéssel megszűnik a Török Köztársaság 1923-as megalakulásával létrejött miniszterelnöki intézmény.

Az államfő hatáskörébe kerül a rendkívüli állapot bevezetése, feloldása és esetleges meghosszabbítása. Az elnököt a nép közvetlenül választja, legfeljebb kétszer öt évre.

Erdogannak az államfőválasztáson a fő riválisa Muharrem Ince, a legnagyobb ellenzéki erő, a kemalista Köztársasági Néppárt (CHP) jelöltje.

(MTI)

11 hozzászólásarrow_drop_down_circle

görbetükör
Minden attól függ, hogy kik számlálják a szavazatokat!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Eladott Ország
A török közvélemény egyik fele isteníti Erdogant, a másik fele pedig azonnal megfosztaná hatalmától. Ez a megosztottság az, mely tüntetések tucatjain mutatkozott már meg az elmúlt években. A tavalyi puccskísérlet is bizonyította, a korrupciós botrányok százai, az újságírók és tanárok ezreinek bebörtönzése, valamint a teljhatalom kiépítése sem volt elég ahhoz, hogy egy oldalra állítsa a török népet. A júliusi katonai puccs idején pont annyian támogatták Erdogant, mint amennyien a távozását követelték. Törökország búcsút intett az Európai Uniónak, de ami még ennél is szörnyűbb, búcsút mondott a demokráciának, még azelőtt, hogy lett volna idő arra, hogy az kialakuljon. A józan ésszel gondolkodó törökök óva intik Magyarországot attól, hogy hasonló útra lépjen. Ők már tudják hova vezet ez az út, hallgassunk rájuk. Először a történelemben, tanuljunk más hibáiból.
Commenter
@NaponTamas: hát a karizmatikus ellenzéki jelölt még nem született meg...várhatunk rá több generáción át...
csipetke
Istenem! Bárcsak nálunk gyűlne össze ennyi ember orbán leváltásáért!
Jozefina
Kiírtott, ill börtönbe zárt mindenkit, aki esetleg "közreműködne" a hatalma elvesztésében. Simán diktátor!!!??? A törökök meg kezdik érezni, hogy büdös van!!!??
Szeparepa2
És ez a milliós tömeg miért nem tört ki forradalmat?
Yoda69
Sok sikert az ellenzeknek. Remelem ugyesebbek lesznek mint nalunk, es levakarjak magukrol ezt a tetvet. Sajnos nekunk nem sikerult.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.

További ajánlatok

Szórakozás - 2019. February 17., 21:01
Kasza Tibi és Csuti videóra vette, ahogy anyatejet kóstolnak
Itthon - 2019. February 17., 21:40
Kerékpárost gázolt halálra egy autó Nyírmadánál
Sport - 2019. February 17., 20:47
Megvédte címét a Nyíregyháza