Nem évtizedekre tervezik már a mosógépeket sem. Egy tesztvizsgálat során kiderült, hogy egy átlagos berendezés hat évig bírta a strapát, de a drágábbak is csak nyolcig – írja a Világgazdaság.

A gyártók azzal számolnak, úgyis jön egy újabb, „okosabb” modell. Csakhogy Magyarországon még kevesen engedhetik meg maguknak, hogy egyik napról a másikra átváltsanak egy új generációs gépre.

Régen évtizedekig bírták a mosógépek, ma jó, ha hat évig húzzák

Tizennégy gyártótól összesen 30 mosógépet tesztelt a Tudatos Vásárlók Egyesülete egy külföldi laboratóriumban. Arra voltak kíváncsiak, mennyi ideig lehet őket meghibásodás nélkül üzemeltetni.

A teszt során azt is bemérték, mennyi vizet és energiát fogyasztanak: a 30 termékből 6-ról derült ki, hogy az átlaghoz képest víz- és energiatakarékosabb. A Zanussi, Electrolux, Whirlpool esetében átlagosan 60 százalék volt annak az esélye, hogy 5-6 évig problémamentesen üzemelnek. Az AEG, valamint a Siemens esetében már 80 százalék.

Andacs Noémi, a Tudatos Vásárlók Egyesülete munkatársa azt mondta: a vizsgált mosógépeket széles skálán választották ki, hogy kiderüljön: van-e összefüggés az ár és a minőség között. A teszt során a vizsgált mosógépekkel körülbelül tízévi használatot szimuláltak.

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nem talált olyan terméket a mosógépek tesztelése során, amelyik minden szempont alapján átlagon felül teljesített volna. A harminc készülékből mindössze öt bizonyult az átlagnál tartósabbnak. Nincs könnyű helyzetben a vásárló, hiszen mérlegelnie kell, hogy számára mi a fontosabb: tartós legyen a mosógép, csendes, vagy pedig kevés áramot és vizet fogyasszon az évek során. Miközben 110 000 forint körüli összegért is találunk közepes tisztítási hatékonyságú, átlagos energia- és vízfogyasztású és közepesen tartós mosógépet, 265 000 fölött is van olyan termék, amelyik csak ugyanezt a szintet hozza. Mivel a mosógép nagy anyagi beruházás a háztartásoknak, nem mindegy, hogy mennyire tartós darabot választanak, ezért is készült a vizsgálat.

Nem lepődött meg az eredményen Sárközi András háztartásigép-szerelő, aki több mint harmincéves tapasztalattal rendelkezik.

Azt mondja, függetlenül attól, hogy milyen márkajelzés van a gépeken, amikor szétbontják, kiderül, hogy ugyanazokból a kínai alkatrészekből rakták össze szinte mindet. A drágábbakat kicsit precízebben, de vannak típusok, ahol még ez sem érvényes.

Nem véletlen, hogy a gyártók többsége ma már egy évre ad garanciát, és a legdrágább gépekre sincs több ötéves jótállásnál. Vannak manapság olyan biztosítások is, hogy ezt meg lehet hosszabbítani. Érdemes azonban figyelni arra, hogy mekkora igénybevételre vásároljuk a gépet. Háztartási célokra, úgy számolnak, négynaponta indítják el. Ezekben a mai modellekben pedig ezt nyomon is tudják követni a gyártók. Ha gyakrabban használják, akkor arra hivatkozva, hogy extrém igénybevételnek tették ki, és nem erre gyártották őket, még biztosítás esetén sem fizetik a javítást és az alkatrészt.

Ma már sokan felismerték személyes tapasztalataik alapján is: azért bírják rövidebb ideig a berendezések, hogy minél gyakrabban cseréljék őket. A jelenség körül persze egy felépített elmélet is kialakul, ami a „tervezett elavulás” nevet kapta. Lényege, hogy a gazdasági növekedés fenntartása érdekében több cég kevésbé tartós, hamarabb elromló, ezért hamarabb lecserélendő termékeket kezdett gyártani.

A tervezett elavulást eddig még egyetlen tudományos vizsgálat sem erősítette meg, sőt, az összeesküvés-elméletek közt tartják számon.

Természetesen a cégek sem ismerik el, hogy van ilyen. A Bosch és a Siemens például állítja: a háztartási gépeiket eleve 15 évre tervezik.

68 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Designer
2 év garancia helyből + 3 évet vehetsz! Majd ezután pár hónappal romlik el!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Kékavian
@papa.49: És mit tudok vele tenni? Ha tanácsolnál...látom a neten ilyen nincs is már vagy 100e felett valai számomra idegen kezelésü..mint a tapisteló amitől frászt kaptam.
Érdemes még javitani vagy???71 vagyok és az az igazság egyre bonyóbakká teszik a technikát is , nincs semmi kompatibilitás az eszközök között...nehogy otthon 2 xarból valami használhatót összepakoljon a jónép...
Megköszönném a tanácsod..van pár szakmám (egy életre tanulni köllött hogy megéljünk)de nem ez...
Sajnos a gyerekeink nyugdijához csak annyit hogy igen bajban lesznek...pedig igen normális ötlet volt a háboru előtti megszervezése először a bányászok nyomdászok vasutasok majd az állam is átvette ezt a OTI (Országos Társadalombiztositási Intézményt) de a45 után ellopott államositott vagyonokat sokan kárpótlásként visszakapták vagy egy részét az OTI semmit holott rengeteg kötvénye bérháza ingatlana volt amiből finanszirozta a nyugdijakat ellátásokat. És az egészben a szemétség az hogy járulék néven ugyan akkor fizetik a gyerekeink is ugyan azt az összeget +(adók!) amit nyugdijbamenetlnél felhasználhatna ha megéli.
Én nem szeretnék ebbe a világban fiatalabb lenni, érzi az ember fizikai ereje jóval kevesebbés azt a mokóskereket nem birná amit elvárnának tőlle!
papa.49
@Rózsika Hatházi: Ez a kifejezés azt takarta annak idején, mivel az előregyártott födémpanelt nem lehetett megvésni, a a csillárnak belőttek egy szeget a plafonba, a vezetéket meg úgy 30 centire a mennyezet alatt áthúzták az oldalfalról a csillárhoz, és a kábel végén volt egy villásdugó, a falon meg egy konnektor...Szerintem ez már maga volt a borzalom, de még néha ezt is felülírták, még nagyobb ökörségekkel...
Rózsika Hatházi
@papa.49: Ja, így már értem. Nekünk a nappaliban rendesen van a vezeték, villanykapcsolóban végződik. A két félszobában van az, amit leírtál. A mennyezetnél dugalj, alatta meg villanykapcsoló. Kampó a menyón nem is volt. Meg kellene reklamálnom. Hun a kampó? :))))
Szókrakész
@simmering73: És ezzel lenullázzák a Földet.
De mindegy.
A lényeg, hogy 2-3 évente új autó rozsdásodik, porosodik a ház előtt.
Új lapostévén nézheted a 20 éves, szavatossága lejárt filmeket.
Veszed az eldobható cipőket.
Új gyártásban veszed meg a 70-s évek divatját.
Új...
Új...
.
.
.
.
.
papa.49
@Rózsika Hatházi: Én ezért hagytam ott az első nap után a 43 ÁÉV. ...Kellett a Hilti szög, meg a patron másra, fékező alátét nélkül disznót lehetett vele leölni...
division
Nem kell ezen csodálkozni, így van ez mindennel már több éve. Legutóbb egy kicsi hiba miatt komplett fedélzeti számítógépet kellett cserélni az autómon közel egy milláért csak mert külön nem lehet javítani a hibát. Ma már szinte minden egyben van, de ha még meg is lehet javítani egy műszaki cikket az kb. annyiba kerül mint venni egy újat kompletten.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.