A tragikus körülmények között életüket vesztett ejtőernyősök emlékére készített szobrot Hajagos Károly. A 85 éves kecskeméti amatőr művész alkotása két és fél méter magas, egy, az eget kémlelő sportolót ábrázol. Az idős mester szeretné, ha az alkotása a szolnoki laktanyában, a szolgálat közben elhunyt ejtőernyősök emlékfala mellett kerülne. Több, mint egy évig dolgozott az ejtőernyős-balesetben elhunytak emlékművén Hajagos Károly, egy kisplasztikát nagyított két és fél méteresre. A szobor hat négyzetméter vörösrézből, több mint kétszáz lapocska összehegesztésével készült. A kecskeméti ezermester már korábban is készített nagyméretű szobrokat, ezek közül az egyik a városi köztemető bejáratánál látható: egy hatalmas turul – süttői márvány talapzaton. A II. világháború harcaiban elesett pilóták és hajózószemélyzet emlékére készült. A négyszáztizennyolc hősi halott neve közt ott van vitéz Horthy István főhadnagyé is. A tragikus légi balesetet szenvedett sportrepülők tiszteletére Karcsi bácsi egy Ikarusz-szobrot állított fel a jakabszállási reptéren, a talapzatán a pilóták szomorú himnusza, a Nádi sirató olvasható. Lezuhant sporttársai sírját pedig a repüléssel kapcsolatos kisplasztikákkal díszítette. A Pákozdi Katonai Emlékhelyen is áll egy Hajagos-szobor: a külföldön elhunyt magyar békefenntartók emlékműve Berek Lajos szobrászművész terve alapján készült. Tizenhárom lángnyelvből álló mementón az első név: Martinák Ferenc sorhajóhadnagy, aki 1897-ben esett el Krétán.

Forrás: honvedelem.hu
Feltöltő: dragonita
Felhasználói tartalom, A Propeller.hu felhasználók által feltöltött tartalmakkal pörög. A felhasználók által feltöltött tartalmak nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját, ezek valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni.

3 hozzászólásarrow_drop_down_circle

dragonita
honvedelem.hu/cikk/25422/„soha,-soha,-soha-tobbet”
„Soha, soha, soha többet...!”
A Holokauszt Magyarországi Áldozatainak Emléknapja alkalmából megemlékezést tartottak április 15-én Győrött, a Zsinagógánál. Az ünnepségen beszédet mondott dr. Hende Csaba honvédelmi miniszter, majd elhelyezte az emlékezés kövét a Holokauszt áldozatainak emlékművénél.

honvedelem.hu/cikk/25419/szelvihar-es-loporfust
Szélvihar és lőporfüst
Április 12-14. között hajtotta végre kiképzési rendezvényét az MH 86 Szolnok Helikopter Bázis kijelölt állománya Veszprém-Újmajorban. A két-két harci és szállítóhelikopterrel a kijelölt hajózószemélyzetek eredményes éleslövészeti feladatokat teljesítettek.

honvedelem.hu/cikk/25400/zsufolasig-megtoltotte-a-tornatermet-a-katonasuli
Zsúfolásig megtöltötte a tornatermet a KatonaSuli
A kiskunfélegyházi Petőfi Sándor Gépészeti és Informatikai Szakképző Iskola és Kollégiumba látogatott el április 14-én, csütörtökön a Zrínyi Média Kft. KatonaSuli stábja. A hagyományos „Gépész Napok” rendezvénysorozat keretében rendezett rendhagyó órák közt most első alkalommal szerepelt honvédelemmel kapcsolatos téma. Az érdeklődés óriási volt, a zsúfolásig megtelt tornateremben dr. Isaszegi János nyugállományú mérnök vezérőrnagy előadását hosszan tartó tapssal köszönték meg a diákok.
Dr.luigilongo60
@dragonita: Az egyik kedvenc filmem részlete, illetve utolsó jelenetei:

www.youtube.com/watch?v=ICNNMjMyNyg

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.